Steroider kan være på vej til at blive en folkesygdom, advarer professor
Kropsidealet og tilgængeligheden er ændret for unge mænd. Man skal holde sig fra det, siger professor.
Engang var steroider noget, de fleste måske forbandt med bodybuildere.
Men i dag er der flere "helt almindelige" unge mænd, der træner i fitnesscentre og begynder at forbruge ulovlige anabole steroider i jagten på drømmekroppen.
Sådan lyder advarslen nu fra Anti Doping Danmark og professor i steroider på Rigshospitalet, Caroline Kistorp.
Læge Caroline Kistorp er bekymret for den "normalisering" af steroider, hun oplever blandt de mænd, der søger hjælp hos hende.
- Der er en hel underskov af helt almindelige unge mænd, der kommer og er startet op på steroider. Det er en gruppe, jeg ikke så for to til tre år siden, fortæller hun.
En ny type bruger
Ifølge fagfolk på området findes der ikke nogen præcise eller retvisende opgørelser over antallet af steroidemisbrugere i dag.
En rapport fra 2010 fra Syddansk Universitet anslår, at mellem 44.000 og 58.000 danskere mellem 15 og 60 år bruger eller har brugt de forbudte stoffer.
På Rigshospitalet kommer et stigende antal unge mænd i aldersgruppen 20 til 40 år i behandling for følgesygdomme, der skyldes steroidbrug. I øjeblikket har Caroline Kistorp omkring 40 mænd i behandling, hvorimod hun anslår, at hun for få år siden blot havde 15 patienter.
Alene i denne uge har hun fået tre nye henvisninger, og hun begynder at nå grænsen, hvor hun kan være nødt til at afvise folk, fortæller hun.
Den ene gruppe mænd, Caroline Kistorp ser, er dem, hun kalder for helt almindelige unge mænd med fast job og uddannelse.
- Jeg ser unge CBS- og jurastuderende, akademikere og folkeskolelærere. De tager ikke ekstreme mængder, for de vil ikke ligne en bodybuilder, men de vil være muskuløse, og er så begyndt på steroider, siger Caroline Kistorp.
Den anden gruppe er unge mænd i begyndelsen af 30'erne, som henvender sig, fordi de gerne vil have børn.
- Men de har problemer, fordi deres sædkvalitet er blevet påvirket af, at de har taget steroider. De kommer typisk ind med kæresten og oplever, at de ikke er fertile, fortæller hun.
Har du taget steroider?
Har du eller har du haft et forbrug af steroider eller købt dem?
Så hører TV 2 gerne fra dig. Send en mail til laks@tv2.dk.
Alle henvendelser behandles fortroligt.
Caroline Kistorp fortæller, at mange har oplevelsen af, at steroider er ufarlige, fordi de ikke tager lige så høje doser som bodybuildere gør.
- De tror, at det er en uskadelig genvej til at få en muskuløs krop og vaskebræt, som de ellers skal bruge mange år i træningslokalet på at opnå, siger hun.
Det er dog langt fra sandheden.
For selvom man ikke tager steroider i store mængder som bodybuildere, så skal der ikke særlig meget til, før man lukker sit eget hormonsystem ned.
Derudover risikerer man at udvikle hjertekarsygdomme, små tekstikler og at føle energiforladthed, få nedsat eller ingen sexlyst og humørsvingninger og symptomer på depression.
Caroline Kistorp fortæller også, at de har lavet undersøgelser, hvor folk mange år efter, at de stoppede på steroiderne, stadig angav, at de havde nedsat livslyst.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Et nyt kropsideal
Hos Anti Doping Danmark, der bekæmper dopingbrug i idrætten, genkender de også billedet, fortæller seniorkonsulent Malene Radmer Johannisson.
- Det er ikke længere noget, der foregår i subkulturer, og brugeren er ikke den stereotyp, man kunne forestille sig. Vi ser det spredt ud på en stor aldersgruppe, og mænd og kvinder, der kommer fra hele landet, fortæller hun.
Organisationen mærker, at idealet kommer fra fitnessmiljøer og sociale medier, hvor der vises kropsidealer, som kan være svære eller endda umulige at opnå på naturlig vis.
- Der er nogle andre idealer i dag. De kigger på en krop, der er fotograferet på det rigtige tidspunkt på dagen, i det rigtige lys, mens man ikke trak vejret og ovenikøbet har fået et filter på, forklarer Malene Radmer Johannison.
Unge mænds forhold til deres krop
Organisationen Sex & Samfund udgav en rapport i uge 6, hvor der er seksualundervisning i grundskolen, som undersøgte unges forhold til kropsidealer på sociale medier.
Her svarede 54 procent af de adspurgte drenge og mænd mellem 15 og 29 år, at de ville ønske, at de havde en mere trænet krop, når de ser andres kroppe på sociale medier.
46 procent havde lyst til at lave om på deres krop, når de så andres kroppe på sociale medier.
Kilde: Sex & Samfund
Derudover oplever både Caroline Kistorp og Anti Doping Danmark, at steroider er blevet mere tilgængelige at få fat på.
Senest har DR beskrevet, hvordan steroider i dag kan bestilles med få klik på nettet. Det viser sig også i Toldstyrelsens kontroller, hvor man i år havde knap 1400 sager relateret til doping. Det er næsten en fordobling sammenlignet med 2020.
- Man skal ikke længere gøre nogle besværlige og lyssky manøvrer for at komme i kontakt med det. Det betyder, at stofferne appellerer til en bredere befolkningsgruppe, end de gjorde for 20 år siden, siger Malene Radmer Johannisson.
Caroline Kistorp oplever, at problemet i dag er underbelyst, og hun håber derfor, at der kan komme mere fokus på at hjælpe mændene.
Hun ser det nemlig ikke længere som et problem for nogle få, men derimod som et potentielt "folkesundhedsproblem".
Derfor er hendes opfordring klar.
- Man skal holde sig fra det, for selvom man ikke tager det med formål om at stille op i en bodybuilder-konkurrence, så er det langt fra sikkert at begynde på, siger hun.