Bandekonflikt gør børn og forældre utrygge: "Nu er det kommet tæt på"

Svenske statsborgere er i flere tilfælde mistænkt for at begå kriminalitet i Danmark som led i en aktuel bandekonflikt.

I de seneste uger har København været præget af alvorlige hændelser med skyderier og sprængninger, der har rod i en verserende bandekonflikt.

Her bliver unge svenskere betalt for at rejse over Storebælt for at begå alvorlig kriminalitet. For lige over en uge siden blev en 25-årig svensker anholdt i Tingbjerg, hvor han var i besiddelse af to håndgranater.

Det skaber utryghed på blandt andet Tingbjerg Skole, at konflikten nu viser sit grimme ansigt i lokalmiljøet.

Det forklarer skoleleder Marco Damgaard.

- Vi oplever, at børn fra 4. til 9. klasse snakker om det her, og om der kommer til at ske noget i vores område. De har fulgt med. Det har været i hele København, og nu er det også kommet tæt på os. Det giver utryghed blandt elever og forældre, siger han til TV 2.

Det giver sig til udtryk ved, at forældre spørger, om de skal være særligt påpasselige om eftermiddagen og aftenen, og børnene kan være bekymrede for at gå ud om eftermiddagen.

- Der har vi sagt, at det er vigtigt, at man holder fast i sin almindelige aktivitet. At man sørger for at bruge vores fritidsklub, vores ungdomsklub, går til fodbold og alt det her, siger Marco Damgaard.

Fritidscenter sender pædagoger på gaden

På grund af den utryghed, der har spredt sig, har Marco Damgaard skrevet et brev ud til medarbejdere og forældre om, hvad skolen gør for, at børnene fortsat kan føle sig trygge i Tingbjerg.

- Jeg tror, at der er en utryghed for os alle, der bor og arbejder i København. For os er det vigtigt, at vi tør snakke om det og adressere det, siger han.

Hos Fritidscenter Tingbjerg, hvor mange skoleelever kommer hen efter undervisningen, gør man meget ud af at skabe stærke aktiviteter og fællesskaber, der giver de unge lyst til at tilvælge det over banderne og gademiljøet.

Lasse Gadgaard, der er leder på fritidscenteret, forklarer, at man har intensiveret gadeplansarbejdet, så der er flere af pædagogerne på gaden, som går i dialog med de unge, der hænger ud på gaden om aftenen.

- Vi vil rigtig gerne tilbyde de unge at være her i stedet for at være en del af bandegrupperingerne. Det er vi langt hen ad vejen succes med, siger han til TV 2.

Spørg Os - Afstemning

_

Ekstra utrygt med kriminelle udefra

I tilfælde som dette, hvor konflikten har været højspændt, går fritidscenteret også længere for at trække de unge væk fra konflikten og banderne.

I slutningen af sidste uge blev omkring 45 af de 14-17-årige inviteret ud og spise for at ”komme lidt væk fra den utryghed, de måske måtte føle, og få nogle gode dialoger på kryds og tværs og med vores pædagoger," forklarer Lasse Gadgaard.

- Vi trak dem lidt væk fra gaden den aften, og det havde vi stor succes med. Det er ikke hver dag, at vi køber et eller andet lækkert til dem. De får også mulighed for bare at komme og være her og tale med en voksen, som kan gå i dialog med dem om den utryghed, de måtte have.

I den aktuelle konflikt har det været unge svenskere, der er blevet anholdt i Danmark for at begå den alvorlige kriminalitet. Og det skaber en anderledes udfordring for pædagogernes arbejde.

Normalt har de en fornemmelse af, hvilke af deres unge der befinder sig i periferien af banderne. Men det ser anderledes ud, når det er svenskere, der begår kriminaliteten, lyder det fra Lasse Gadgaard.

- På den måde øger det utrygheden i vores ungemiljøer, for de plejer også at have en rigtig god fornemmelse af, hvem der er med i hvad. Det ved de heller ikke lige nu, siger han og tilføjer:

- Det bliver bare ekstra utrygt for miljøerne herude og lokalområdet, at det er udefrakommende, der står i Tingbjerg med to håndgranater.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik