100 beboere bliver smidt ud af campingplads - frygter at blive hjemløse
Beboere på campingpladsen frygter, at de bliver hjemløse. Kommunen kan ikke garantere dem en bolig.
Ved årsskiftet skal de omkring 100 fastboere på campingpladsen Corona Camping vest for Køge finde et nyt sted at bo.
Køge Kommune har ikke tidligere reageret på den ulovlige helårsbeboelse, men har for nylig skiftet kurs.
- Det er ikke, fordi vi ikke kan føle med beboerne på Corona Camping. Vi kan bare ikke lave loven om, siger Niels Rolskov (EL), der er formand for Klima- og Planudvalget i Køge Kommune.
Dermed må beboerne ikke længere have deres faste adresse på pladsen på Coronavej 1 - og de må kun opholde sig højst 20 dage ad gangen i deres campingvogne.
CAMPINGREGLEMENTETS REGLER FOR OPHOLD UDEN FOR SÆSON
§ 10. Campingvogne, telte med videre må kun være opstillet på en campingplads i perioden 1. november til 28. februar, hvis kommunalbestyrelsen har givet tilladelse til vintercampering, det vil sige: kortvarige ophold af 15-20 dages varighed, weekender med videre, eller vinteropbevaring af campingvogne med videre.
Naboklager sætter stopper for Corona
Gennem de seneste uger har TV 2 fulgt blandt andet campingpladsen Corona Camping og dens beboere i programmet 'Trailerpark Danmark'.
Ifølge programmet er der mindst 47 campingpladser i Danmark, som har folk boende hele året rundt, selvom det er ulovligt.
På Corona Camping har folk boet fast i campingvogne i flere årtier. Flere af beboerne siger, at de nu risikerer at blive hjemløse.
- Vi har ingen andre muligheder. Vi har ikke råd til at flytte tilbage i en lejlighed, fortæller 73-årige Bent Christensen, der bor på Corona Camping sammen med sin kone, Berit Mortensen.
De flyttede til Corona Camping for cirka to år siden på grund af økonomiske problemer.
Dengang betalte de cirka 10.000 kroner inklusiv forbrug for den lejebolig i Taastrup, de boede i. I dag har de skåret udgifterne ned til 3000 kroner eksklusiv varme og strøm.
Foto: Marie Holm Mathiasen
73-årige Bent Christensen er selvstændig og har sit eget ventilationsfirma, hvor Berit Mortensen er ansat. Men de tjener i dag ikke så mange penge, at de ville have råd til at flytte tilbage i en tilsvarende lejebolig.
Og sådan lyder meldingen også fra mange andre beboere på campingpladsen.
Naboklager sætter stopper for Corona
Køge Kommune står fast på, at campingpladsen ikke må bruges til helårsbeboelse. Årsagen til, at man tager affære nu, er, at der har været naboklager de seneste par år.
- Når andre kommuner ser gennem fingre med det (ulovlig helårsbeboelse, red.), er det, fordi der ikke har været klager, siger Niels Rolskov.
- Når først der er klager, starter maskineriet, og så er vi nødt til at agere efter lovgivningen.
Campingreglementet forbyder, at man bor hele året på campingpladser. Årsagen til lovgivningen er et politisk ønske om at fastholde camping som ferieform.
Reglementet læner sig op ad reglerne for sommerhusbeboelse, hvor der er stort fokus på at bevare naturområder og sikre, at ferieområder ikke kommer til at minde om parcelhuskvarterer.
Fokus på de udsatte borgere
Hos Køge Kommune er man godt klar over, at der er mangel på boliger, hvor psykisk ustabile og særligt følsomme mennesker og folk med små midler kan bo. Den problematik er noget, kommunen ifølge Niels Rolskov vil have fokus på fremover.
Her forestiller han sig eksempelvis, at man ville kunne finde et område og bygge de såkaldte tiny houses - altså små huse, som er til at betale.
Men det er vel sådan set næsten det, der foregår på Corona Camping lige nu. Hvorfor kan man ikke bare give campingpladsen en dispensation og lade folkene blive boende?
- Det bliver ikke i et fredet naturområde som dét, Corona Camping ligger i, siger Niels Rolskov og tilføjer:
- Men vi vil gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe de mennesker videre.
Foto: TV 2
Forstår frustrationen
Flere forvaltninger i Køge Kommune er inde over Corona Camping-sagen. Lissie Kirk, der er formand for Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, kan sagtens forstå, at beboerne og campingpladsejerne er frustrerede.
- Det er jo en ulykkelig situation at være i som borger. Det har jeg fuld forståelse for. Så selvfølgelig gør vi alt, hvad vi overhovedet kan, siger Lissie Kirk.
Selvom hun anerkender ejerne Michael og Susanne Palskov Farnøs store sociale arbejde, fastholder Lissie Kirk, at loven skal overholdes.
Hun anbefaler alle beboerne at skrive sig op hos boligselskaber i kommunen og undersøge, hvad der er af muligheder for støtte til indskud og boligstøtte.
Ingen boliggaranti
I Social- og Arbejdsmarkedsudvalget arbejder man i første omgang på at blive klar over, hvem der bor derude, som ikke har andre boligmuligheder.
Hvis kommunen skal hjælpe beboerne med en bolig, skal de dog selv rette henvendelse og blive skrevet op på akutboliglisten.
Her vil der så foregå en løbende vurdering af, hvem på listen der har det mest akutte behov for en bolig.
Men det betyder vel så, at I ikke kan garantere, at de ikke ender som hjemløse?
- Vi kan ikke garantere, at der er en bolig fra årsskiftet. Dem med det største behov får hjælp først, svarer Lissie Kirk.
Køge Kommune har tidligere varslet politianmeldelse, hvis ikke beboerne er ude inden nytår.