TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Borgmester i dybt chok - trængt kommune mister millioner

Stevns Kommune risikerer at miste flere millioner kroner, hvis regeringens udspil til en ny udligningsreform vedtages.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune.
Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

- Jeg er nærmest mundlam.

Sådan siger Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune, efter regeringen torsdag har præsenteret sit udspil til en ny udligningsreform.

Det er det system, som sender milliarder af kroner fra kommuner med overskud til kommuner med underskud og skal sikre, at landets 98 kommuner kan tilbyde nogenlunde samme service til borgerne.

Jeg er dybt chokeret

— Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Men Stevns Kommune risikerer at miste flere millioner kroner. Hvis regeringens udspil til en ny udligningsreform vedtages, skal kommunen i stedet afgive tidligere udligningsmidler til sine trængte nabokommuner som Faxe og Næstved.

Helt konkret skal 1,4 milliarder kroner flyttes fra hovedstadsområdet til landets øvrige kommuner, og i udspillet lægger regeringen op til, at 66 kommuner skal modtage penge, mens 32 kommuner skal betale.

De fem mest velhavende kommuner i hovedstadsområdet, Gentofte, Rudersdal, Hørsholm, Lyngby-Taarbæk og Dragør kommuner, skal ifølge regeringen til sammen betale cirka 0,6 milliarder kroner af de 1,4 milliarder kroner.

Sådan her vil regeringen flytte pengene mellem kommunerne. De røde kommuner er dem, der skal bidrage mest til udligningen, mens de grønne kommuner vil modtage flest penge. Stevns er rød, fordi de mister penge, hvis udspillet bliver stemt igennem.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
Foto: Grafik: Nick Abildgaard

Grafik: Nick Abildgaard

30 yderkommuner vil samlet set få 950 millioner kroner ekstra tilført. Det er kommuner som Lolland, Langeland, Guldborgsund, Tønder, Vesthimmerland og Frederikshavn kommuner.  24 øvrige kommuner vil samlet set få tilført ekstra 250 millioner kroner.

Men Stevns Kommune står ikke på listen over kommuner, der får tilført ekstra økonomiske midler.

- Jeg er meget overrasket og forstår nærmest ikke, hvordan det kan være, at vi umiddelbart skal bidrage mere. Det giver i min optik slet ingen mening. Jeg kender ikke baggrunden og de endelige tal endnu – dem har vi ikke set, så det er på et meget spinkelt grundlag, at jeg kan forholde mig til det. Men det jeg kan se på kortet med farver på, det gør, at jeg er dybt chokeret, siger Anette Mortensen.

Borgmester frygter at tømme pengekassen

Hvorfor blev det jer, der skal bidrage beskedent i udligningsudspillet?

- Ja, det forstår jeg heller ikke, og vi bliver nødt til at kigge nærmere på de tal, som vi ikke har endnu for at finde ud af, hvad det er for nogle kriterier, der gør, at det lige pludselig ser sådan her ud. Når vi sammenligner os med andre kommuner, så skal vi op på 90 millioner kroner mere om året for at få et serviceniveau, der ligner landsgennemsnittet. Så jeg forstår simpelthen ikke, hvad det er for nogle mekanismer, der gør, at vi ender sådan her, svarer hun.

Vi er på ingen måde en velstillet kommune. Tværtimod. I løbet af meget få år har vi drænet kassen fuldstændig

— Anette Mortensen (V), borgmester i Stevns Kommune

Du har tidligere kontaktet Økonomi- og Indenrigsministeriet og givet udtryk for, at Stevns Kommune har brug for en økonomisk saltvandsindsprøjtning. Hvad betyder dagens udmelding for jer?

- Som det er lige nu, bliver vi nødt til at tage af kassebeholdningen for overhovedet at holde de lave serviceomkostninger, som vi har. Hvis vi skal have det her til at hænge sammen, så har vi i løbet af meget kort til, få år, drænet kommunekassen fuldstændigt, og det er stadig på et niveau, hvor vores borgere får en meget, meget lav service. Jeg forstår simpelthen ikke den måde, det er struktureret på, svarer Anette Mortensen.

- Jeg hører, at det er de velstillede kommuner, som skal bidrage, og jeg forstår slet ikke, hvordan vi kan komme i den kategori. Vi er på ingen måde en velstillet kommune. Tværtimod. I løbet af meget få år har vi drænet kassen fuldstændig, tilføjer borgmesteren.

Stevns må ikke hæve skatten

De velstillede 38 kommuner, som skal aflevere flere penge i kommunal udligning, kan få lov til at sætte skatten op. Det foreslår regeringen med udspillet til en reform af udligningssystemet

Hvis kommunerne vælger at sætte kommuneskatten op, vil regeringen samtidig sænke bundskatten i hele landet, så skatterne samlet set bliver holdt i ro. Men Stevns Kommune må ifølge Fininasministeriet ikke hæve skatten.

