Hvorfor hedder det palmesøndag og skærtorsdag? Få svaret her
Påskeugen fortæller historien om Jesus' korsfæstelse, død og genopstandelse. Det er den fortælling, der har lagt navn til påskens helligdage.
Palmesøndag markerer starten på påsken. Det var på denne dag, Jesus kom ridende på et æsel ind i Jerusalem for at blive modtaget som en konge. Folket var vilde med Jesus, fordi han sammen med sine disciple havde helbredt syge og udbredt Guds budskab.
Navnet 'palmesøndag' er kommet sig af, at at folk stod langs vejen og viftede med palmeblade for at hylde Jesus, da han kom ridende til byen.
Inden turen til Jerusalem blev Jesus salvet, og det er en vigtig handling i den kristne fortælling, for det er her, han træder i kraft som Messias, der betyder 'den salvede'.
Selvom Jesus hyldes som en konge, da han kommer til Jerusalem, så ved han godt, at det bliver i påskeugen, han skal ende sine dage, for det siger en gammel profeti.
Skærtorsdag er den dag, hvor Jesus spiser den sidste nadver sammen med disciplene. Jesus var på det tidspunkt klar over, at en af hans 12 disciple havde forrådt ham. Judas havde nemlig angivet ham til den romerske regering, der frygtede, at Jesus' succes kunne svække deres magt.
Navnet 'skærtorsdag' referer til den renselse, der gik forud for den sidste nadver. Her fik disciplene og Jesus selv vasket deres fødder, og skær betyder at rense.
I dag markerer vi den sidste nadver, når vi i kirken får oblater og vin. Oblaterne symboliserer Jesus' legeme og vinen Jesus' blod.
Langfredag er dagen, hvor Jesus bliver korsfæstet. Efter påskemåltidet, som altså blev den sidste nadver, bliver Jesus arresteret af romerske soldater. Siden bliver han ført til den romerske statholder Pontius Pilatus, der torturerer ham og dømmer ham til døden.
Efter dommen bliver Jesus ført lidt uden for Jerusalem, hvor han får en krone af torne på hovedet, der skal ydmyge ham, fordi han har udråbt sig selv til konge af jøderne. Derefter kommer han op at hænge på korset, hvor han bliver kostfæstet levende med søm gennem fødder og hænder.
Påskedag genopstår Jesus fra de døde. Grunden til, at det lige er den dag, der anses for genopstandelsen er, fordi stenen fra hans grav er blevet flyttet. På graven sidder der i stedet en engel, der fortæller de tilstrømmende kvinder, at Jesus er genopstået og gået til en by ved navn Galilæa, hvor han skal mødes med sine disciple.
Påskedag fejres af kirken, fordi den er tegn på, at Jesus stadig lever på kloden. Hans genopstandelse betyder håb og glæde for mennesker i forhold til døden.
Anden påskedag har som sådan ikke nogen betydning, men en god fest kan jo sagtens vare i to dage.
På anden påskedag bekræfter Jesus desuden sin genopstandelse ved at vise sig for Maria Magdalene, der er ude ved hans grav for at salve ham. Jesus siger til hende, at hun ikke må holde ham tilbage, fordi han skal op i himlen til sin far Gud. Han beder hende om at fortælle det videre til disciplene, og således slutter påskeugen.
Fakta: Derfor ligger påsken hvor den gør
Fejringen af påsken begynder palmesøndag, som ligger en uge inden påskesøndag. Påskesøndag er omdrejningspunktet for alle forårets helligdage, som skrives i kalenderen ud fra, hvornår påskesøndag falder. Det gør den altid den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn, som er det døgn, hvor dag og nat er lige lange. Det sker ikke på samme tidspunkt hvert år, og derfor kan påskesøndag falde i mellem 22. marts og 25 april.