Nyt borgerforslag får 4400 underskrifter på lidt mere end et døgn
Det er "åbenbart" noget, der står folk virkelig nært, siger forslagsstilleren.
Ingen øvre grænse for barselsperioden til forældre, der har født for tidligt.
Sådan lyder et borgerforslag, der blev godkendt tirsdag formiddag. Det har efter 36 timer fået over 4400 underskrifter.
Det er Pernille Louise Rohrberg Kudsk fra København og Olivia Toftegaard Eriksen fra Guldborgsund, der står bag forslaget, imponerede over.
- Det er åbenbart noget, der står folk virkelig nært. Vi er virkelig glade og stolte over det, siger Pernille Louise Rohrberg Kudsk.
De mener ikke, at det nuværende barselssystem fungerer for forældre til præmature børn – børn der er født for tidligt.
Kampen om retten til barsel
Helt konkret vil borgerforslaget udvide barslen med det antal dage, der er brugt på indlæggelser med barnet på hospitalet uden en øvre grænse.
Det tæller også de dage, hvor barnet er på ”tidlig hjemmeophold, efterfølgende kontroller og eventuelle indlæggelser relateret til udviklingsforstyrrelse under barselsperioden”, lyder det i forslaget.
- Vi vil gøre en forskel for familier i fremtiden, der står i samme situation som os. Vi ville ønske, at der var nogen andre, der havde taget kampen, så vi ikke behøvede, fortæller de.
Overskuddet ersvært at finde for forældre i den situation, fordi tiden går med at sørge for ilt og næring til børnene, fortæller Olivia Toftegaard Eriksen.
Vil have mere end tre måneder
Lige nu kan mødre med for tidligt fødte børn udvide barslen med de antal dage, der er tilbragt på hospitalet. Men barslen kan ikke forlænges mere end tre måneder. Hvad fædre angår, så har de ikke krav på nogen forlængelse, som det ser ud lige nu.
Grænsen, for hvor lang tid barslen kan forlænges ved tidlig fødsel, vil Pernille Louise Rohrberg Kudsk og Olivia Toftegaard Eriksen nu have fjernet.
Både Pernille Louise Rohrberg Kudsk og Olivia Toftegaard Eriksen står sammen med deres partnere i en situation, hvor de kan risikere at sende deres børn alt for tidligt i institution, hvis ikke de er villige til at tage en ulønnet orlov.
Det skyldes, at præmature børn simpelthen ikke er klar til at starte til den tid, hvor barslen udløber, siger Olivia Toftegaard Eriksen.
- Jeg er virkelig bekymret for, hvilke sundheds- og udviklingsmæssige konsekvenser det kan have for vores børn, siger hun.
Så familier miste på hospitalet
De to familier fortæller begge om mén. Men ikke noget, der er dokumenteret af en psykolog, påpeger Pernille Louise Rohrberg Kudsk.
Ikke desto mindre var de indlagt i to hårde måneder.
- Vores børn var i kritisk tilstand på skift derinde. Især det første stykke tid var de nogle gange ved at stille træskoene dagligt, fortæller Olivia Toftegaard Eriksen.
Pernille Louise Rohrberg Kudsk er enig i hendes venindes udlægning af forløbet.
- Man har boet i alarmer i to måneder, set familier miste, og så kommer man hjem og tør nærmest ikke lægge sig til at sove. Man tænker hele tiden på, om han (red. Pernilles søn, William) nu trækker vejret, siger hun.
Ménene er de så småt ved at komme sig over her seks måneder efter fødslen. Så nu skal reglerne ændres, så ingen behøver at gå igennem det samme.
- Det handler om at få de bedst vilkår for børn i alle afskygninger, afslutter Pernille Louise Rohrberg Kudsk.
En kæmpe opgave
Et andet borgerforslag møntet på barselsloven blev til virkelighed i maj i år. Her fik forældre til tvillinger udvidet deres orlov med 26 ekstra uger med barselsdagpenge. Ugerne skal fordeles med 13 uger til begge forældre.
Her var et af hovedargumenterne, at det ”at få tvillinger og trillinger er en kæmpe opgave for enhver familie, der både byder på en enorm arbejdsbyrde og store følelsesmæssige og psykiske udfordringer for både børnene og forældrene”.