Kommer det til at gøre en forskel, hvis kommunen skal afgive en lille smule?

- Vi ved jo ikke endnu, hvad det handler om. Men hvis jeg kun skal kigge på det kort, hvor det er lagt ud til, at vi skal bidrage, så vil det betyde rigtig meget for vores borgere. Vi har udgifter til vores borgere, som ligger helt i bund. Det kan vi se på samtlige nøgletal, og jeg synes ikke, det er okay, at vores borgere skal have en ringere service end andre, svarer hun.

Sådan her kommer det nye Danmarkskort til at se ud, hvis udspillet til en ny udligningsreform bliver vedtaget. Kortet viser, hvem der modtager og hvem, der bidrager mest samlet set i den generelle udligning.

Artiklen fortsætter under billedet...

 
Foto: Grafik: Nick Abildgaard

Grafik: Nick Abildgaard

Det er som bekendt stadig et udspil. Hvad er din plan herfra?

- Det er heldigvis kun et udspil, og nu skal vi have kigget nærmere på tallene. Vi skal selvfølgelig have kontakt til mit eget parti (Venstre, red.), mit eget bagland og ind til Christiansborg for at finde ud af, hvad er det, der gør, at vi ender med at lande i den her kategori. Der er mange ting at gøre, svarer Anette Mortensen.

I morgen skal regeringen mødes med alle partier og vil her gennemgå tallene i udspillet. Først derefter vil andre få indsigt i tallene.

Penge til ældre og folkeskolen

Udligningen handler i sin enkelthed om penge, der skal fordeles mellem landets 98 kommuner.

Det er fordelingen af milliarder mellem de velpolstrede og de økonomisk trængte kommuner for at sikre, at alle kommuner har råd til nogenlunde ens service for borgerne.

Der handler det simpelthen om, hvor tit de ældre får gjort rent, hvor god dagplejen er, og hvor mange penge der er til folkeskolen.

I 2020 fordeler den kommunale udligning cirka 18 milliarder kroner.

Selve udligningssystemet er dog kompliceret. I Danmark har vi nemlig ikke bare ét men to udligningssystemer.

Der er landsudligningen, og så er der den særlige hovedstadsudligning, hvor kommuner omkring København deler rovet, inden de udligner med resten af landets kommuner. Udover de to udligninger er der en bunke puljer, som kommunerne kan få del i.

Krig mellem hovedstaden og provinsen

Men det bliver en svær opgave for regeringen at tage fat på en udligningsreform, vurderer TV2 ØST’s politiske redaktør Ivan Nielsen.

- Der har været krig mellem hovedstadsområdet og provinsen om regningen. 34 kommuner i hovedstadsområdet har de seneste år brugt millioner på en kampagne med sloganet Stop forskelsbehandlingen. Hovedstadskommunerne, der generelt har de mest velpolstrede kommunekasser, vil have sænket udligningen. De vil ikke betale mere til provinsen, siger Ivan Nielsen.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2 ØST
Hvad er den kommunale udligningsreform? Få svaret her
Borgmestre jubler over udsigt til flere millioner - der er bare et men

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

34-årig anholdt efter politijagt i Københavns gader

Foto: Sebastian Andersen Holm / TV 2 Kosmopol

En 34-årig mand er blevet anholdt efter en 14 minutter lang biljagt i København.

Det oplyser Jonathan Wald, central vagtleder hos Københavns Politi til TV 2.

Politiet eftersatte den 34-årige, da han ikke ville stoppe ved Langebro.

Det lykkedes klokken 14.26 lørdag politiet at stoppe manden på Danneskiold-Samsøes Allé ved Holmen. H

an vil blive sigtet for flere overtrædelser af færdselsloven og muligvis også af straffeloven. Det er endnu ikke afgjort, om han vil blive krævet fængslet ved et grundlovsforhør.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Færre afviste asylansøgere venter på at komme hjem

Der er rekordfå afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

Det skriver Udlændinge og Integrationsministeriet lørdag i en pressemeddelelse.

Ifølge udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek (S) skyldes det blandt andet oprettelsen af Hjemrejsestyrelsen i 2020.

Hjemrejsestyrelsen har ansvaret for, at afviste asylansøgere udrejser fra Danmark.

I dag er der omkring 330 afviste asylansøgere i udsendelsesposition. I 2020 var tallet 1155.

- Det er en kæmpe succes, at vi i Danmark er lykkedes med at få tallet bragt så langt ned, siger Kaare Dybvad Bek i pressemeddelelsen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google