Studerende valgte rustur uden alkohol: - Jeg tænkte, at den var nærmest lavet til mig

På Danmarks Tekniske Universitet i Lyngby har de studerende mulighed for både at vælge en rustur med eller uden alkohol involveret.

Druk, druk og druk.

Som ny studerende havde 19-årige Jakob Riis Sørensen allerede indstillet sig på, at han nok ville skulle "drikke flere dage i streg" for at være en del af fællesskabet.

Men sådan behøver det ikke at være.

På Danmarks Tekniske Universitet (DTU), hvor han netop er begyndt på sin uddannelse, har de nemlig to forskellige rusture – en med og en uden alkohol.

- Da jeg hørte om rusturen uden alkohol, tænkte jeg, at den var nærmest lavet til mig, fortæller Jakob Riis Sørensen til TV 2.

Kritik af rusture

Mandag begyndte de nye studerende på landets uddannelser, og traditionen tro følger et hav af sociale introarrangementer og rusture.

Men de seneste år har arrangementerne i forbindelse med studiestart været til debat. I medierne har nogle studerende fortalt, at de har følt sig presset til at overskride deres grænser i forbindelse med druklege og andre ryste sammen-aktiviteter.

Det betyder også, at flere universiteter har lavet ændringer i deres rusforløb.

På CBS har de i år valgt helt at droppe rusturene og har regler om, at ingen må knappe en øl op inden klokken 17. Lignende retningslinjer finder man på Aalborg Universitet, hvor alkohol ikke må inddrages i det officielle program i dagstimerne.

Det er dog de færreste, der ligesom DTU tilbyder en separat rustur helt uden alkohol.

Jakob Riis Sørensen fortæller, at mange internationale studerende især vælger rusturen uden øllene, og at den for ham har været et godt afbræk fra "den danske drukkultur".

- Det har været dejligt, at alle andre heller ikke drak, for så følte man sig ikke presset til at drikke, fortæller han.

Mange frygter rustur

I en undersøgelse fra Danmarks Evalueringsinstitut sidste år svarede hver fjerde kvindelige studerende, at de frygtede grænseoverskridende adfærd i forbindelse med aktiviteter ved studiestart. Det gjaldt kun hver tiende mandlige studerende.

På DTU har de ud over weekendturen med og uden alkohol fem andre rusarrangementer, som de studerende kan tilvælge. Det gælder blandt andet også ture på campus uden overnatning.

Da DTU i 2019 begyndte at tilbyde alkoholfrie ture, var det netop med formål om, at alle studerende skulle føle, at der var noget til dem.

Det fortæller Natasha Hougaard, der er præsident i Polyteknisk Forening, der arrangerer rusaktiviteterne i introugerne.

- Vi ville gerne have, at man ikke skulle føle, at man skulle drikke alkohol for at være med på turen og skabe en inkluderende kultur, fortæller Natasha Hougaard til TV 2.

Turene uden alkohol er lidt mindre populære end turene med alkohol, men hun oplever ikke, at nogen ser skævt til de studerende, der fravælger den høje promille.

- De længere ture har en større popularitet, men der er interesse for alle ture, siger hun.

De mest populære rusture

Antal af studerende, der har valgt de forskellige ture i år:

4 dages tur med alkohol: 805

4 dages tur uden alkohol: 29

4 dages på campus: 76

3 dages (weekendtur) uden alkohol: 64

3 dages (weekendtur) med alkohol: 74

1 dages campus tur: 174

Kilde: Polyteknisk Forening (studenterorganisation DTU)

'Druklege' med sodavand

Generelt har Jakob Riis Sørensen indtryk af, at de har lavet mange af de samme aktiviteter på den rustur, han deltog på, som på rusturen med alkohol.

På den fire dage lange tur har de spillet forskellige boldspil og lavet aktiviteter, der minder om druklege – men med vand og sodavand i glassene.

- Da vi kom hjem om fredagen, var de andre sådan: "What, hvordan kan I ikke have tømmermænd?", men der var ingen, der så ned på os eller noget, siger han.

Jakob Riis Sørensen har heller ikke følt, at det har været sværere at lære folk at kende, eller at folk har holdt sig tilbage, fordi de ikke har drukket mod til sig.

- Jeg har knyttet nogle stærke venskaber – og måske også stærkere, end hvis jeg havde været på turen med alkohol, for tit er legene druklege, og hvis man ikke ønsker at drikke, så kan man ikke være med og lærer ikke rigtig nogen at kende, siger han.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik