Jean fik job på Noma - men så kom han i tanke om sin mors opskrifter
Fufu er meget mere end en klump dej. Jean fra Rwanda vil lære danskerne at elske den traditionelle, afrikanske deleret. Her i artiklen får du opskriften.
- Fufu er en tradition. Det er en nydelse. Det handler om at nyde et måltid. Når du skal spise fufu, skal du være sikker på, at du har tid nok til lige at nyde det.
Entusiasmen lyser ud af øjnene, når Jean Habimana fortæller om den traditionelle, afrikanske deleret, som er udbredt over det meste af det store kontinent.
- Det er en social ret, det er fællesskab, kærlighed. Så det er meget mere end maden. Det er meget mere end de her klumper af dej. Det handler om tradition, nydelse, fællesskab.
Vi er på besøg i hans foodtruck Safari Kitchen, som holder parkeret ved siden af Frederiksberg Centret. Herfra langer han hver dag afrikanske delikatesser over disken. Tilløbsstykket er, når han hver fredag holder Fufu Friday og serverer fufu, en dej, man spiser med fingrene og dypper i forskellige gryderetter.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Foto: Niels Christian Buhl/TV 2 Kosmopol
Fra flygtning til selvstændig
Jean Habimana er født i Rwanda, men har de sidste 16 år boet i Danmark. I hjemlandet voksede han op med de traditionelle østafrikanske retter.
- Jeg har lavet mad, siden jeg var en lille baby. Min mor sagde altid: ”Kom her, knægt, nu skal du se, hvordan man laver mad”, husker Jean.
I 1994 måtte han som ganske ung flygte fra Rwanda på grund af borgerkrigen. Efter en årrække i Zambia kom han i 2008 til Danmark som kvoteflygtning, 23 år gammel.
I Danmark begyndte han med det samme i sprogskole.
- Jeg var meget ambitiøs og havde store ambitioner om at komme ud på arbejdsmarkedet. Men desværre var der ikke meget arbejde at hente, for det var midt under finanskrisen, og jeg havde svært ved sproget.
Men efter et år lykkedes det endelig for Jean Habimana at finde job i en sushirestaurant, hvor han fik til opgave at stå for frituregryden. Jobbet blev det første af en række inden for restaurationsbranchen. Og Jeans Habimanas ambitioner voksede.
Opskrift på fufu
Herunder finder du opskriften på den afrikanske ret fufu. Teksten er et uddrag fra Asger Brodtkorb og Sean Pakbaz’ kommende bog STREETFOOD, som udkommer senere i år på forlaget Muusmann Forlag.
Den Ægte Fufu
Fufu bruges, som vi her i Danmark bruger kartofler, ris eller lignende. Altså en slags tilbehør til hovedproduktet. Samtidig er fufu forbundet med ekstremt mange traditioner, og ofte noget, der fungerer som et samlingspunkt for familie, venner eller andre nære relationer. Fufu spises med fingrene, hvilket giver mening, når man har prøvet det. Selvom det nok er mere mentalt end videnskabeligt bevist, virker smagene kraftigere, bedre og mere rigtige. Prøv det!
4 personer
600 ml vand
500 g cassavamel
500 g majsmel
I en gryde koger du vandet.
Herefter kommer du lidt for lidt først din cassavamel efterfulgt af din majsmel ned i gryden til det kogende vand under konstant omrøring, gerne med en stor træske.
Når alt din mel er i gryden, bliver du ved med at røre rundt i 10-12 minutter, eller indtil massen er silkeblød uden snerten af klumper, og den har skiftet farve fra hvid til gullig.
Og ja, det syrer i overarmene, men du må yde for at nyde.
Herefter former du mindre kugler af ”dejen”, hvorefter det er klar til at blive serveret, gerne med en gryderet
Den Forbudte Fufu
Det er de færreste, for hvem fufu er en hverdagsspise, der ville godkende denne opskrift, men ikke desto mindre ønsker vi at give alle, der læser med, muligheden for at lave et alternativ derhjemme. Derfor denne opskrift - og derfor titlen.
4 personer
1,5 kg kartofler
3 spsk kartoffelstivelse
Skræl dine kartofler og skær dem i tern på ca. 5 centimeter på hvert led. Kog dem i rigeligt vand, indtil de er helt gennemkogte, og du kan få en gaffel hele vejen igennem uden modstand. Kom dem i en foodprocessor, og blend indtil de er helt cremede og ensartede.
Rør majsstivelsen ud i vand, indtil den er komplet opløst. Denne proces minder lidt om fremstillingen af glasur. Kom lidt vand i ad gangen, til du står med en helt flydende hvidlig væske.
Kom din helt glatte kartoffelpuré i en gryde på medium høj varme, hæld derefter den udrørte kartoffelstivelse i lidt for lidt, og rør godt rundt. Kartoffelmassen bliver tykkere efter noget tid og man skal røre rundt og vende det konstant, indtil man har en fast masse. Tag fufu’en væk fra varmen, og fordel den i fire lige store dele. Form dem til en kuglerund masse og server med en suppe eller gryderet.
Én dag på Noma
Efter nogle år i forskellige køkkener fik han lyst til at prøve kræfter med finere madlavning, så han tog kontakt til René Redzepi fra Noma og fik job i den verdensberømte michelin-restaurant. Men jobmatchet holdt kun en enkelt dag.
- Jeg fik arbejde på 1. sal, tror jeg det var, i produktionsenheden. Vi var rigtig mange mennesker. Mens jeg stod der, tænkte jeg bare: ”Er det det her, jeg vil? Hvad med mors opskrift? Hvad med fars opskrift på samosa? Hvad med mors chicken peanut butter sauce?”
Jean Habinana smed forklædet og satte sig for at blive selvstændig. Han ville starte sin egen foodtruck og udbrede kendskabet til de retter, han selv var vokset op med.
Det blev starten på Safari Kitchen.
- Vi skal udbrede kendskabet til afrikanske delikatesser. Det er en mission, at folk skal se, at der findes lækker afrikansk mad, fortæller Jean.
(Artiklen fortsætter under videoen.)
Familien mødes over fufu
I dag er Safari Kitchen et familieforetagende, som Jean driver sammen med sin søster og bror, der også bor i Danmark. Selv hans 8-årige datter må nogle gange hjælpe til, når der er rigtig travlt. Og missionen med at udbrede kendskabet til de afrikanske delikatesser er indtil videre lykkedes. For der er ofte travlt i det farverige gadekøkken.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
I år har de udvidet forretningen med endnu en madvogn, og ud over den faste plads ved Frederiksberg Centret kører de i sommerhalvåret ud til festivaler landet over.
Hver tirsdag holder madvognen på Frederiksberg dog lukket. Da samles Jean med hele familien derhjemme til fufu og fisk.
For som han indledningsvis understregede, er fufu en nydelse, der tager tid, og i en travl hverdag er det vigtigt at tage den slags pauser en gang imellem.
Du kan møde Jean i programserien Vild med gademad, hvor vi også besøger tre andre streetfoodboder.