Seks måneder efter Field's-tragedie: Helle skulle bare i biografen med familien
Årets tredje dag er også halvårsdagen for tragedien i Field's, hvor tre personer mistede livet og flere blev såret. Helle Jensen var i shoppingcenteret under hændelsen.
Hvad der skulle have været en hyggelig tur i biografen, endte med at ændre Helle Jensens liv markant.
- Jeg drømmer meget i billeder. Nogle gange er det som om, jeg nærmest kan være der en gang til, siger hun.
Den skæbnesvangre juli-dag, hvor tre personer blev skudt og endnu flere kom til skade i Field's, var hun der med sin familie, og siden da har hun udviklet angst og kæmper med mareridt.
- Det kan være så voldsomt, at jeg kan ligge og råbe og skrige og græde om natten, hvor ungerne kommer ind og tjekker, om jeg er okay, siger Helle Jensen.
Kort efter tragedien sagde Helle Jensen sit job op, og den dag i dag mærker hun stadig, hvordan oplevelsen har ændret hende.
- Før i tiden var jeg meget mere åben og udadvendt og passede på dem omkring mig. Nu passer jeg lidt mere på mig selv. Jeg går ikke lige så meget ud og handler eller shopper, som jeg gjorde før i tiden, fortæller Helle Jensen.
Krisehjælp
Efter skyderiet gik et kæmpe krisehjælpsarbejde i gang, og Michael Bruun er en af de psykologer, der har talt med dem, som var til stede i Field’s.
- I starten er det mere en rådgivning, vejledning og hjælp til hvad man skal gøre i situationen, og en forsikring om at de reaktioner, man har, er normale, fortæller krisepsykologen til TV 2 Lorry.
- Men hvis man stadig er påvirket af det her et halvt år efter, er det fordi, det måske stikker dybere og har ramt noget, man havde med sig i forvejen, fortsætter han.
Gennem det sidste halve år anslår han, at han har talt med cirka 50 personer, som var i shopping centeret d. 3. juli.
- De fleste af dem, jeg har talt med, er kommet igennem det. Hvis de taler om det, kommer i Field’s eller kommer i situationer, der minder dem om det, for eksempel her nytårsaften, hvor der bliver skudt fyrværkeri af, så kan der godt komme uro op i en, siger Michael Bruun.
Men ifølge den erfarne krisepsykolog, så er det meget individuelt, hvordan en oplevelse som tragedien i Field’s sætter sig
- Det kan hænge sammen med, at de har noget med sig i forvejen. En sårbarhed eller at de har oplevet noget, som satte de samme følelser i gang hos dem, som de oplevede i Field’s, siger han.
Ifølge psykologen kan det altså være en god ide forsigtigt at opsøge nogle af de situationer, som trigger en.
- Den afmagtsfølelse, som de fleste havde ude i Field’s, hvor de ikke vidste, hvad der skete, den følelse kan blive mindre, hvis man træner den ved at placere sig selv i nogle situationer, hvor man godt kan gøre noget, forklarer krisepsykolog, Michael Bruun.
- Jeg vil gerne videre
De sidste seks måneder har Helle Jensen fået det bedre, selvom tiden også kan være svær.
- Lige i momentet føler man, at det har været ret voldsomt, men når man tænker på det efterfølgende, så er det lige før, det er mere voldsomt, end da man sad i det, for der var man så chokeret, siger hun.
Helle Jensen arbejder også med at se sin frygt i øjnene – og det er der en helt særlig grund til.
- Jeg har ikke lyst til at blive bremset af, at jeg har været et forkert sted på et forkert tidspunkt. Der er så meget mere at byde på.
Derfor starter hun inden længe på en ny uddannelse som social- og sundhedsassistent i forsøget på at lægge tragedien bag sig
- Jeg vil gerne videre. Og jeg vil gerne ud at hjælpe andre, som har det svært. Jeg vil hjælpe dem med, hvordan man kan komme videre efter at have oplevet sådan nogle ting, slutter hun.