Pia Kjærsgaard genopstiller ikke ved næste folketingsvalg
I 1984 blev hun valgt for første gang. Sidenhen blev hun en af de mest indflydelsesrige og magtfulde politikere i Danmark. Pia Kjærsgaard takker af.
Hun er en af de mest ikoniske og omstridte politikere i nyere tid. Elsket og forhadt.
I 40 år har hun været folketingspolitiker, men hendes navn har stået på stemmesedlerne for sidste gang.
Pia Kjærsgaard (DF) genopstiller ikke til Folketinget og stopper således i dansk politik, når den igangværende valgperiode er slut. Det fortæller hun i et interview med TV 2.
- Man skal gå, når man er elsket og respekteret, siger Pia Kjærsgaard:
- Jeg føler mig meget elsket af mit bagland og af partiet. Og også af en pæn del af befolkningen, vil jeg gerne have lov til at sige. Så det er nu. Efter 40 år på Christiansborg.
Den 77-årige politiker understreger, at beslutningen er hendes egen, og at hun har tænkt nøje over den. Selvom hun med egne ord har det "lidt svært" med udsigten til at skulle stoppe i politik, så er hun "overhovedet ikke" i tvivl om, at det er det rigtige.
- Beslutningen er taget, og nu er det sådan, det er, siger Kjærsgaard.
Pia Kjærsgaard
Folketingspolitiker siden 1984, dengang valgt ind for Fremskridtspartiet.
Valgt i Sjællands Storkreds siden november 2022.
Formand for Folketinget fra 2015-2019.
76 år og bosat i Gentofte med sin mand.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds fra 1. november 2022.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Københavns Omegns Storkreds, 18. juni 2015 – 1. november 2022.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Sjællands Storkreds, 13. november 2007 – 18. juni 2015.
Folketingsmedlem for Dansk Folkeparti i Københavns Amtskreds, 11. marts 1998 – 13. november 2007.
Ansigtet på debatten
I løbet af Pia Kjærsgaards fire årtier som folkevalgt politiker på Christiansborg har hun stået i spidsen for Fremskridtspartiet, hun har stiftet Dansk Folkeparti, hun har haft enorm betydning på udlændingeområdet, og hun har bestridt den ærefulde post som Folketingets formand.
I 1995 brød Pia Kjærsgaard med Fremskridtspartiet, og hun stiftede senere samme år DF sammen med Kristian Thulesen Dahl, Poul Nødgaard og Ole Donner.
Dansk Folkeparti blev senere – med Pia Kjærsgaard som formand – støtteparti under VK-regeringen fra 2001 og frem til 2011.
Hun beskriver sit samarbejde og tiden med daværende statsminister, Anders Fogh Rasmussen (V), Claus Hjort Frederiksen (V) og Thor Pedersen (V) som sine bedste år i Folketinget.
- Jeg følte virkelig, at der var tillid mellem os, siger hun og beskriver sit samarbejde med Fogh som ”fortrinligt”.
I løbet af sin politiske karriere er Pia Kjærsgaard i høj grad blevet ansigtet på en stram udlændingepolitik, og den garvede politiker fremhæver også selv udlændingeområdet som det sted, hvor hun synes at have sat sit største aftryk.
"Ondskabens ikon"
Hun beskriver udlændingedebatten som ”vanskelig”, da hun selv fik sæde i Folketinget. Hun blev, siger hun, en art ”ondskabens ikon” som følge af hendes politiske position. Alligevel har Pia Kjærsgaard, som hun selv formulerer det, aldrig tvivlet på, at hun gjorde ”det rigtige”.
- Langsomt har tingene ændret sig. Vi er langt fra i mål – det vil jeg godt understrege – men vi er kommet et langt skridt. Dér mener jeg, at jeg – og i allerhøjeste grad mit parti – har været medvirkende.
Udlændingepolitikken er et område, mange andre partier nu har taget til sig og slår sig op på. Er det et billede på, at Dansk Folkeparti har sejret sig selv ihjel?
- Nej, det synes jeg ikke, siger Pia Kjærsgaard og nævner blandt andet de ofte omdiskuterede konventioner:
- Vi slås med dem hele tiden. Der er kæmpe problemer med at få folk sendt hjem. Det kan vi ikke på grund af en eller anden konvention, fortsætter hun og fastslår:
- Der er masser at gøre stadig. Der skal kæmpes.
Nogle mener, at du har været med til at gøre særligt udlændingedebatten mere brutal og mere giftig. Har du skabt dybere kløfter i det her land?
- Så må folk komme og sige, at dét, jeg sagde dengang, var forkert. Men de er ikke kommet med enkelte ting, enkelte sager eller enkelte bemærkninger. Det er bare over en bred kam. Det må de selv om, siger hun.
Kjærsgaard afviser blankt, at hun på noget tidspunkt er gået for langt. Hun er ”fuldstændig tilpas med alt”, hvad hun har sagt og gjort.
- Jeg har ikke fortrudt noget som helst. Overhovedet, fastslår hun.
Medgang og modgang
Historien om Dansk Folkeparti er historien om gigantiske opture og gigantiske nedture.
Pia Kjærsgaard var med, da partiet i 2015 med daværende formand Kristian Thulesen Dahl i spidsen opnåede et yderst succesfuldt valg og blev det næststørste parti i Folketinget.
Hun har også været med de senere år, hvor en turbulent tid med ringe valgresultater, interne magtkampe og konflikter har plaget partiet.
Ifølge Pia Kjærsgaard skyldtes nedturen blandt andet, at partiet i 2015 ikke udnyttede de 37 mandater, som partiet opnåede, ordentligt. Partiet burde være gået i regering, mener Kjærsgaard:
- Det var noget møg. Vi begik fejl. Men sket er sket, og det lærer man også af.
Derudover gennemgik partiet i 2022 sin måske største interne krise, efter partiets nuværende frontfigur Morten Messerschmidt vandt formandsopgøret.
På få måneder blev DF kraftigt decimeret på Christiansborg. Da Kristian Thulesen Dahl forlod partiet i juni 2022, havde 11 ud af 16 folketingsmedlemmer forladt skuden siden februar samme år. Herunder også de helt centrale folketingsmedlemmer Peter Skaarup og Søren Espersen.
Sagt med andre ord blev partiet revet midtover, og en stribe af DF-afhopperne meldte sig under Inger Støjbergs politiske fane.
Pia Kjærsgaard beskriver tiden som ”rigtig hård”.
- Det var vildt hårdt. Det var mærkeligt. Selvfølgelig. Jeg havde ikke ønsket det. Det kunne være sket på en anden måde, men det var en formandskamp, hvor der, rent ud sagt, gik for lang tid, før Kristian Thulesen Dahl gik af.
- Men jeg og Dansk Folkeparti er kommet videre.
Ved det seneste folketingsvalg opnåede partiet blot 2,6 procent af stemmerne, og Pia Kjærsgaard beskriver valgkampen som den sværeste periode i hendes tid i Folketinget.
Frygter du, at der ikke er et DF om fem eller ti år?
- Nej, tværtimod. Jeg tror, at partiet er blevet endnu større. Det er rigtigt, at det var benhårdt i folketingsvalgkampen. Det var nok den værste, siger hun:
- Det var imponerende, at vi klarede det. Det kan jeg takke vores bagland for.
Den berømte vægt
Pia Kjærsgaard ”elsker” livet på Christiansborg og har ”nydt hver evig eneste dag”, forsikrer hun.
Men hun er også blevet udskældt som få. Hun har i årevis levet med livvagter og politibeskyttelse, og livet som politiker har haft store omkostninger. Har det været det hele værd?
- Ja, svarer hun prompte:
- Jeg lever ikke i fortrydelsens liv. Det skal man ikke gøre. Der har været svære stunder, ja. Men skal jeg veje tingene op på den berømte guldvægt, så er jeg slet ikke i tvivl om, at skålen med de positive tider og oplevelser vejer tungest.
Hvad skal du lave, når du efter næste valg ikke er folkevalgt?
- Det er et godt spørgsmål. Måske jeg kan blive kommentator på TV 2 – man kan aldrig vide, siger hun med et glimt i øjet.
Kommer du til at kunne holde dig væk fra den politiske debat?
- Nej, det skal jeg da heller ikke. Under ingen omstændigheder. Hvorfor skulle jeg det? Jeg er da stadig Pia Kjærsgaard.