Kan Frank Jensen ride stormen af? Her er kommentatorernes bud
I sidste uge måtte Morten Østergaard gå af, men der er fortsat tvivl om, hvilke konsekvenser de nye anklager mod overborgmesteren kan få.
Meningerne er delte, når det kommer til Frank Jensens fremtid som overborgmester i København og som næstformand for Socialdemokratiet.
Efter at det fredag kom frem, at den 59-årige politiker er under anklage for at have seksuelt krænket et tidligere medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, DSU, i 2012, har flere politiske kommetatorer taget bestik af situationen.
For selvom den konkrete sag fandt sted i 2012, har der også været sager fremme i 2004 og 2011 med beskyldninger om grænseoverskridende adfærd fra den tidligere socialdemokratiske minister.
TV 2s politiske redaktør Troels Mylenberg vurderer, at Frank Jensens politiske liv hænger i en tynd tråd. Det samme gør Politikens politiske kommentator Kristian Madsen, mens Hans Engell derimod ikke mener, at sagen kommer til at koste overborgmesteren sit job.
TV 2s politiske analytiker Peter Lautrup Larsen forventer, at statsministeren snart kommenterer Frank Jensen, mens Ekstra Bladets politiske kommentator, Joachim B. Olsen derimod mener, Mette Frederiksen ikke kommer til at gå ind i sagen.
Nedenfor har vi samlet reaktionerne fra fem kommentatorer:
Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2:
- Han kan blive nødt til at kæmpe for sit politiske liv. Det er jo ikke første gang, at han er havnet i en sag af denne karakter. Men tiden har ændret sig, og man ser meget mere alvorligt på det i dag. Derfor hænger hans politiske liv i en tynd tråd. Der ruller en bølge nu, som handler om total manglende accept af den her slags krænkelser. Men Socialdemokratiet er ikke Radikale Venstre, så udfaldet bliver ikke nødvendigvis det samme, som for Morten Østergaard, siger han.
- Indtil videre har Socialdemokratiet holdt døren lukket, selvom statsministeren tidligere har understreget vigtigheden af åbenhed i sager med sexistisk karakter. Men hun er ikke særlig åben, når det handler om ting, der foregår i hendes eget parti. De vil ikke forholde sig til det andet end en undskyldning på Facebook. Så også partiet og Mette Frederiksen står i en enormt vanskelig situation. Hun har en næstformand, som er seriekrænker og en udenrigsminister, som er under heftig beskydning. Hun kan ikke kommentere den ene uden den anden.
- Jo længere tid der går, før partiet stiller sig op og kommenterer sagerne, jo større bliver presset på Socialdemokratiet. Mette Frederiksen kan også forvente, at det sandsynligvis ikke er den sidste sag, der kommer. Jo længere tid, der går, før hun handler, jo større bliver presset. Sagerne har den karakter, at de kan fjerne fokus fra alt muligt andet, som hun vil tale om.
- Jeg tror ikke, der går ret lang tid, før Socialdemokratiet selv må melde noget ud. Jo længere tid der går, jo større vokser det her sig.
Peter Lautrup Larsen, politisk analytiker på TV 2:
- Det er svært belastende både for Frank Jensen og partiet. Forskellen på ham og Morten Østergaard er, at Østergaard blandt andet måtte gå på grund af et cover up, hvor han skjulte både for offentligheden og sin folketingsgruppe, at han var krænkeren i Lotte Rods sag. Frank Jensen går hurtigt ud og siger undskyld, erkender at han har deltaget i en kultur med upassende adfærd. Det er klart, at han vil blive presset i metoo-debatten.
- Jeg forventer en kommentar fra Mette Frederiksen. Maria Gudme siger, at hun rettede henvendelse i september til partiet. Hun hørte dog ikke rigtig noget tilbage. Det er vel ikke det opgør, som statsministeren lægger op til, at man skal tage. Der er i hvert fald noget at forklare.
Hans Engell, politisk kommentator:
- Jeg forestiller mig ikke, at socialdemokraterne i København begynder at lede efter en ny borgmester, eller at det får samme konsekvens som for Morten Østergaard i Radikale Venstre.
- Frank Jensen kan godt forvente en kraftig påtale af statsministeren. Det er nok ikke en sag, ham og Socialdemokratiet bryder sig meget om.
Kristian Madsen, politisk kommentator hos Politiken:
- Det er en meget alvorlig sag for Frank Jensen. Han er nødt til at forstå, at hans politiske karriere hænger i en meget tynd tråd lige nu.
- Han er nødt til at komme meget mere kraftfuldt ud og sige undskyld for den optræden, han erkender.
- For at kunne komme videre er han på en eller anden måde nødt til at sige, hvad han har lært af det her, siger Kristian Madsen.
Joachim B. Olsen, politisk kommentator hos Ekstra Bladet:
Tidligere mente Joachim B. Olsen ikke, at statsministeren ville komme til at gå ind i sagen om Frank Jensen, kun hvis der dukkede nye sager op med nye personer, ville det være svært for Mette Frederiksen at ignorere.
Men lørdag eftermiddag havde det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance skærpet sin dom:
- Frank Jensen er færdig! Enten indser han det selv eller også er der nogle højere oppe i partiet, som prikker ham på skulderen, lyder det nu fra Joachim B. Olsen.
Henrik Qvortrup, politisk redaktør på B.T.:
- Det her med at han har beklaget, og at vi har taget hånd om det, tror jeg simpelthen ikke på, at folk synes er nok. Jeg tror, at der skal mere til. Og derfor tror jeg ultimativt, at Frank Jensen kan blive det offer, som Mette Frederiksen er nødt til at bringe for at vise, at hun rent faktisk mener det, når hun siger, at hun støtter op om at komme sexisme til livs. Jeg tror, at Frank Jensens karriere hænger i en tynd tråd, siger han.