Kaspers firma har succes trods corona og svært generationsskifte

Corona, grundlæggerens død og et svært generationsskifte. Trods en ilddåb uden lige, har Kasper Holst Pedersen holdt PP Møbler på rette kurs.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
De har produceret Wegners ikoniske designs siden 1953, men 2020 blev et skelsættende år for familievirksomheden PP Møbler og direktør Kasper Holst Pedersen. Men trods corona, grundlæggerens død og et svært generationsskifte har familievirksomheden i Allerød formået at løfte forretningen.

Luften er fyldt med træstøv. Overalt i PP Møblers værksted brummer maskiner, imens de skærer, sliber og pudser. Snedkere står ved slibestationer og giver møbeldele den sidste finish, mens CNC-maskiner i nærheden laver det grove arbejde.

- Vi er nået til et punkt i virksomhedens historie, hvor der skal ske noget nyt.

Ordene er Kasper Holst Pedersens. Sidste år overtog den 46-årige snedker styringen af familievirksomheden PP-møbler, der i næsten 70 år har produceret nogle af landets mest ikoniske møbler. Men Kasper Holst Pedersens første år som direktør var ikke uden knaster. Det var nemlig et år, der var præget af corona, grundlæggerens død og et svært generationsskifte.

Ikoniske møbler

Selvom mange måske ikke kender til PP møbler, så står firmaet faktisk bag produktionen af nogle af vor tids mest ikoniske møbler. Kasper Holst Pedersens farfar – Ejnar Pedersen, der grundlagde firmaet med sin bror i 1953, begyndte nemlig hurtigt at arbejde sammen med den kendte, danske møbeldesigner Hans J. Wegner.

- Han er kommet med sine bedste produkter, de mest ærekære af sine værker, og givet dem til os og udviklet på dem i samarbejde med os, siger Kasper Holst Pedersen.

Valget faldt på 'Den Runde Stol', da der skulle findes en stol til valgdebatten i 1960. Amerikanerne foretrak dog blot at kalde den 'The Chair'.

Wegner-klassikere som "Påfuglestolen", "Cirkelstolen" og "Jakkens Hvile" er igennem tiden blevet produceret på værkstedet i Allerød, og også "Den Runde Stol", som fik international opmærksomhed, da den blev valgt som stol til en valgdebat imellem John F. Kennedy og Richard Nixon i 1960, er blevet til på værkstedet i Allerød.

Wegners møbler udstilles over hele verden

Hans J. Wegner anses for at være en af de mest kreative, innovative og produktive danske møbeldesignere. Wegner, også kaldet 'Stolens Mester', tegnede mod 500 stole i løbet af sin karriere – hvoraf mange anses som mesterværker. Mest kendt er måske den ikoniske Y-stol, som har været i produktion siden 1950.


Hans J. Wegner blev født i 1914 i Tønder og begyndte sin læretid hos den danske snedkermester H. F. Stahlberg som 14-årig. Senere flyttede han til København, hvor han gik på Kunsthåndværkerskolen fra 1936 til 1938, før han startede med at arbejde som møbelarkitekt. I 1943 startede Wegner sin egen tegnestue.


Wegner var en del af en generation af designere, der bl.a. tæller Finn Juhl, Børge Mogensen, Arne Jacobsen og Verner Panton. Sammen skabte de, og mange andre designere, det, der i dag kendes som moderne, dansk designs guldalder.


Wegner har modtaget flere designpriser som f.eks.: Lunningprisen i 1951, Grand Prix-prisen i 1951, Det Kongelige Danske Kunstakademis Eckersberg Medaille i 1956, Prins Eugens Medalje i 1961, Møbelprisen i 1980, C. F. Hansen Medaillen i 1982 og The 8th International Design Award i 1997. 


Wegner blev desuden udnævnt til æresdesigner indenfor industri af Royal Society of Arts i London i 1959, æresmedlem af Akademiet for de Skønne Kunster i 1995 og æresdoktor ved Royal College of Art i 1997. 


Mange store designmuseer i verden, fra The Museum of Modern Art i New York og Designmuseum Danmark i København til Die Neue Sammlung i München, udstiller et udvalg af Wegners møbler. 


Hans J. Wegner døde i 2007 i en alder af 92 år. 

I dag bliver en lang række af Wegners designs stadig produceret på værkstedet i Allerød. Men møblernes specielle udformning og det høje krav til kvalitet betyder, at det kræver håndelag udover det sædvanlige og et skarpt øje for detaljer for at producere dem.

- Det er meget vanskeligt at lave, det er enormt krævende, men det er også meningsfyldt, siger Kasper Holst Pedersen.

PP møbler beskæftiger omkring 60 medarbejdere og omsætter for 49 millioner kr. årligt.

Træet, der bliver brugt til at producere værkstedets møbler, bliver udvalgt fra bæredygtige skove i Tyskland, derefter skåret groft til og tørret i to år, før det er klart til at blive anvendt. I dag har CNC-robotter overtaget meget af det grove arbejde på værkstedet, men de afgørende detaljer udføres stadig af dygtige håndværkere.

Og selvom der er sket meget teknologisk siden bedstefaren grundlagde firmaet for over 70 år siden, så er det stadig fokusset på kvalitet, der fylder på værkstedet. 

- Vi sætter kvalitet over alt andet. Det koster, og det er besværligt. Så det er lidt svært at drive den her virksomhed - det har det altid været. Det er jo en virksomhed, der er bygget op i generationer, og det er blod sved og tårer, siger Kasper Holst Pedersen.

Vanskelige samlinger, bæredygtigt træ og dygtige håndværkere gør, at møbler fra PP møbler ikke er billige. Firmaet eksporterer cirka 2/3 af dets produktion til udenlandske købere.

Og netop det store fokus på kvaliteten betyder også, at det ikke ligefrem er billigt at erhverve sig et møbel, der er lavet på værkstedet. En stol kan nemlig snige sig op på omkring 40.000 kroner. 

- Det er generelt meget passionerede mennesker fra hele verden, som er vores kunder, og specielt for nogle af vores produkter så er det også mennesker, der har lidt flere penge end gennemsnittet, siger Kasper Holst Pedersen.

Svært generationsskifte

Kasper Holst Pedersen føler sig mere hjemme på sin arbejdsplads end de fleste. Han er nemlig vokset op på den grund, hvor virksomheden som både hans bedstefar og siden hans far har styret, ligger. Kasper Holst Pedersen uddannede sig også til snedker og blev hurtigt den tredje generation på værkstedet.

Kasper Holst Pedersen er tredje generation, der styrer firmaet, der blev grundlagt af bedstefaren Ejnar Pedersen i 1953.

Efter at have drevet virksomheden i 45 år, overlod Ejnar Pedersen firmaet til Kasper Holst Pedersens far i 1998, der drev virksomheden indtil 2020. Uenigheder mellem Kasper Holst Pedersen og hans far gjorde dog samarbejdet mellem dem svært, og til sidst valgte faren at trække sig fra firmaet og gå på pension.

- Jeg var lidt den unge, der gerne ville en masse, og min far orkede nok ikke rigtigt nogle af de ting, jeg gerne ville. Det blev mere og mere udtalt med tiden. Til sidst kunne vi ikke blive enige, og min far valgte at gå på pension og forlade virksomheden. Det var svært for os alle sammen, siger Kasper Holst Pedersen.

Direktørkontoret er endnu ikke helt færdigtindrettet. Kasper Holst Pedersen er nu alene om at styre firmaet, efter hans far gik på pension.

Men samme år som Kasper Holst Pedersens for første gang stod alene med firmaet, og corona mindskede efterspørgslen efter møbler, døde Kasper Holst Pedersens bedstefar også, der trods sin alder på 97 år stadig spillede en vigtig rolle på værkstedet.

- Han var stadigvæk en utrolig stærk figur og et forbillede for hele værkstedet og rigtig mange mennesker i hele branchen, siger Kasper Holst Pedersen. 

Stor efterspørgsel

Selvom coronapandemien lagde en dæmper på efterspørgslen efter møbler, så kom den hurtigt tilbage igen. Og især interessen for kvalitetsmøbler er noget som Kasper Holst Pedersen tilskriver en ændring i vores forbrugsvaner.

- Brug og smid væk er ikke så interessant mere. Folk er begyndt at gå lidt mere op i, at det er noget der holder, og det er vi jo sådan okay gode til, siger Kasper Holst Pedersen.

Kasper Holst Pedersen mener også, at coronapandemien har gjort, at folk er blevet mere opmærksomme på deres hjem og indretning, netop fordi mange har været mere hjemme end normalt.

- Der er mange ting, der har bevæget sig i vores retning. Og i dag der har vi en efterspørgsel, som er så stor, at vi har svært ved at følge med, siger Kasper Holst Pedersen.

Trods stor efterspørgsel, er det svært at udvide værkstedet, da der ikke er meget plads tilbage på grunden i Allerød.

Efterspørgslen på PP Møblers produkter er faktisk efterhånden så stor, at Kasper Holst Pedersen pønser på at udvide. Noget der måske ville betyde at skulle flytte fra grunden, hvor bedstefaren startede firmaet for snart 70 år siden. Og selvom der er meget historie forbundet med stedet, så kom bedstefaren med en vigtig pointe kort før sin død.

- Han sagde: ”Kasper, det med PP møbler, det drejer sig sådan set ikke om bygningerne, men om det, der foregår inde i bygninger", siger Kasper Holst Pedersen.

Viljen til Succes

De sørger for at holde Lorryland i gang. De producerer, servicerer og genererer ideer. Til gavn for både bundlinje og beskæftigelse. Men det er hårdt arbejde at skabe en succesfuld virksomhed. Det kræver mod, visioner, værdier og ikke mindst vedholdenhed. Det kræver viljen til succes. 


I denne nye serie kan du møde flere af de ildsjæle, der står bag succesfulde virksomheder i Lorryland, og blive inspireret af deres kampe på vejen til succes.

Og uanset hvor fremtiden for PP-møbler kommer til at være, så er det sikkert at fokusset på kvalitet og håndværk fortsat er i højsædet.

- Jeg vil gerne kæmpe for håndværket, og for at skabe gode arbejdspladser for dygtige håndværkere. Det synes jeg simpelthen er noget, der giver mening for mig. Det er derfor jeg kæmper for det her. Det er for at passe på den her virksomhed, siger Kasper Holst Pedersen.

Link kopieret!

Seneste nyt

Det vinterlige vejr fortsætter

Foto: TV 2 Kosmopol

Natten til fredag er der igen mulighed for sne- og sludbyger samt temperaturer under frysepunktet, skriver Vejdirektoratet.

Det betyder risiko for sne- og isglatte veje, så vær opmærksom, hvis du skal ud at køre, lyder opfordringen.

Torsdag har vejr- og vejforholdene været værst på Sydsjælland, men Vejdirektoratet advarer om, at også vejene i TV 2 Kosmopols område kan være glatte, selvom de umiddelbart ser fine ud.

Link kopieret!

Historisk butik lukker i København

Specialforretningen Vesterbro Tømmerhandel lukker efter 137 år. Det skriver mediet Københavnerliv. Ifølge ejeren af butikken, Allan Lundberg, skyldes det et svigtende salg. Butikken har sidste åbningsdag den 21. december 2024.

Link kopieret!

Politikere vil sælge arena, der skulle have været nyt samlingspunkt

Foto: TV 2 Kosmopol

Der var mange planer for arenaen Royal Stage i Hillerød, som åbnede i 2020.

Men dårlig økonomi får nu Venstre til at foreslå, at fonden bag Royal Stage sætter hele eller dele af sports- og kulturkomplekset til salg. Det skriver sn.dk.

- Måske er det bedre bare at trække stikket nu, siger medlem af byrådet, Morten Bille (V), til sn.dk, efter flere andre scenarier har været oppe at vende.

Hillerød Kommune ejer ikke Royal Stage, men bidrager med et årligt tilskud på mere end 25 millioner kroner til driften.

Link kopieret!

Burgerkæde åbner endnu en restaurant

Foto: Sidsel Babenco - TV 2 Lorry

Onsdag den 27. november klokken 10 slår den svenske burgerkæde Max dørene op til kædens tredje restaurant i København.

Den nye Max skal ligge i bunden af beboelsesejendommen Kaktustårnene på Dybbølsbro. Det skriver Ekstrabladet.

