Havn flød med døde fisk - ekstremt fænomen, siger ekspert
Synet af fiskene i Roskilde Havn var så voldsomt, at forbipasserende ringede til myndighederne.
Det var et brutalt syn, der tirsdag mødte flere lokale i Roskilde Havn.
Store mængder af fisk var blevet kvalt af iltsvind – og dem, der ikke allerede lå døde på landjorden, kæmpede for livet i vandoverfladen.
Varmt vejr, for mange næringsstoffer og for meget fedtemøg i vandet endte i den helt forkerte cocktail: Bunden vendte sig, al ilt forsvandt, og det efterlod bunkevis af døde fisk i vandoverfladen.
Det er ikke første gang, der sker iltsvind i Roskilde Fjord – og problemet findes i fjorde over hele landet.
Men selvom problemet er velkendt, var det alligevel et ekstremt sjældent fænomen, der viste sig ved havnen i Roskilde Fjord tirsdag, siger flere eksperter, som TV 2 har talt med.
Ikke set lignende siden 1990’erne
En af dem er Jørgen Brink Hansen, som udover at være biolog med speciale i ferskvandsbiologi, også var netop en af de lokale, som befandt sig på havnen tirsdag eftermiddag.
Han gik straks ned på havnen og så både døde ål på land og døende ål, der stadig var i færd med at kæmpe sig op af vandet for at få luft.
Noget de, ifølge Jørgen Brink Hansen, normalt aldrig ville gøre.
- Ål kan normalt klare hvad som helst. Så hvis de også dør, er det virkelig galt, siger han.
Her blev indsatsleder hos Roskilde Brandvæsen Bo Henrik Jensen kaldt ud, og han blev overrasket over, hvad han så.
Han har nemlig boet hele sit liv omkring Roskilde Fjord.
- Og lige pludselig ligger de alle sammen der og spræller. Det var et ærgerligt syn, for jeg håber jo, at der bliver passet på. Især når man godt ved, der ikke er mange fisk derude i forvejen.
Et meget sjældent fænomen, siger forsker
Den voldsomme hændelse i Roskilde Fjord skyldes fænomenet ”bundvendning”, som – kort fortalt – er en proces, hvor gasser såsom metan og svovlbrinte siver op fra havbunden. De bliver skabt som følge af, at havbunden ikke får ilt.
Derfor er fænomenet også i bund og grund et udtryk for iltsvind “i ekstrem grad”, siger Stiig Markager, der er havmiljøforsker ved Aarhus Universitet.
- Det er et meget sjældent fænomen, der kun forekommer, når der er tale om helt ekstrem iltsvind på grund af alt for meget næring i alt for lang tid.
Hvad er iltsvind?
Iltsvind opstår, når kvælstof og fosfor på grund af nedbør bliver skyllet ud i havet fra landjorden. Jo mere nedbør jo større udvaskning af kvælstof og fosfor. I vandet giver stofferne næring til alger, der vokser i løbet af forår og sommer. Når algerne dør, falder de til bunds og nedbrydes og i denne proces forbruger algerne ilt. Det betyder, at vandet ved bunden gradvist kan tømmes for ilt.
Iltsvind forstærkes af stigende havtemperatur, idet ilten forbruges hurtigere i varmere vand, og varmere vand ikke kan indeholde lige så meget ilt som koldere vand.
Kilde: Miljøstyrelsen
Forklaringen bag iltsvindet i Roskilde Havn er ifølge Stiig Markager først og fremmest den samme som de steder, hvor der ellers er iltsvind i Danmark, nemlig udledningen af næringsstoffer såsom kvælstof, der kommer fra landbruget.
I Roskilde kommer en del af udledningen dog også fra byen, og selv om de ikke gør noget forkert, så kan det gøre en forskel, hvis byens rensningsanlæg blev fornyet, siger han.
Ramte indsatsleders stolthed
Efter Bo Henrik Jensen og hans kolleger blev kaldt ud, stod det hurtigt klart, at der ikke var meget at stille op – også selvom de gerne ville gøre noget for at hjælpe.
De overvejede at pumpe vand ind i havnen, men var samtidig bekymret for, om vandslangernes styrke ville gøre mere skade end gavn.
Samtidig kunne de se via en drone, at vandet udenfor havnen også var ramt af iltsvind, hvilket skabte yderligere bekymring for konsekvenserne af en eventuel indsats.
- Vi er jo sat i verden for at løse problemerne, så man bliver også ramt af sin professionelle stolthed. Men der var bare ikke noget at gøre.
Bo Henrik Jensen tog også kontakt til både Beredskabsstyrelsen, Miljøstyrelsen og Danmarks Naturfredningsforeningen, men der var ingen råd at hente.
Det var til stor fortvivlelse for indsatslederen, der oplevede, at børn og voksne på havnen var meget berørte af situationen.
Brev til kommunen
Frygten for at tirsdagens scenarie kan gentage sig andre steder i Roskilde Fjord har de seneste dage fået flere organisationer og lokale til at gå sammen og skrive et brev til Roskilde Kommune for at finde løsninger.
- Vi er ligesom en slags vagthund, der siger "bjæf bjæf", nu er der ulykker ved døren, kom nu i gang". Det tror vi også gerne de vil, siger Nils Boesen, der udover at være sekretariatsleder for Grønt Omstillingsforbund i Roskilde også er en af underskriverne, til TV 2 Kosmopol.
To af brevets underskrivere var også på havnen i dag – for at se nærmere på konsekvenserne af tirsdagens bundvending.
Torsdag aften blev der afholdt møde i kommunens Klima- og Miljøudvalg. På dagsordenen var blandt andet forurening i Hove Å, som løber ud i Roskilde Fjord - og derfor også kan have indflydelse på vandmiljøet.
Men efter tirsdages hændelse kom mødet i højere grad til at handle om tirsdagens tydelige bevis på problemet.
- Der er ingen tvivl om, at der bekymring er fuldstændig reel, så jeg er glad for, at de gør det, siger Enhedslistens Jonas Paludan, der er formand for Klima- og Miljøudvalget, til TV 2 Kosmopol.
Udvalgsformanden vil nu også vil række ud til Christiansborg – i håb om en økonomisk håndsrækning til opgaven.