Klokken nærmede sig midnat, da en besked tikkede ind på 19-årige Mettes Instagram-profil.
Afsenderen var Jon Stephensen, folketingsmedlem valgt i Københavns Storkreds og kulturordfører for Moderaterne.
Mette havde tre måneder tidligere mødt ham kortvarigt til et partiarrangement, da han netop var blevet valgt til Folketinget.
Under valgkampen havde hun hjulpet et familiemedlem med at hænge valgplakater op for blandt andre Moderaternes nuværende gruppeformand Henrik Frandsen, og det blev vejen ind til en 15-20 minutters snak med ham og Jon Stephensen om valgstatistik.
Var der mon flest mænd eller kvinder, der havde stemt på partiet? Mette forklarede de to nyvalgte folketingsmedlemmer, hvorfor hun gættede på det sidste.
Den faglige snak havde kun givet hende endnu større appetit på at engagere sig i det nye parti. Og den seneste uge havde Jon Stephensen blandt andet skrevet til hende med råd om valg af uddannelsesvej og fortalt om morgenmadsmøder med Lars Løkke Rasmussen og en politisk rejse til New York.
Hvordan kan en mand på min fars alder være interesseret i en på 19 år?
Men nu skrev 63-årige Jon Stephensen pludselig en besked, der hverken handlede om karrierevalg eller Moderaterne.
Den handlede om hendes krop.
- …… du virker klog’ og er smuk med den lækreste krop.
Mette stivnede. Det føltes som om, at hun lige var blevet slået hårdt i maven, fortæller hun til TV 2. Hun optræder ikke i artiklen med efternavn af frygt for chikane på sociale medier.
- Jeg forstod ikke, hvor det kom fra. Hvordan kan en mand på min fars alder være interesseret i en på 19 år?
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
“Sov godt”-besked
TV 2 er i besiddelse af den fulde korrespondance mellem Jon Stephensen og Mette.
Her fremgår det, at de første gang havde kontakt på Instagram en uge tidligere. Her havde Stephensen 2. februar 2023 netop deltaget i DR’s ‘Debatten’ om regeringens afskaffelse af store bededag.
Det havde han gjort så overbevisende, at Mette tog et billede af sin skærm, delte det i en story på sin profil og takkede ham for at komme med nogle gode argumenter.
Jon Stephensen takkede og kvitterede med et hjerte.
Dagen efter fulgte han op med endnu en besked:
- …. Sig til næste gang du er i København.
Invitationen lagde Mette ikke noget særligt i, og hun svarede, at det skulle hun nok. Hun ville da gerne mødes og tale om politik igen, tænkte hun.
Dagen efter skrev Jon Stephensen igen. Denne gang spurgte han blandt andet, om hun boede i Sønderborg, og hvilken uddannelse hun var i gang med.
Det udviklede sig til en længere korrespondance om hans egen uddannelsesvej og et råd fra Jon Stephensen om, at det “sgu er ok at skifte bane”.
Dagens samtale sluttede kort før midnat med en “sov godt”-besked fra Stephensen. En besked, som Mette ikke svarede på.
- Jeg fik det lidt mærkeligt. Jeg følte, at samtalen skiftede karakter, fordi “sov godt” er jo sådan noget, man skriver til sine jævnaldrende venner eller ens familie, siger Mette.
Trak “for meget” besked tilbage
De efterfølgende fem dage havde Jon Stephensen og Mette ingen kontakt. Men 9. februar efter klokken 23 sendte Stephensen en besked til Mette, som han dog hurtigt slettede igen.
I stedet fik hun en ny besked:
- …….hej Mette - skrev noget pænt til dig som jeg siden slettede for det ku virke for meget - håber du nåede se det.
Mette svarede, at hun ikke havde nået at se den slettede besked, men at han da gerne måtte sende den på ny. Det kunne jo handle om hvad som helst, tænkte hun.
At det handlede om hendes “lækreste” krop, havde hun ikke haft fantasi til at tro.
Mette fortalte samme aften en ven om den besked, hun netop havde fået. Vennen ville have hende til at “svine Jon Stephensen til”, men det følte hun ikke, at hun kunne.
I stedet takkede hun ham. Hun så ingen anden udvej, fortæller hun.
Hvorfor skrev du ikke til ham, at det ikke var en okay besked at sende?
- Han har en vigtig stilling, og jeg er stadig bare ved at uddanne mig. Jeg ville ikke brænde nogen bro. Jeg fik bare lyst til at løbe min vej.
‘Jeg synes ikke, han skal være her’
Siden TV 2 tilbage i marts kunne fortælle om anklager om manipulerende og grænseoverskridende adfærd fra flere end 30 af Jon Stephensens tidligere kolleger i teaterbranchen, har han afvist beskrivelserne af ham.
Han har sagt undskyld til de 10 personer, som har stillet sig frem med navn i TV 2s artikel, men er samtidig gået i rette med flere af deres udlægninger.