Max åbnede sin første danske restaurant på Gammeltorv i København i 2013.

Link kopieret!

Justitsministeren oplevede vold i hjemmet som barn

Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix

Der skal fra samfundets side gøres mere for børn, som vokser op med fysisk eller psykisk vold.

Sådan lyder det overordnede budskab fra justitsminister Peter Hummelgaard (S), som tirsdag udkommer med bogen "Der er noget, vi skal tale om".

Peter Hummelgaard, der er valgt i Københavns Storkreds og vokset op på Amager, kommer i bogen også ind på, hvad der politisk ifølge ham bør gøres for at stoppe vold mod børn i hjemmet.

I bogen skriver 41-årige Hummelgaard, at han som barn selv oplevede vold i hjemmet, og at det var faren, som var voldelig.

Ritzau har forsøgt at få en kommentar fra Hummelgaards far, men det har ikke været muligt.

Link kopieret!

Strømmede til gratis rødvin

Kulden kunne ikke holde kunderne væk fra et glas gratis rødvin.

Der var rigtig mange, der trodsede november-kulden og mødte op foran Restaurant Bouillon på Frederiksberg torsdag eftermiddag for at få fingre i et de 500 glas gratis Beaujolais.

Det er en fransk tradition, at man den tredje torsdag i november fejrer frigivelsen af den helt unge Beaujolais Nouveau-vin, og den tradition er Restautant Bouillon hoppet med på og uddelte gratis vin og ristede kastanjer foran restauranten på Solbjergvej.

- Skål for Beaujolais og skål for kastanjer, lød det fra de fremmødte kvinder, som TV 2 Kosmopol talte med, og som syntes, det var "dejligt at nyde et glas Beaujolais midt på Frederiksberg".

- Det er jo en gammel og virkelig sjov tradition, som jeg har oplevet flere gange i Paris. Folk står gerne og småfryser lidt, men storhygger med venner og familie. Det er en tradition, jeg virkelig kan godt li', og som jeg synes, falder på et lidt tørt sted her i november, der ærligt talt ellers ikke er den mest muntre måned, sagde Bouillon-ejer Torben Klitbo tidligere på ugen til KøbenhavnLiv.

Foto:
Link kopieret!

21-årig udså sig de svageste ofre - nu er han dømt

Midt- og Vestsjællands Politi
Foto: TV 2 Kosmopol

Torsdag idømte Retten i Roskilde en 21-årig mand et års ubetinget fængsel for systematisk at gå efter ældre mennesker, som han svindlede for store beløb.

- En målrettet efterforskning fra politiets side har gjort, at vi nu har fået dømt en af de personer, som vi mener har haft en central rolle i bedragerierne, siger anklager Marutha Thayaphran fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Politiets efterforskning har vist, at den 21-årige tog ud til de ældre, efter at andre medgerningsmænd over telefonen havde givet sig ud for at være fra banken og overbevist dem om, at de skulle udlevere hævekort og koder. Derefter blev kortene afhentet hjemme hos ofrene for derefter at blive brugt i de nærmeste hæveautomater.

I alt blev 13 ældre svindlet for et samlet beløb på 193.000 kroner. I yderligere tre tilfælde forsøgte svindlerne at snyde penge fra ældre, men de fattede dog mistanke og fik kortet spærret, før der kunne hæves penge på det. Ofrene har været bosiddende i København, Greve, Skovlunde, Hillerød, Slangerup, Herlev, Søborg, Helsinge og Gentofte.

- Der tegner sig et billede af et omfattende svindelnummer. Vi kan se, at den 21-årige forinden havde søgt på "gamle navne kvinder" og "hvor bor der flest ældre. Og på den måde har de så udset sig de svageste ofre, siger Marutha Thayaphran.

Link kopieret!

Knap 300.000 danskere får flere penge

Foto: TV 2 Kosmopol

Ældrechecken bliver øget med omkring 5000 kroner, og det betyder, at 295.000 danskere kan se frem til en større check. Det har Folketinget besluttet, skriver Ekstra Bladet. I alt er der afsat 1,3 milliarder kroner til at hæve ældrechecken.

I år udgør ældrechecken 19.900 kroner.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google