Skulle grave ud til p-kælder - men så dukkede et skibsvrag op
Byggeriet skal munde ud i både 80 lejligheder og en p-kælder.
Der ventede et usædvanligt fund, da byggearbejdere og arkæologer begyndte udgravningen af en p-kælder, der skal ligge under en række lejligheder i et nyt boligbyggeri i Køge.
For her dukkede dele af et skibsvrag op. Det var arkæologer, der fandt det omkring 500 år gamle skibsvrag.
- Holdet af arkæologer er begejstret, for det er et sjældent fund, og skibet rummer flere overraskelser med mange usædvanlige konstruktionsdetaljer. Skibet, der er et af de største klinkbyggede skibe fra den tid i Danmark, er bygget af svært egetømmer, der er meget velbevaret med rester af træ- og jernnagler, kalfatring og tovværk, udtaler museumsinspektør Annemette Kjærgaard, Museum Sydøstdanmark, der i en pressemeddelelse kalder fundet sensationelt.
Over 16 meter langt
Holdet bag fortæller, at skibet rummer mange overraskelser. Det har oprindeligt været lidt mere end 16 meter langt og syv meter bredt.
Foto: Museum Sydøstdanmark
Udgravningsleder Jeppe Færch-Jensen fortæller til Dagbladet Køge, at man nu håber at kunne få besvaret en masse spørgsmål, om hvordan skibet er bygget, og forhåbentlig også få viden om, hvor skibet kommer fra.
- Det er usædvanligt, at vi finder tømmer, der er så velbevaret, at man kan se hugspor, nagler og finde 500 år gammelt tovværk, siger han til Dagbladet Køge.
Bunden af skibet er endnu ikke udgravet, og det er nok her, at arkæologer kan finde historien bag skibets forlis.
Udgravning fortsætter i fire uger
Man forventer, at udgravningen vil fortsætte mindst fire uger endnu. Fundet glæder også et af boligprojektets parter, og entreprenøren bag forsikrer, at udgravningen foregår forsigtigt:
Foto: Museum Sydøstdanmark
- Vi var forsigtigt i gang med at grave bunden ud. En gravemaskine på larvefødder har fjernet 30 centimer ad gangen og kørt baglæns, mens arkæologerne gik foran og kiggede i sandet. Vi var kommet tre meter ned og var næsten færdige, da der dukkede nogle egeplanker op. Fundet blev større og større og til sidst var det tydeligt, at der lå et vrag, siger projektleder David Flach Jensen, Enemærke & Petersen.
Borgere kan opleve vraget onsdag den 27. juni, når arkæologer viser det frem.
Foto: Museum Sydøstdanmark