Bandemedlemmer afsløret i aflytning: "Imamen har fastsat et beløb, der skal rense os"

Efter blodpengeforhandlinger i en moske kunne et centralt vidne pludselig intet huske fra et fatalt skyderi. Det understregede han 53 gange i retten.

En moske i en grå industribygning i Københavns Nordvestkvarter har lagt lokaler til mere end bare fredagsbønner og Eidfester. Det kan TV 2 nu afsløre.

Politiaflytninger af bandemedlemmer og vidneudsagn afslører, at der efter flere drab i en ophedet bandekonflikt i 2021 har været forhandlinger om blodpenge i Al-Hidayyah-moskeen.

Og ifølge aflytningerne har en imam fastsat et beløb, der skulle “rense” konfliktens ene part.

quote Så er det jo en parallelretslig praksis. Vi bruger ordet blodpenge på dansk

Jesper Petersen, islamforsker og lektor ved Københavns Universitet

Foreningen bag moskeen, Islamisk Center for de Europæiske Lande, afviser over for TV 2, at bestyrelsen, den daglige ledelse eller moskeens imam har “været involveret i eller har kendskab til" den slags forhandlinger.

Det afvises dog ikke, at de kan have fundet sted.

Drab ved højlys dag i frisørsalon

Oplysningerne om blodpengeforhandlingerne er kommet frem i en verserende retssag ved Retten i Glostrup, hvor tre personer er tiltalt for drab og drabsforsøg.

De tre tiltalte har alle ifølge politiet haft tilknytning til den berygtede københavnske bande NNV, der i dag officielt er opløst.

Sagen handler om en skudepisode i en frisørsalon i Rødovre 3. december 2021, hvor sortklædte gerningsmænd ved højlys dag trængte ind i salonen, affyrede flere skud og stak af.

En 17-årig bulgarsk frisørelev blev dræbt, frisørsalonens indehaver blev alvorligt såret, og en 15-årig kunde kom lettere til skade.

Drabelig konflikt i december 2021

I december 2021 blev fire mænd skudt og dræbt på blot 14 dage i en konflikt mellem den danske bande NNV og et lokalt kriminelt netværk fra boligområdet Söderkulla i Malmø.

2. december: Første drab
Det første offer i rækken var ifølge TV 2s oplysninger en 27-årig mand med tilknytning til NNV-banden, der blev dræbt på Nørrebrogade af et skud i ryggen.

3. december: Andet drab
Allerede dagen efter blev en 17-årig frisørelev dræbt i en frisørsalon i Rødovre, mens salonens indehaver – der ifølge TV 2s oplysninger har familierelationer i det svenske Söderkulla-netværk - blev alvorligt såret. 

7. december: Tredje drab
En 21-årig mand med NNV-forbindelser blev fundet skuddræbt i Herlev.

15. december: Fjerde drab

Konflikten fortsatte på den anden side af Øresund, hvor en 25-årig dansk statsborger blev skuddræbt på åben gade. Ifølge TV 2s oplysninger var den dræbte nært knyttet til en ledende person i Söderkulla-netværket.

“Imamen har fastsat et beløb”

I forbindelse med efterforskningen af drabet i frisørsalonen har politiet aflyttet et ledende NNV-medlems bil.

Politiet har opsnappet flere samtaler mellem to højtstående medlemmer af banden i maj 2022 - cirka fem måneder efter drabet på den 17-årige i frisørsalonen i Rødovre.  

Bande blev opløst i 2022

NNV blev officielt opløst i 2022, efter en del medlemmer var blevet fængslet og andre var kommet stadig tættere på rockergruppen Hells Angels (HA).

En del af de tidligere medlemmer blev formelt en del af rockergruppen HA, mens andre senere tilsluttede sig gruppen Commanches, der tidligere var kendt som Satudarah.

Ifølge TV 2s oplysninger har en større del af de tidligere bandemedlemmer dog forladt rockergrupperne igen. Flere af de tidligere NNV-medlemmer bliver stadig betragtet som aktive i den organiserede kriminalitet. 

På aflytningerne siger det ene højtstående bandemedlem blandt andet, at ”vi har begået fejl” og:

- Imamen har fastsat et beløb, som skal rense os, og det beløb vil vi gerne betale.

Bandemedlemmet nævner derudover selv begrebet ”blodpenge,” og det andet bandemedlem svarer blandt andet:

- Vi mødes i Habashi-moskeen, hvor vi har mødtes de andre gange.

De eksperter, TV 2 har talt med, fortæller samstemmende, at Habashi-moskeen er et andet navn for Al-Hidayyah-moskeen i Københavns Nordvestkvarter.

Samtidig har et centralt vidne i Retten i Glostrup bekræftet, at han har deltaget i et møde om drabet på den 17-årige frisørelev i netop Al-Hidayyah-moskeen, og at både de aflyttede bandemedlemmer og en imam var til stede.

Perspektiv: Tidligere kritisk omtale

Islamisk Center for Europæiske Lande (ICEL) ligger på Bispevej 4 i Københavns Nordvestkvarter og driver Al-Hidayyah- moskeen, som ligger inde i centeret.

ICEL har tidligere fået kritisk opmærksomhed, da Berlingske i 2020 skrev, at centeret ”agerer som islamisk domstol”. Mediet begrundende det med ICELs egen beskrivelse på Kirkeministeriets liste over anerkendte trossamfund:

- Derudover udsteder centeret legale islamiske domme og besvarelser i alle sager vedrørende den islamiske tro, skrev ICEL ifølge Berlingske om sig selv.

Det fik daværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) til at blive ”virkelig harm langt ned i maven” og kræve et opgør med moskeer, der har etableret "sharia-domstole".

Opmærksomheden fik ICEL til at udsende en pressemeddelelse, hvor den ”på det kraftigste” afviste Berlingskes beskrivelse af centeret som en domstol.

- Den eneste juridiske bevilling, vi har, er udstedelse af officielle vielsesattester i henhold til Kirkeministeriets tilladelse, lød det blandt andet.

På ICELs hjemmeside står der i dag, at centeret er grundlagt i 1991 som et “religiøst, kulturelt, socialt, sportsligt og uddannende center, der tilbyder aktuelle tjenester, tager sig af muslimernes anliggender og løser de problemer eller konflikter, som de måtte støde på”.

Fortolkning af 100 kameler

Vidnet var selv til stede ved et møde i moskeen, fordi hans søn blev dræbt i den ophedede bandekonflikt i december 2021, og i retten kaldte han mødet for et “forsoningsmøde”.

Ifølge vidnet var både drabet på hans søn og drabet på den 17-årige bulgarer på dagsordenen. Og ifølge vidnet blev det på mødet indrømmet, at begge drab var en fejl. 

Som en del af forsoningen var det op til imamen at beslutte, om nogen skulle betale en bod, og hvor stor den i så fald skulle være.

Til et sådant formål gælder det om at finde frem til en nutidig og retfærdig fortolkning af koranens ord, forklarede han i retten:

- Hvis en troende muslim dræber en anden muslim ved en fejl, er boden 100 kameler. Det er det hellige skrifts udlægning.

Vidnet afviste i retten selv at have modtaget nogen form for bod, ligesom han ifølge eget udsagn skulle have sagt til imamen, at han var ligeglad med, om kamelerne skulle svare til “en krone eller en million”.  

quote Vores lokaler er åbne for mange aktiviteter, men vi tager skarpt afstand fra enhver form for kriminalitet

Abdul El-Noury, formand i Islamisk Center for Europæiske Lande

Om forhandlingerne i moskéen endte med, at der blev udbetalt blodpenge – og i givet fald til hvem - står hen i det uvisse.

Vidnet ønsker ikke over for TV 2 at uddybe sin udlægning af forløbet.

Det har heller ikke været muligt for TV 2 at få interview med de to aflyttede bandemedlemmer fra den nu opløste bande NNV eller deres advokater.

Forældrene til den dræbte 17-årige frisørelev har i retten afvist, at de har forhandlet eller modtaget blodpenge.

Vil klare tingene internt

Islamforsker og lektor Jesper Petersen fra Københavns Universitet vurderer, at sagen er et godt eksempel på, hvordan forhandlinger udenom retssystemet kan foregå.

- Hvis man betaler noget for at blive renset, og hvis man ønsker at ordne noget uden om de danske domstole, så er det jo en parallelretslig praksis. Vi bruger ordet blodpenge på dansk, siger han.

Jesper Petersen forsker blandt andet i fænomenet blodpenge og forklarer, at blodpengeforhandlinger kan have forskellig karakter. 

Men ofte kan modydelser for blodpengene være, at man giver afkald på retten til at begå hævn, og at man trækker sig fra det officielle opklaringsarbejde, lyder det.

- Så siger man til politiet, at man ikke kan huske noget, lyder det fra islamforskeren.

Lignende sager i Aarhus

Det er ikke kun i Al-Hidayyah-moskeen i København, at der bliver holdt møder om alvorlige straffesager uden om det danske retssystem.

Østjyllands Politi vurderer, at der i udsatte boligområder i Aarhus eksisterer såkaldte mæglingsråd, hvor imamer betales for at deltage i forhandlinger for eksempelvis at holde voldssager ude af domstolene og politiets søgelys.

Det fortalte politiinspektør Rene Raffo tidligere på måneden til Berlingske.   

Østjyllands Politi har siden 2018 ikke rejst en eneste sigtelse vedrørende deltagelse i illegitime mæglinger. Politiet opdager oftest slet ikke, at det foregår, men ved på baggrund af efterretninger, at mæglingsrådene huserer i det vestlige Aarhus
Østjyllands Politi har siden 2018 ikke rejst en eneste sigtelse vedrørende deltagelse i illegitime mæglinger. Politiet opdager oftest slet ikke, at det foregår, men ved på baggrund af efterretninger, at mæglingsrådene huserer i det vestlige Aarhus
Foto: Morten Storch / TV 2

Til TV 2 uddyber han, at ofre eller vidner bliver presset til at ændre deres forklaringer til politiet – eller til helt at trække deres forklaringer tilbage.

- I retten kan de endda have svært ved at huske, at de har været på gerningsstedet på det givne tidspunkt, selvom det jo egentlig ligger fuldstændig fast, at de har været der, siger han.

Nogle af sagerne bliver også løst i mæglingsrådene, uden at politiet eller domstolene har kendskab til sagerne, og imamer fungerer i nogle tilfælde som facilitatorer for forhandlingerne, fortæller politiinspektøren.

Politikredse kender til mæglingsråd

Udover Østjyllands Politi kender tre andre politikredse også til mæglingsråd. Det kom frem i et folketingssvar i september.

Københavns Politi, Københavns Vestegns Politi og Fyns Politi oplyser, at de kender til såkaldte mæglingsråd, men vurderer ikke, at der er tale om "egentlige parallelle retssystemer".

Københavns Politi skriver derudover i et svar til TV 2, at kredsen ikke kan afvise, at der ”uden for politisager er blevet udvekslet pengebeløb mellem parter for at råde bod på en kriminel handling".

-Vi har dog ikke umiddelbart kendskab til konkrete tilfælde, hvor straffesager er blevet påvirket af eventuelle pengeudvekslinger, lyder det fra kredsen.

Rene Raffo oplyser, at der ifølge politiets oplysninger er personer, der får penge for at stå for mæglingerne, ligesom der også er personer, som i forhandlingerne bliver idømt en bod.

- Det vil sige, at der bliver lagt nogle penge på bordet, og så slår man en streg over sagen, siger han til TV 2 og understreger, at mæglingsrådene derfor kan ødelægge politiets efterforskning og gøre det svært at dømme gerningsmænd.

TV 2 kan ikke dokumentere, om forhandlingerne i Al-Hidayyah-moskeen i København har haft til formål at holde politiet ude af opklaringsarbejdet.

Sikkert er det dog, at hukommelsen hos et centralt vidne fra skyderiet i frisørsalonen har ændret sig.

Mindes ikke “noget som helst”

Umiddelbart efter skudepisoden i frisørsalonen i december 2021 fortalte den sårede indehaver af salonen flere forskellige detaljer til politiet.

TV 2 har set dele af afhøringen, og her fremgår det blandt andet, at salon-indehaveren beskrev gerningsmændenes højde, kropsbygning, tøj og våben.

Han beskrev også i detaljer, hvordan skyderiet foregik, hvordan der blev givet førstehjælp til den 17-årige bulgarer, hvordan der var tomme patronhylstre “over det hele”, og hvordan han selv “spillede død”, da han blev ramt af skud.

Ingen af delene kunne frisørsalon-indehaveren huske, da han 16. september i år blev afhørt i retten i Glostrup.

53 gange lød hans svar på anklagerens spørgsmål, at han ikke kunne huske de forskellige ting, der blev spurgt ind til. Han kunne faktisk ikke engang huske at have talt med politiet.

- Han mindes ikke noget som helst, som der står i en udskrift af retsbogen.  

Over for TV 2 afviser han at skulle have løjet i retten, ligesom han heller ikke vil kommentere sagen yderligere.

Men betyder ikke noget for dig, at de skyldige bliver fanget?

- Nej, det er jeg ligeglad med, siger han til TV 2.

Ifølge politiets aflytninger deltog en pårørende til indehaveren af frisørsalonen i blodpengeforhandlingerne. 

Moskeen afviser involvering

TV 2 har gennem både telefonopringninger, mails og fremmøde i moskeen forsøgt at få moskeens imam til at stille op til interview.

Det er dog ikke lykkes at få andet end en udtalelse fra formanden i Islamisk Center for Europæiske Lande (ICEL), Abdul El-Noury, som i en mail svarer på vegne af både foreningen og moskeen. 

Det er i denne grå bygning i Københavns Nordvestkvarter, at Al-Hidayyah-moskeen har lokaler, og hvor det altså i en retssag er kommet frem, at der er foregået forhandlinger om blodpenge
Det er i denne grå bygning i Københavns Nordvestkvarter, at Al-Hidayyah-moskeen har lokaler, og hvor det altså i en retssag er kommet frem, at der er foregået forhandlinger om blodpenge
Foto: TV 2

Foreningen skriver, at den ingen forbindelse har til "den pågældende sag", og den aldrig har været involveret i konflikter med kriminelle grupper.

- Vores lokaler er åbne for mange aktiviteter, men vi tager skarpt afstand fra enhver form for kriminalitet eller uformelle aftaler, der ikke følger dansk lovgivning. Hvis personer har opholdt sig her og indgået en aftale, har det ingen forbindelse til os, lyder det derudover.

Anklagemyndigheden har ikke villet udtale sig, fordi retssagen om drabet i frisørsalonen endnu ikke er afgjort. Der falder dom i november i Retten i Glostrup. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik