Kaffe- og chokoladefirma har eksisteret i mere end 125 år: Solgte engang bolsjer, fisk og burgere
To fætre står i spidsen for Frellsen. En virksomhed der gennem årene har afprøvet mange forskellige varegrupper og koncepter. I dag er virksomheden specialiseret i chokolade og kaffe.
Artiklen er oprindeligt udgivet i april 2022, men vi synes stadig, at den er læseværdig, derfor har vi genudgivet den. God fornøjelse.
Klokken er ni, og på den store kaffe- og chokoladefabrik i Roskilde går morgenrutinen i gang.
Fire mænd står rundt om et bord med et hav af kaffekrus på - og så begynder de at slubre.
- Når man smager kaffe, så skal man slubre. Når vi har gæster til kaffesmagningen, og vi ikke har advaret dem, så kan det godt gibbe lidt i folk, når de oplever, at fire mænd begynder at slubre kaffe.
Sådan fortæller Henrik Frellsen. Han er kaffedirektør i Frellsen.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry
Henriks fætter, Peter Frellsen, er chokoladedirektør.
- Det er to produktgrupper, der går rigtig godt sammen, siger Henrik Frellsen om Frellsens to fokusområder: Kaffe og chokolade.
Peter Frellsen tilføjer:
- Henrik og jeg synes, der er så mange muligheder indenfor kaffe og chokolade, så vi har fundet vores niche.
De to herrer er ikke kun ejere og direktører sammen. De er også fætre.
De er også fjerde generation i Frellsen-familien til at drive den store kaffe- og chokoladefabrik i Roskilde.
- Det er en familievirksomhed, men det er også en virksomhed, hvor vi har utrolig mange ansatte, der har været her i mange år. For Peter og jeg, vores familie og alle vores ansatte er det her et fælles projekt, som vi i generationer har været med til at drive frem, og det gør det til noget særligt, så Frellsen er en stor del af vores liv, forklarer Henrik Frellsen.
Frellsen holder deres erfaringer hemmelige
I chokoladefabrikken står en gammel maskine, der kan lave marcipanæg.
- Inden påsken er gået, skulle der gerne være kørt en million marcipanæg igennem. Hvis der udbryder brand er det den maskine, jeg ville tage på ryggen og redde. Jeg tror, at den er minimum 50 år gammel, fortæller Peter Frellsen på en rundvisning i fabrikken.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry
De mange rullebånd er fyldt med chokoladeæg og flødeboller. Det er tydeligt at se, at påsken er lige om hjørnet. Der ligger indpakkede æggeskaller med chokolade indeni klar til at blive sendt afsted. En oplagt gaveidé.
Foto: Josefine Falkenberg / TV 2 Lorry
Men Frellsen vil ikke kun lave produkter, man giver i gave.
- Vi synes, det er sjovt at sælge mange flødeboller, hvor det bliver værdsat mange steder end at lave et ultra premium, hvor det primært er en gave, man giver til andre. Vi kan godt lide, at vores kunder kommer ind og spiser den ene flødebolle på vej ud af døren, eller at de er glade for at købe vores kaffe og føler, at det er rigtig god kvalitet, som bliver påtalt, når de får besøg i virksomheden. Det understøtter vores forretning, og det vi gerne vil, fortæller Henrik Frellsen.
Gennem virksomhedens 125 år er kaffe- og chokoladeopskriften blevet perfektioneret.
- Vi har ikke vores opskrift liggende i et pengeskab. Det meste af vores flødebolleopskrift kan man finde i et nordisk bager- og konditorleksikon, men når det er sagt, så har vi gjort os rigtig mange erfaringer både indenfor kaffe og chokolade gennem mange år, og det er klart, at det holder vi lidt for os selv, fortæller Peter Frellsen.
Men en ting er langt fra hemmeligt, og det er friskheden.
- Vi laver friske flødeboller hver mandag og tirsdag, som kommer ud til alle vores butikker tirsdag, onsdag, torsdag, og det er noget, vi kan, som de store virksomheder nok har lidt sværere ved, siger chokoladedirektøren. Henrik Frellsen supplerer:
- Vores kunder kan smage forskel. Som jeg plejer at sige, så får vi ikke nogen af vores varer retur igen. De bliver faktisk spist.
Det startede med bolsjer
Virksomheden - der oprindeligt hedder I. M. Frellsen blev stiftet i 1897 af Julius Frellsen.
Han var dropskoger, så i starten af virksomhedens levetid var det ikke chokolade og kaffe, men sukkervarer som bolsjer, man fik fra Frellsen.
- Vores oldefar Julius drev sin forretning fra Slagelse, hvor han kørte ud til de lokale købmænd og solgte sine varer gennem deres butikker, og det havde han egentlig en fin og fornuftig forretning med. Omkring 1912 flyttede han virksomheden til Roskilde, oplyser Henrik Frellsen.
Peter Frellsen tilføjer:
- Det eneste bolsje han nægtede at lave, det var Bismarck-bolsjet, og det var, fordi Julius kom fra Jylland, og han var fra den tid, hvor nederlaget i 1864 stadig fyldte meget. Derfor ville han ikke lave et bolsje, som var opkaldt efter den mand, som han mente havde taget en stor del af Danmark.
Under Anden Verdenskrig dør Julius Frellsen, og hans ældste søn tager over, men kort tid efter omkommer han i en trafikulykke. Derefter bliver virksomheden overtaget af de nuværende direktørers farfar, Ole Frellsen.
Han kunne godt lide at starte nye projekter, så han begyndte at sælge chokolade, og han åbnede en kaffebutik i Roskilde.
- Kaffebutikken var ikke nogen succes. Folk var nemlig ret loyale overfor deres købmand, hvor de plejede at købe deres kaffe. Vores farfar var god til at starte ting, men han var heldigvis også god til at lukke dem ned igen, hvilket var godt, da han startede rigtig mange ting. Han annoncerede i lokalavisen med ophørsudsalg, og så strømmede kunderne til, fortæller Henrik Frellsen.
Foto: Frellsen
Ole Frellsen valgte ikke at lukke sin butik alligevel. Han gik i stedet i gang med at åbne nye kaffebutikker. Nu var fokus på kraftig annoncering og konkurrencer. På ti år åbnede han 160 kaffebutikker rundt omkring i landet.
Sidenhen åbnede han grillbarer og bagerier, han købte et rederi og meget andet.
Da supermarkederne kom til og overtog en stor del af kaffesalget blev Frellsens kaffebutikker lukket igen.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
40 af dem blev dog omdannet til chokoladeforretninger.
Tredje generation overtog virksomheden i 60'erne, og her begyndte man at sælge kaffe til arbejdspladser. Ikke længe efter begyndte Frellsen også at lave flødeboller.
Plagede om at blive ansat
I 2007 blev de to fætre direktører.
- Jeg har altid plaget om at komme ind i firmaet. Det var faktisk så galt til sidst, at min mor sagde til min far, at nu bliver du nødt til at give ham en chance, for jeg kan ikke holde ud at høre om det mere. Min far har altid sagt til mig, at hvis jeg gerne ville ind i virksomheden, så blev jeg nødt til at tage en uddannelse, og så var det jo ikke sikkert, at der var en virksomhed til den tid. Han sagde, at jeg ikke måtte lægge alle mine æg i en kurv. Men virksomheden var der heldigvis stadigvæk, og jeg fik lov til at starte der i 1998, siger Peter Frellsen.
- Min vej ind i virksomheden var nok lidt anderledes. Jeg tror egentlig mere, at jeg havde en idé om, at jeg gerne ville arbejde med handel og forretning, men da muligheden bød sig, var det ikke svært for mig at sige ja, fortæller Henrik Frellsen.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
I dag har virksomheden omkring 250 fuldtidsansatte. De sælger kaffe til virksomheder, og chokolade og flødeboller til alle med en sød tand.
- Cirka hver sjette kop kaffe på job i Danmark leverer vi, oplyser kaffedirektøren.
Chokoladedirektøren fortsætter:
- Vi synes, at vi laver forfærdelig mange flødeboller, og vi kan prale af, at på de store uger kommer vi næsten over 100.000 styk, men hvis man kigger på hele det danske chokolademarked, så er vi en forsvindende lille spiller. Der bliver solgt rigtig meget chokolade gennem supermarkederne i en volumen, som er gigantisk. Til gengæld kan vi sige, at vi er den eneste landsdækkende kæde, og vi har de her 40 chokoladeforretninger fordelt over hele landet, så vi er i hvert fald en af de store blandt de små.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
Selvom fabrikken er blevet mere smart, så er noget af arbejdet stadig håndholdt.
- Alle vores chokoladestykker, stænger og dessertstykker er på en eller anden måde håndsprøjtet eller hånddekoreret. Flødebollerne er nok det mest automatiserede, vi har, og det er, fordi at vi laver så mange af dem. Hvis vi skulle stå og sprøjte dem i hånden, så tror jeg, at de alle sammen ville have ondt i armen, forklarer Peter Frellsen.
Gammel tradition reducerer sygedage
Chokolade og kaffe har det til fælles, at de begge bliver lavet af bønner, der vokser på de varmere egne.
Kaffebønner kommer primært fra Brasilien, Vietnam, Colombia, Indonesien og Etiopien.
Chokoladen kommer fra Vestafrika. Primært Elfenbenskysten og Ghana. Vi får lavet marcipanen hos to forskellige leverandører, men de laver den begge to efter vores egen opskrift. Vi kan godt lide, at den har en lidt grovere struktur, end den man kan købe i supermarkederne, fortæller Peter Frellsen.
En dansker drikker gennemsnitlig syv kilo kaffebønner om året. For at følge med danskernes kaffetrang får Frellsen leveret mange tons kaffe af gangen.
Foto: Morten Bisgaard Christensen/TV 2 Kosmopol
Hos Frellsen har der gennem flere generationer været tradition for at sende appelsiner ud til butikkerne i travle perioder. De to fætre tog også traditionen til sig, men det var først senere, at de forstod, at appelsinerne ikke kun var en personalegode.
- Vi havde en mand på besøg, som for mange år siden havde set vores farfar stå ude på rampen og presse frisk appelsinjuice. Der er mange C-vitaminer i, så hvis folk fik en ration appelsinsaft, så ville de ikke blive syge. Så der var en lille bagtanke med appelsinerne, nemlig at folk skulle have færre sygedage, fortæller Peter Frellsen.
Frellsen er en virksomhed, der gennem årene har udviklet sig stille og roligt, og planen er, at det skal fortsætte sådan.
Henrik og Peter Frellsen er glade for den chance, de har fået, og de har ikke planer om at forspilde den.
- Når vi sidder her i dag, så sidder vi ikke bare som Henrik og Peter Frellsen. Vi har også vores forfædre med. Vi har overtaget hele historien, og så må man leve med skrækken for, om det er os, der kommer til at køre familiehistorien i sænk. Det er der heldigvis ikke noget, der tyder på lige nu, afslutter Peter Frellsen.