De rejser tværs gennem USA, mens et præsidentvalg deler landet i to
Tre unge mænd fra Amager rejser rundt i USA, blandt andet for at opleve valgkampen tæt på. Det største kulturchok fik de til et Donald Trump-rally i Arizona.
Den midaldrende dame tog selv kontakt til Elliot Ormstrup Nielsen, der forsøgte at blende ind med resten af den hujende sportsarena i Prescott i det nordlige Arizona.
Hun havde noget på hjerte, som hun gerne ville fortælle den unge københavner, der var rejst tværs over kloden for at opleve USA og det amerikanske præsidentvalg helt tæt på, og som nu stod der, midt i en sportshal, der sitrede af spænding, inden den tidligere præsident og nu præsidentkandidat, Donald Trump, ville gå på scenen.
Trumps succes var dikteret af Gud, måtte han forstå. Harris var beviseligt en heks, lod hun ham vide. Løsningen på skoleskyderierne var at bevæbne samtlige lærere til tænderne, insisterede hun.
Mange andre og mere rabiate holdninger fik hun delt med Elliot Ormstrup Nielsen, mens de ventede på, at hovednavnet ved Donald Trumps vælgermøde ville gå på scenen.
- Det var lidt underligt, for man havde jo lyst til at sige hende imod. Men når man står der som udlænding og i nogle omgivelser, der var sådan lidt aggressive, og hvor man egentlig ikke føler sig så godt tilpas, vælger man altså bare at lade personen snakke ud, siger Elliot Ormstrup Nielsen på en telefonforbindelse fra North Carolina.
Foto: Privatfoto
Trump-vælgerne så deres gud
Oplevelsen fra Arizona ligger nogle uger og flere tusinde kilometer tilbage i tiden, men står fortsat lysende klart som et skelsættende punkt på rejsen.
- Det var skræmmende og interessant på én og samme gang. Et Trump-rally var noget, vi længe havde tænkt over, at vi gerne ville opleve. Men da man så rent faktisk stod der og var midt i det, var det måske ikke helt så fedt længere, siger Elliot Ormstrup Nielsen.
Efter timelang ventetid gik Donald Trump endelig på scenen sportshallen.
- Publikum gik amok i en kæmpe jubel, og det var næsten som om, at de så deres gud. Så talte han i en times tid. Og han er faktisk en god taler og formår at tale til sit publikum og få dem med, forklarer Elliot Ormstrup Nielsen.
Som han husker det, handlede Trumps tale mest om alt det, der var galt med modkandidaten Kamala Harris og hendes politik, mens han også harcelerede mod en hær i forfald, hvilket blandt andet blev illustreret med klip fra TikTok og filmen Full Metal Jacket.
Hele seancen blev rundet af med Make America Great Again-slagord og sangen Y.M.C.A. af Village People.
Den 21-årige mand fra Amager kom gennem vælgermødet med fornuften nogenlunde intakt og kunne sammen med sine to rejsekammerater – barndomsvenner fra folkeskoletiden – fortsætte turen gennem et USA midt i en valgkamp.
Foto: Privatfoto
Fra vest mod øst
Elliot Ormstrup Nielsen fik sammen med barndomsvennerne idéen om at rejse tværs gennem USA for at opleve valgkampen og vælgerne tæt på tidligere på året.
Gruppen har altid været interesseret i dansk og international politik.
- Så vi valgte bevidst at time rejsen med, at vi kunne opleve så meget af valgkampen og valget som muligt, siger Elliot Ormstrup Nielsen.
Rejsens startpunkt var San Francisco, hvor gruppen landede i slutningen af september. Efter et par dage i The Golden City påbegyndte de den store road trip, hvor der var stop i Los Angeles og Las Vegas, inden Trump-vælgermødet i Arizona.
Herefter gik turen videre gennem New Mexico, Texas og videre til New Orleans i delstaten Louisiana, inden bibelbæltet blev besøgt.
- Sydstaterne har helt klart været en vild oplevelse. I Memphis, Tennessee faldt vi i snak med nogen, der så viste sig at være Trump-vælgere, og som straks begyndte at sige forskellige racistiske ting og bruge n-ordet og advare os om at tage til Alabama, siger Elliot Ormstrup Nielsen.
Foto: Privatfoto
Et splittet land
Følger man med i de danske mediers dækning af den amerikanske valgkamp, har man med sikkerhed lagt mærke til, at USA omtales som et historisk splittet land.
Splittet mellem konservativ og liberal. Splittet mellem progressiv og reaktionær. Splittet mellem land og by.
Den splittelse kan Elliot Ormstrup Nielsen genkende i det, han har oplevet på rejsen indtil videre.
- I høj grad. På en måde, som jeg aldrig før har set. Det er som om, at samtalen bare er brudt sammen. I Danmark er vi vant til, at man godt kan være uenige og ligefrem være enige om at være lidt uenige. Det er slet ikke en mulighed her, siger han.
I starten af rejsen var gruppen meget åbne over for at tale med folk på begge de politiske fløje. Mange vilde møder med særligt Trump-vælgere har dog fået Elliot Ormstrup Nielsen og rejsekammeraterne til at drosle ned for, hvor mange ideologiske diskussioner de har været villige til at gå ind i.
- På det seneste har vi faktisk til dels undgået at snakke for meget politik med folk, fordi vi simpelthen ikke ved, hvordan de vil reagere, og nogle gange kammer det bare over og bliver meget ekstremt og anstrengende, siger Elliot Ormstrup Nielsen.
Foto: Privatfoto
Valgklædt Washington
Fra Tennessee kørte gruppen videre til North Carolina, hvor TV 2 Kosmopol fanger den unge amagerkaner, inden turen går videre nordpå til hovedstaden Washington D.C. på valgdagen.
Hvorvidt selve valgaftenen skal tilbringes og opleves i Washington D.C. eller nabobyen Baltimore, har de endnu ikke besluttet sig for.
- Men nu hælder vi lidt mere til Baltimore for at prøve noget lidt mere ”ægte”, siger Elliot Ormstrup Nielsen.
Turen slutter i New York, hvorfra gruppen flyver tilbage til København den 17. november.