Borgere på Stevns vil have grøn energi - men nyt lovforslag spænder ben

Borgere ude på Stevns vil gerne lave et alternativ til fjernvarme, men møder modstand i ny lovgivning.

88-årige Ib Grønvaldt gør, hvad han kan for at følge med den grønne omstilling.

På sin landejendom i Rødvig på Stevns har han solceller på hustaget, luft til vand-varmepumpe i skuret, og så følger han med i energiforbruget på en app.

- Jeg vil da gerne virke med, men jeg synes ikke, jeg er hellig på området, siger han.

Trods indsatsen er det dog svært at være med helt forrest i det grønne felt, når man er blandt den tredjedel af danske husstande, der ikke kan kobles på fjernvarmenettet.

quote Vi har aldrig oplevet en så kraftig tilslutning lokalt som det her

Ib Grønvaldt, Rødvig

Stevns Kommune vil etablere fjernvarme i Store Heddinge, Hårlev og Strøby Egede, men på Sydstevns kan Ib og naboerne ikke blive en del af det.

De er derfor gået sammen om at stifte Sydstevns Energifællesskab med det formål at etablere en anden grøn energiform: termonet.

Hvad er et termonet?

Et termonet er et forsyningsnet, der transporterer termisk energi, fra forskellige typer af energikilder, på tværs af flere matrikler ved en temperatur, der er relativt tæt på jordtemperatur.

I kombination med jordvarmepumper kan et termonet levere varme og varmt brugsvand. Temperaturen i et termonet muliggør også aktiv køling med varmepumpe eller passiv køling uden brug af varmepumpe.

Kilde: Klimadan

- Det ville være billigst for husejerne at lave et termonet. Over dets levetid ville det nemt betyde en besparelse på 35-40 tusinde kroner i udgift, siger Ib Grønvaldt.

Sammen med andre borgere i nærområdet har han stiftet Sydstevns Energifællesskab. Indtil videre har cirka 500 ud af 2000 hustande meldt sig til projektet.

- Vi har aldrig oplevet en så kraftig tilslutning lokalt som det her, fortæller Ib Grønvaldt.

Bremset af lovgivning

Den lokale opbakning er der, men løsningen er ikke så let at implementere.

Den 1. juli i år slog et bredt flertal på Christiansborg fast, at alternative løsninger til fjernvarme ikke er en del af varmeforsyningsloven. Kommuner kan derfor ikke støtte termonet-projekter eller udstede kommunegaranti.

- Det var ikke livets ende, men det er det nærmeste, man kan være på at være i chok over noget, siger Ib Grønvaldt om beslutningen. 

Afgørelsen betyder, at det bliver langt sværere for borgere, der bor uden for områder med fjernvarme at skifte til bæredygtig varmeforsyning.

- Det bliver dyrere, fordi så skal man låne penge på almindelige vilkår, og så bliver denne her opvarmningsform ikke så fordelagtig, fordi den ikke får indirekte offentlig støtte, siger professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet, Per Nikolaj Bukh.

Bremser for den grønne omstilling

Uden kommunegaranti har udsigten til termonet lange udsigter.

- Hvis de skal ind i denne her løsning uden kommunekredit i ryggen, så er de nødt til at stille med nogle penge up front, som de måske ikke har, og kan have svært ved at låne i banken, siger Per Nikolaj Bukh.

- Så det får nogen til ikke at ville gå med, og det får nogen til ikke at kunne gå med. Dermed bliver det sværere at etablere, forklarer han. 

Ib Grønvaldt frygter, at borgere springer fra eller vil holde sig fra at tilslutte sig termonettet.

- Det er en risiko for den grønne omstilling her på stedet, fordi jo længere tid vi venter, jo flere vil finde på en anden løsning og dermed ikke være interesseret, siger Ib Grønvaldt.

Spørg Os - Afstemning

_

Borgmester vil ændre loven

Stevns Kommune bakker borgerne på Sydstevns op. Borgmester Henning Urban Dam (S) mener, at borgerne er havnet i et vakuum.

- Når der er nogle lokale borgere, der gerne vil med på vognen, men i virkeligheden møder det ene bump efter det andet, så synes jeg, det er ærgerligt. 

Stevns borgmester, Henning Urban Dam (S), er en af medunderskriverne på opråbet til Christiansborg.
Stevns borgmester, Henning Urban Dam (S), er en af medunderskriverne på opråbet til Christiansborg.
Foto: Jacob Bagge Jensen - TV2 ØST

Ib Grønvalt er i gang med at skrive et høringssvar til Folketinget på vegne af foreningen.

- Hvis fornuften råder, er jeg optimistisk, hvis de holder fast, er jeg pessimistisk, siger han.

Det har ikke været muligt at få Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) til at stille op til interview.

Ministeriet oplyser dog, at partierne bag den brede aftale er enige om, at kommunerne skal kunne etablere og drive varmeforsyningsløsningen termonet, men at det skal ske selskabsmæssigt adskilt fra fjernvarmeselskabet og på markedsvilkår.

Ministeriet vil forhindre, at termonet-projekter bliver en økonomisk risiko for fjernvarmekunder i samme kommune, og at kommunegarantier vil give termonet-kunder en konkurrencefordel i forhold til andre grønne varmeløsninger - som for eksempel individuelle varmepumper. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik