Eksperter begriber det ikke: Skole indførte ”tissemakkerordning” efter sager om overgreb
Det er ikke muligt bare at smide eleverne bag overgrebene ud af skolen, lyder det.
Mandag kan TV 2 afdække, at flere børn i alderen 6 til 11 år er blevet udsat for overgreb af jævnaldrende elever på Borup Skole i Køge Kommune.
Det drejer sig blandt andet om voldtægt, vold og trusler på livet.
Ifølge Rasmus Alenkær, der er pædagogisk psykolog og i en årrække har beskæftiget sig med børn, der skaber uro i folkeskolen, er sagen en af de mest alvorlige, han har hørt om.
- Det er en forfærdelig sag og må virkelig være modbydeligt at skulle opleve. Jeg har set en del i min tid og må bare sige, at det her virkelig er i den alvorlige ende.
Psykologen uddyber, at det ikke er usædvanligt, at børn bliver uvenner og kommer op at slås, men denne sag er anderledes:
- Det her har karakter af decideret overfald og virker langt mere kalkuleret.
Eleverne kan ikke bare smides ud
Ifølge TV 2s dokumentation går overgrebene på Borup Skole to år tilbage. Blandt andet er et niårigt barn blevet udsat for fuldbyrdet voldtægt, mens et andet barn har fået stukket noget op i numsen.
Derudover er der en række tilfælde af andre seksuelle overgreb, vold og trusler på livet.
Børnene, der har begået overgrebene, går stadig på skolen.
Selvom det umiddelbart kan virke uforståeligt, er der en god forklaring, fortæller Rasmus Alenkær.
- Du kan ikke bare sende de her børn ud i ingenting. Der skal være den rigtige løsning til dem, og hvis man ikke vurderer, at den eksisterer, så kan man ikke bare smide dem ud, siger han.
TV 2 har forsøgt at få et interview med skoleleder på Borup Skole, Jakob Dalgas, blandt andet for at få svar på, hvorfor eleverne stadig går på skolen. Det har ikke været muligt.
I stedet henviser skolen til Køge Kommune, der i et skriftligt svar oplyser:
- I sagens natur er der tale om hændelser og handleplaner, som involverer personfølsomme oplysninger. Tavshedspligten for den enkelte elev og familie gør, at det ikke er muligt for skolen at kommunikere særligt konkret til den store gruppe af forældre, der ikke har børn, som er direkte berørte af hændelserne.
Indførte "tissemakkerordning"
Fordi skolen ikke vil stille op til interview, er det uklart, præcis hvad der er blevet gjort for at forhindre nye overgreb og sikre børnene.
TV 2 kan dog fortælle, at skolen blandt andet har haft indført en såkaldt "tissemakkerordning", der betød, at børnene i en periode skulle gå på toilettet to og to.
Det forstår formand for Børnerådet, Bente Boserup, "ikke noget som helst af".
- Det er de voksne, der skal passe på børnene. Det er ikke børn, der skal passe på børn. Det kan de slet ikke, når noget er kørt så langt ud, som det er her, slår hun fast over for TV 2.
Det er Rasmus Alenkær enig i. Ifølge ham er det afgørende, at kommunen og skolen tager situationen meget alvorligt.
- Skolen er nødt til at markere, at det her duer ikke, det er simpelthen sundhedsskadeligt for børnene, og det skal der sættes en stopper for.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
- De har mistet jordforbindelsen
Både Bente Boserup og Rasmus Alenkær mener, at ofrene såvel som de børn, der har begået overgreb, skal have hjælp.
- Det vil kræve en stor indsats. Der er en gruppe børn, som er blevet krænket, og som skal have hjælp. Og så er der en gruppe børn, som har en adfærd, der er totalt uacceptabel, og der skal man finde ud af, hvad man gør for at hjælpe dem, siger Rasmus Alenkær.
Hvordan ender så små børn med at gøre sådan noget?
- Børnene har jo fået idéen et eller andet sted fra, de må have set det for eksempel på nettet. Og så har den fået ilt i det fællesskab, de har etableret på skolen. Det er mit indtryk, at børnene har mistet jordforbindelsen i forhold til, hvad der er leg, og hvad der er skadeligt for andre. Det skal de have hjælp til.
Sendte bekymringsbrev
Også en lang række af de forældre, som TV 2 har talt med, ønsker hjælp til alle børnene. Flere understreger sågar, at deres vrede ikke er rettet mod de børn, der står bag overgrebene, men derimod skolen og dennes – ifølge forældre – manglende håndtering.
Cirka 75 forældre til børn på skolen har for nyligt skrevet et brev til skoleledelsen og kommunen. Her giver de udtryk for deres store bekymring og kræver samtidig handling.
- Vi er oprigtigt bekymrede, og vi kan ikke tolerere/acceptere, at vores børn ikke er trygge på skolen, står der blandt andet.
Og:
- Vi skal på det kraftigste bede skolens ledelse foretage alle handlinger muligt for at sikre vore børn mod så alvorlige forbrydelser, som i mere end et år er foregået på Borup Skole.
Skoleledelsen har indkaldt til et forældremøde onsdag, hvor de håber at kunne få talt tingene igennem.