Flåterne er kommet ind i byen – Rikke blev bidt i haven
Rikke Drachmann fra Tårnby fik konstateret borrelia efter et flåtbid i haven.
På en ganske almindelig parcelhusvej i Tårnby tæt på København skete det utænkelige for Rikke Drachmann i august måned. En flåt bed hende i læggen, mens hun sad i svigerforældrenes have.
- Det er jo surrealistisk, jeg havde aldrig troet, det kunne sker her. Der er jo 1-2 kilometer til nærmeste skov, siger Rikke Drachmann.
Men flåter i haver er faktisk ikke så utænkeligt længere.
Rådyr spreder flåterne
At flåterne nu også befinder sig i byer og haver skyldes et helt andet dyr - nemlig rådyret. I 1980’erne var der omkring 80.000 rådyr i Danmark, men i dag er der næsten en halv million. Og med flere rådyr, også flere flåter:
- Flåten har brug for et stort pattedyr til at suge blod på, og i Danmark er det store pattedyr rådyret. Med fem gange så mange rådyr i dag, har flåterne nu bedre muligheder for at klare sig, fordi de lettere får deres blodmåltid og får lagt tusindvis af æg, siger Rene Bødker, epidemiolog, DTU Veterinærinstituttet.
De mange rådyr har samtidig sørget for, at flåterne bliver spredt ud af skovene.
- Rådyr er territoriale - før i tiden var de dybt inde i skoven, men nu er de blevet alt for mange inde i skoven, så de presser hinanden ud og tættere og tættere på os mennesker – og de tager altså flåterne med, siger Rene Bødker fra DTU Veterinærinstituttet.
Hver syvende flåt har borrelia
Flåten bed ikke kun Rikke Drachmann på læggen, den sørgede også for at inficere hende med bakterien borrelia – den mest hyppige flåtsygdom i Danmark.
- Jeg synes, det er døduretfærdigt. Jeg er aldrig blevet bidt af en flåt før, og så bliver jeg samtidig smittet her i en have i København, siger hun.
Foto: Privatfoto / Facebook
Hver syvende flåt i Danmark er smittet med borrelia, og det er langt færre personer, der rent faktisk får sygdommen. Det er nemlig en besværlig proces for bakterien at komme fra flåten og over i mennesket.
For Rikke Drachmanns vedkommende blev hun en uge efter flåtbiddet behandlet hos lægen, og borreliaen nåede derfor aldrig at udvikle sig til den noget mere alvorlige sygdom, neuroborreliose.
Forebyg flåtbid
Selvom der er kommet mange flere flåter, og at de nu også er udenfor skovene, er det ifølge Rene Bødker fra DTU Veterinærinstituttet en sygdom, der er nem at forebygge.
- Langt de fleste borrelia-infektioner er, fordi folk har sjusket og ikke undersøgt sig selv. Det gode råd er derfor at tjekke sig selv, pille flåten af, hvis man bliver bidt, og bliver man alligevel smittet, så skal man søge læge og blive behandlet.