Imens har partiformand Lars Løkke Rasmussen fastholdt, at der ikke er noget at udsætte på Jon Stephensen politiske arbejde.
De historier, som TV 2 tidligere har fortalt, stammer fra hans fortid som teaterchef. Men det gør beskeden i Mettes indbakke ikke.
- For folk, der er interesserede i politik, er folketingspolitikere forbilleder. Han fik mig til at tvivle på, om det overhovedet var den vej, jeg skulle gå.
Hvorfor fortæller du først om det her nu?
- Jeg har skammet mig over det og har haft brug for at tænke mig om. Jeg vil ikke skabe problemer, men det kan lige så godt ske for en anden person, så jeg håber, at min historie kan gøre andre, der måske har oplevet det samme, mere trygge ved at sige fra.
Tvivlede på egne evner
I ugerne efter beskeden fra Jon Stephensen forsøgte Mette at fortrænge den og “ignorere at det gjorde ondt”. Men indeni voksede tvivlen.
- Var den eneste grund til, at han ville tale med mig, at jeg har den “lækreste krop”? Kunne jeg overhovedet bidrage med noget til partiet, hvis det kun var mit udseende, der talte?
Tvivlen ramte ikke kun hendes politiske engagement. Hun mærkede, hvordan motivationen på kommunikationsstudiet forsvandt, fordi hun tænkte, at “folk alligevel kun vil lægge mærke til min krop og mit udseende”.
- Jeg følte en form for identitetskrise og begyndte at tvivle på mine egne evner, siger hun.
Men da hun en måned senere læste, hvordan Jon Stephensens tidligere ansatte anklagede ham for manipulation og grænseoverskridende adfærd, besluttede hun sig for at fortælle om beskeden til sine forældre.
- Jeg havde bare brug for at sige det højt. Jeg kunne se, at det gjorde ondt på dem, og at de blev vrede på ham. Men det gjorde også ondt på mig, så jeg havde ikke lyst til at tale mere om det med dem, siger Mette.
Siden gik endnu en måned, hvor Mette ikke kunne glemme beskeden. Løbende viste hun den til sine venner for at teste, om ordene fra Jon Stephensen var lige så forkerte, som hun følte, de var. Det blev hun kun bekræftet i.
Da Unge Moderater blev stiftet i weekenden 15.-16. april testede hun det også på en partifælle. Det var her, hun blev overbevist om alvoren og fik mod til at fortælle offentligheden om det.
Hvordan har du det med, at han stadig er en del af Moderaternes folketingsgruppe i dag?
- Han kan ikke håndtere den magt, han har fået, og derfor synes jeg ikke, at han skal være der.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Ungdomsparti kræver hans afgang
Hos Unge Moderater er holdningen den samme.
Leder Ellen Emilie mener, at der er tale om et klart brud på partiets code of conduct (adfærdskodeks, red). Derfor kan Jon Stephensen ikke længere være en del af Moderaterne, siger hun til TV 2.
- Det er vildt, at der er nogen i den ældre generation i politik, der synes, det er ok at behandle unge mennesker på den her måde i deres første møde med politik. Det er virkelig ikke okay.
Hvad er det konkret, du mener, der er forkert ved de beskeder?
- Jeg mener, at der er tale om udnyttelse af magt. Den unge kvinde er kommet til os og har givet udtryk for, at hun har følt sig krænket af de her beskeder. Det er det, der er galt.
Så problemet er ikke nødvendigvis indholdet af beskederne, men dét at kvinden har følt sig krænket?
- Altså indholdet i beskederne vil jeg heller ikke vurdere som okay, når man er jeg-ved-ikke-hvor-gammel og folketingsmedlem.
Er det alderen, der er problemet?
- Nej, det er 100 procent magtforholdet mellem et folketingsmedlem og et ungt medlem. Man har også et særligt ansvar som folketingsmedlem - særligt over for den nye generation af politisk interesserede.
Er det ikke okay, at en mand viser interesse for en kvinde, som han synes er smuk?
- Jeg mener ikke, det er det, der er sket. Det, man kan læse ud af de her beskeder, er jo en person, der udnytter sin magtposition og ikke forstår andre menneskers grænser.
TV 2 har været i kontakt med Jon Stephensen. Han har "ingen kommentarer".
TV 2 arbejder på at få en kommentar fra Moderaternes leder, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen, og gruppeformand Henrik Frandsen.
Moderaternes partisekretær Kirsten Munch Andersen skriver i en mail til Ritzau, at Moderaterne tager afstand fra en beskedudveksling mellem Jon Stephensen og et kvindeligt medlem af partiet.
Repræsentanter fra Unge Moderater har gjort Kirsten Munch Andersen bekendt med beskederne. På den baggrund er Jon Stephensen blevet indkaldt til møde med partiets ledelse i den kommende uge.
Her vil han dog ikke blive fremlagt beskederne eller kvindens identitet, da kvinden ikke har ønsket det.