Magtfuld S-formand: Jeg må leve med, at folk griner lidt af mig

For få uger siden advarede formanden for Region Hovedstaden, Lars Gaardhøj (S) mod en ny megaregion. nu er han pludselig klar til at stå i spidsen for den.

Det er ikke hver dag, at to socialdemokratiske regionsrådsformænd stiller sig side om side for at advare mod politiske beslutninger fra Christiansborg.

Ikke desto mindre var det netop, hvad formanden for Region Hovedstaden og formanden for Region Sjælland valgte at gøre i slutningen af august.

Således skrev Lars Gaardhøj og Heino Knudsen en fælles kronik i netmediet Altinget, hvor de i skarpe vendinger advarede mod at sammenlægge Sjælland og Hovedstaden til én ”megaregion”.

Det ville ikke løse problemerne i sundhedsvæsnet, fastslog de.

Onsdag i denne uge præsenterede SVM-regeringen så sit udspil til en omfattende sundhedsreform, hvor regeringen netop lægger op til at sammenlægge de to regioner.

quote Jeg må leve med, at folk griner lidt af mig

Lars Gaardhøj, formand Region Hovedstaden (S)


Og hvad skete der så?

Samme dag – kort efter at udspillet var blevet præsenteret i Spejlsalen i Statsministeriet – meldte Lars Gaardhøj sig klar til at lede den megaregion, som regeringen lægger op til.

- Det er en stor opgave politisk og ledelsesmæssigt, og jeg er klar til at stille mig i spidsen for det arbejde, udtalte Lars Gaardhøj til Ritzau.

Med andre ord: Lars Gaardhøj er klar til at lede et projekt, han for få uger siden kritiserede og advarede imod.

TV 2 har talt med Lars Gaardhøj for at finde ud af, hvorfor han tilsyneladende har ændret holdning. I dag må man forstå, at en sammenlægning ikke er nogen dårlig idé. Tværtimod er reformudspillet ”grundigt”, ”visionært” og ”ambitiøst”.

- Jeg må leve med, at folk griner lidt af mig, lyder det blandt andet fra Gaardhøj i dag.

Har ændret "retorikken lidt"

Konkret skrev de to regionspolitikere i kronikken, at ”løsningen findes ikke i” hverken en opsplitning af regionerne eller en sammenlægning.

Lars Gaardhøj, hvorfor vil du stå i spidsen for noget, du for en måned siden syntes var en dårlig idé?

- Det er en ret lang kronik, der handler om mange ting, siger han:

- Noget af det, jeg brugte en del kræfter på i kronikken, var at tale om forpligtende samarbejder i aftalen. Det, tror jeg, bliver vejen frem i det nye.

SVM-regeringen fremlagde tidligere på ugen deres sundhedsreform, som blandt andet betyder, at Region Hovestaden lægges sammen med Region Sjælland.
SVM-regeringen fremlagde tidligere på ugen deres sundhedsreform, som blandt andet betyder, at Region Hovestaden lægges sammen med Region Sjælland.


Med egne ord blev den socialdemokratiske regionsrådsformand ”overrasket”, da han blev bekendt med regeringens ambition om at etablere 17 sundhedsråd, hvor både kommunal- og regionspolitikere skal have sæde.

- Noget af det, vi lagde vægt på, var, at hvis man samler en stor region med politikere i midten, bliver det langt væk fra patienterne. Her vil jeg altså sige, at nytænkningen med sundhedsrådene flytter hegnspælene, siger han.

Føler du dig sikker på, at borgerne nu vil blive prioriteret i en ny megaregion?

- Ja, det synes jeg faktisk, at der er lagt op til. I årtier har der været lagt op til, at regionen og kommunerne sidder i hver deres ringhjørne og ikke taler ordentligt sammen. Nu rykker man ind til bordet, hvor der er en fælles økonomi.

Kan du forstå, hvis det fremstår utroværdigt, når du nu siger, at en sammenlægning er alletiders beslutning?

- Jeg er jo ikke den første politiker, som ændrer retorikken lidt, efter at man får et udspil og ser noget helt andet, end man havde forestillet sig. Det kan man sagtens kritisere mig for.

Bekymringerne skulle luftes

I kronikken fastslog Heino Knudsen og Lars Gaardhøj, at ”en centralisering i en østdansk megaregion vil resultere i et demokratisk underskud for borgerne i Region Sjælland og give dem en mindre stemme i fremtidens sundhedsvæsen”.

Kan du sige nu, at det ikke vil medføre et demokratisk underskud, når du mente det for under en måned siden?

- Det er jo klart, at det må stå sin prøve. Det, vi kan konstatere nu, er, at der er lagt op til en region med 41 politikere i stedet for to gange 41. Det bliver så suppleret af en række kommunalpolitikere, som kommer ud i forreste led, siger han:

- Det er noget andet, end jeg havde forestillet mig, da jeg skrev kronikken.

I gav udtryk for, at en megaregion ikke løser lægemangel i de områder, hvor folk er mest syge. Hvorfor kan du så stå inde for det nu?

- Det er jo en del af et kæmpestort udspil, der har mange forskellige enkeltelementer. Nu vil man sætte nogle nationale mål, siger han:

- Man må bare sige, at det vi så i onsdags med reformen er meget mere grundigt og omfangsrigt, end vi havde troet. Lægedækningen er én del, og så er der kronikerne og sundhedsrådene.

Er du ked af, at I skrev den kronik? Det lyder til, at du er vendt på en tallerken.

- Jeg blev overrasket over, hvor godt et udspil, det er, og hvor mange ambitioner, der er. Det må jeg bare sige, at jeg har undervurderet. Nogle gange har man brug for at få sine bekymringer ud. Så kan man grine lidt af mig i dag.

Kan du forstå, hvis man sidder som patient og undrer sig over, hvordan du kan pande hele modellen ned og så ændre holdning til det stikmodsatte, når der kommer et udspil fra regeringen?

- Sådan er det jo altid i politik. Man udtrykker sin holdning, og som politiker er man valgt til et politisk embede, og man giver udtryk for sine holdninger og frustrationer. Og så kommer der et udspil, der er gennemarbejdet, visionært og ambitiøst, siger Lars Gaardhøj.

Lars Gaardhøjs medforfatter til kronikken, Heino Knudsen, meddelte i begyndelsen af september, at han stopper i politik. Han skal i stedet være administrerende direktør for Dansk Håndbold.




Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik