TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Skal vi også have et fjerde stik? Her er eksperternes bud

Eksperter er enige om, at sårbare og ældre skal forvente at blive vaccineret årligt. For resten af befolkningen afhænger det af Omikron, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
Eksperter forventer, at særligt nogle grupper vil skulle indstille sig på flere vaccinestik.
Foto: Christoffer Laursen Hald / TV 2 Grafik

Længe har vi talt om, at nu var vi “færdigvaccineret”. Men hvornår kan vi med sikkerhed sige det?

Da de første vaccinestik blev givet, åndede mange danskere lettede op. Vaccinen symboliserede håb og blev af mange set som det, der skulle bringe os ud af pandemien.

Et år efter har en stor del af befolkningen fået to vaccinestik, og en del har taget imod boosterstikket. Så skal vi forvente et fjerde eller femte stik? Tre eksperter giver deres bud på, hvad vi ser ind i.

Vaccine til efteråret

Det kan blive aktuelt med et fjerde stik i løbet af efteråret 2022, vurderer Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Aarhus Universitet.

- Mit bud er, at det bliver en årlig tilbagevendende begivenhed for de ældre og sårbare. Når det gælder den øvrige del af befolkningen, så håber jeg, at vi gradvist kan trappe os ud af det over et år eller to, siger han.

Jeg ville ikke blive overrasket, hvis vi skal have flere stik

— Lars Østergaard, ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital

Han understreger, at det er usikkert og afhænger af erfaringerne til den tid, men at han vurderer, at vi indtil efteråret 2021 vil kunne nøjes med det tredje boosterstik.

Allan Randrup Thomsen erkender samtidig, at befolkningen har kunnet få opfattelsen af, at det hele ville se lysere ud, når først vi var blevet vaccineret.

- Overordnet set fik vi som eksperter ikke kommunikeret klart nok ud, at vaccinerne primært var rettet mod at forhindre alvorlig sygdom hos den enkelte, og ikke i så høj grad mod smitte, siger Allan Randrup Thomsen.

- På den måde er vi kommet ud i et dilemma, hvor det ser ud til, at de (vaccinerne red.) bliver oversolgt, men i virkeligheden opfylder de deres mål, som det oprindeligt var, siger han.

Skal vaccineres flere gange

Lars Østergaard, der er ledende overlæge på Aarhus Universitetshospital, mener umiddelbart, at vaccinerne har haft den effekt, som vi havde forventet – også for et år siden.

- Vaccinerne har ikke været lige så effektive, som hvis der ikke havde været nye varianter. Men vaccinerne er grunden til, at vores sundhedssystem ikke ligger ned, siger han og fortsætter:

- Jeg havde også forestillet mig, at vi nok skulle have et tredje stik på et tidspunkt. Men Omikron-varianten har betydet, at vi har skulle rulle det ud hurtigere, end nogen kunne have forudset.

Til marts vil vi formentlig få nogle nye vacciner, som er rettet mod Omikron, så det kan blive relevant her

— Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Københavns Universitet

Ifølge Lars Østergaard skal vi nok forvente, at corona er "kommet for at blive", og derfor regner han også med, at befolkningen skal vaccineres flere gange. Præcis hvor mange er ikke let at sige:

- Det er biologi og ikke matematik. Så det er svært at svare på. Men jeg ville ikke blive overrasket, hvis vi skal have flere stik. For immuniteten kan falde yderligere, og der kan opstå nye varianter, siger han.

Nye vacciner til marts

Også Camilla Foged, professor i vaccinedesign på Københavns Universitet, peger på, at vaccinerne har vist sig effektive til, hvad de skulle – at forebygge et alvorligt sygdomsforløb - og at Danmark, modsat mange andre lande, ikke har haft overdødelighed.

Til gengæld ligger udfordringen i, at de ikke er lige så effektive mod Omikron-varianten, og at immuniteten ikke er så lang.

- Jeg tror måske, at de fleste var forberedt på, at effekterne af denne type vacciner ikke var så lang. Men i starten regnede vi måske med ni måneder eller et år, hvor vi i efteråret nu har set, at effekten falder efter i hvert fald seks måneder, siger hun.

Camilla Foged mener dog, at man, inden man bliver alt for skuffet, skal huske på, at de blev udviklet ekstraordinært hurtigt.

- Ingen af os havde regnet med, at man kunne tage noget i brug allerede der. Det har været ekstremt heldigt, at den teknologi var klar, at vi kunne tage dem i brug, og at de var effektive, siger hun.

Hun vurderer, ligesom de andre eksperter, at det er meget sandsynligt, at nogle grupper - som ældre og sårbare - vil få brug for et fjerde stik inden "alt for længe".

Om andre dele af befolkningen også skal have endnu et stik, afhænger dog af, hvordan Omikron-smitten udvikler sig, og hvor stor en del af befolkningen der bliver smittet, vurderer hun.

Måske bliver vi ikke så syge, men opbygger immunitet, og derfor kan det være, at et fjerde stik alligevel ikke bliver nødvendigt, forklarer hun.

Det vi stadig kigger ind i, er hvor lang tid holder de her vacciner, så vi netop ikke skal vaccineres hver tredje til fjerde måned

— Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi på Københavns Universitet

- Men det er realistisk, at nogle i hvert fald skal have et fjerde stik, og til marts vil vi formentlig få nogle nye vacciner, som er rettet mod Omikron, så det kan blive relevant her, siger hun.

Ifølge hende vil mange af os nok også blive smittet på et tidspunkt, men det gælder om, at det sker på en kontrolleret måde, så sygehusvæsenet ikke belastes, siger hun. Hun tror dog ikke, at vi skal forvente at få en vaccine, der giver livslang immunitet.

I stedet forestiller hun sig, at det vil munde ud i, at vi har nogle vacciner, der minder om influenzavaccinerne, men hvor der er brug for en "opdateret version engang imellem".

Skal udvikles bedre vacciner

Netop det peger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, på. Han mener, at det er afgørende, at vaccinerne forbedres, så de bevarer effekt over en lang periode.

- Det, vi stadig kigger ind i, er, hvor lang tid holder de her vacciner, så vi netop ikke skal vaccineres hver tredje til fjerde måned, men gerne skulle have ét stik og så er beskyttet i en længere periode, siger han og fremhæver, at det blandt andet bunder i, at vi ikke var forberedt på hverken Delta- eller Omikron-varianten.

Faglig direktør i Statens Serum Institut, Tyra Grove Krause har heller ikke villet udelukke, at det kan komme på tale, at i hvert fald ældre eller sårbare kan blive tilbudt et fjerde stik.

- Så må vi se, for det kan også være, at det, der sker, er, at Omikron kommer til at sprede sig, så rigtig mange af os får noget naturlig immunitet mod corona og ikke behøver det fjerde stik, siger Tyra Grove Krause til TV 2.

Samtidig siger hun, at de håber, at der kan udvikles vacciner på sigt, som kan gøre, at folk i mindre grad bliver smittet med covid-19.

På nuværende tidspunkt er 77 procent af alle danskere vaccineret, og mere end 42 procent har også fået det tredje boosterstik.

Link kopieret!
Læs flere artikler fra TV2.dk
Ny smitterekord for anden dag i træk: - Jeg tror ikke, vi har set toppen endnu
Ny kritik af coronapille: Det er en fuldstændig skizofren situation, siger speciallæge
SSI gør status efter ét år med vaccinerne

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Fem dræbt i Tyskland: Politiet har fokus på julemarkeder i København

Det var med denne bil, den formodet gerningsmand dræbte fire personer fredag aften.
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Efter et formodet angreb på et julemarked i Magdeburg i Tyskland fredag lyder det fra Københavns Politi, at man til alle tider har operationelt fokus på steder med mange mennesker.

- Julemarkeder har vi også haft fokus på, og det fokus er ikke blevet mindre efter i går, siger vagtchef Henrik Stormer lørdag formiddag til Ritzau.

Politiet ønsker ikke at gå i detaljer med indsatsen eller at svare på, om patruljeringen er øget som følge af udviklingen i Tyskland.

Fredag aften omkring kl. 19 kørte en mørk BMW igennem et julemarked i Magdeburg i Tyskland. Bilen nåede at dræbe fem personer og såre cirka 200, det skriver den tyske avis Bild lørdagen morgen.

Efterfølgende anholdte politiet føreren af bilen.

Denne artikel er opdateret kl. 13:07. Tidligere fremgik det, at kun fire personer var dræbt og 68 personer såret. Dette tal er nu steget og opdateret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Hotel efterlyser ikonisk knop

Foto: BWH Hotels

Hotel Astoria midt i København efterlyser sin noget nær ikoniske flagstangsknop. Den er nemlig forsvundet.

Man har umiddelbart en formodning om, at det er en gæst, der har set sig lun på den skinnende knop.

- Vores flagstangsknop har været en del af hotellets identitet, og vi håber, at vores gæster kan hjælpe os med at bringe den tilbage, siger Oliver Strandvig Holm, Hotel Manager på Hotel Astoria i en pressemeddelelse.

- Vi elsker, hvordan vores gæster værdsætter den atmosfære, vi har skabt på Hotel Astoria. Men gennem årene har nogle måske følt sig lidt for meget hjemme, så de har valgt at tage en del af Astoria med sig hjem, fortæller Oliver Strandvig Holm.

Derfor efterlyser hotellet nu sin savnede flagstangsknop.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

PET efter blodig hændelse: Undersøger om det kan få betydning for Danmark

Julemarked, Tyskland, Magdeburg
Foto: Axel Schmidt/Reuters/Ritzau Scanpix

Politiets Efterretningstjeneste oplyser efter den blodige hændelse i Magdeburg i Tyskland, at man følger situationen i nøje, og at man er i kontakt med tyske og europæiske partnere og forsøger at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark.

- PET følger situationen i Tyskland nøje, og vi er i kontakt med vores tyske og europæiske partnere, herunder med henblik på både at støtte de tyske myndigheder og på at vurdere eventuelle afledte betydninger for Danmark, hedder det i udtalelsen.

Her står også, at PET løbende kommer med anbefalinger til politikredsene:

- PET har som altid i den forbindelse sammen med det øvrige politi en skærpet opmærksomhed på offentlige steder, hvor mange mennesker er forsamlet, står der.

Fire personer har mistet livet ved det formodet angreb i Tyskland og mere end 68 mennesker er blevet såret.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Endnu en kommune dropper bøder

Foto: Trine Sand Skjøldberg

Fra 1. januar skal man i Køge ikke længere frygte en kontant opkrævning, hvis en biblioteksbog bliver afleveret for sent.

Byrådet i Køge har nemlig besluttet, at kommunens biblioteker ikke længere behøver at opkræve gebyr for overskredne lån. Det skriver Køge Kommune i en pressemeddelelse.

Det betyder dog ikke, at man kan beholde bøgerne til evig tid.

- Lånte bøger og andre materialer skal naturligvis afleveres tilbage, så andre kan få glæde af dem. Beholder man sine lån længere end lånetiden, betragtes de som bortkommet, og så skal der betales erstatning, skriver kommunen.

- Erfaringer fra andre biblioteker peger på, at fjernelse af gebyrer giver flere lånere. Unge og børnefamilier holder sig nogle gange tilbage fra at låne, fordi de er bange for at glemme afleveringsfrister, siger bibliotekschef for KøgeBibliotekerne, Henriette Ritz Kylmann.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Parkeringsselskab annullerer alle bøder og undskylder

Foto: Mads Claus Rasmussen / RitzauScanpix

Har du fået en parkeringsafgift i perioden fra den 1. december til den 17. december på Vallensbæk Stationstorv Syd, så kan du godt ånde lettet op.

Parkeringsselskab Oparko skriver nemlig i en pressemeddelelse som de har sendt til Vallensbæk Kommune, at selskabet annullerer samtlige bøder udskrevet i dette område i denne periode.

- Vi erkender, at der er områder, der kan forbedres, og i fremtiden vil vi være mere præcise med vores skiltning og vores kommunikation. Vi beklager de dårlige oplevelser i forbindelse med implementeringen af de nye parkeringsregler, skriver Oparko.

Har man allerede betalt sin afgift, vil man få pengene tilbage.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Lørdag byder på ægte december-vejr

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Ifølge DMI bliver lørdagens vejr ikke nogen ophidsende oplevelse. Faktisk er der tale om ægte decembervejr, som de fleste af os kender, men ikke vil erkende.

Der er nemlig langt fra tale om frost og sne, men regn, gråt toner og lave plusgrader.

Helt præcist skriver DMI, at først på dagen vil det være skyet med regn, derefter bliver det mere tørt med enkelte regnbyger. Solen vil man formentlig ikke komme til at se. Hele døgnet vil temperaturen ligge omkring fem garder.

Vinden vil være let til frisk vind fra sydvest, ved kysterne op til hård vind og stedvis kuling.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Fra efteråret kan du tage din cykel gratis med

Foto: Hovedstadens Letbane - pressefoto

Der er fortsat lidt længe til, men når Letbanen kører sin første tur mellem Ishøj og Rødovre Nord i efteråret 2025, så er der en god nyhed til cyklister med trætte ben

Bestyrelsen i Hovedstadens Letbane har nemlig besluttet, at man som letbanepassager kan tage sin cykel gratis med, når man rejser gennem samtlige 12 stationer, oplyser de i en pressemeddelelse.

- Vi ved, hvor vigtigt det er for de kommende passagerer, at de har mulighed for at kombinere deres rejse i den kollektive trafik med cyklen. Derfor vil vi gerne gøre det så nemt og attraktivt som muligt at have cyklen med i toget, siger Trine Græse, næstformand i Hovedstadens Letbanes bestyrelse og borgmester i Gladsaxe Kommune (S).

Et andet incitament er, at det skal være nemt for den enkelte at vælge kombinationen af cykel og Letbanen fremfor bilen, så der kommer færre biler på vejene på tværs af hovedstadsområdet.

Der er plads til op til otte cykler eller fire barnevogne eller kørestole i hvert letbanetog.

Hovedstadens Letbane er ejet af Region Hovedstaden samt de 11 kommuner Ishøj, Vallensbæk, Hvidovre, Albertslund, Brøndby, Rødovre, Høje-Taastrup, Herlev, Gladsaxe, Glostrup og Lyngby-Taarbæk.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google