Folketingspolitiker måtte amme i ministerbilen - for hun ville tilbage hurtigst muligt
Astrid Krag fra Socialdemokratiet har altid været optaget af at forandre verden. Hun har været både sundheds-, social-, indenrigs- og ældreminister.
Folketingspolitiker Astrid Krag (S) fik et af sin karrieres vigtigste opkald, da hun var gravid i syvende måned.
Det var i 2011, da daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt forhørte sig, om den unge politiker ville være minister.
Og Astrid Krag tøvede ikke med at sige ja tak til jobbet.
- Når der var interne møder, mens jeg var højgravid, så kunne jeg enten ligge ned, mens vi havde møderne, eller jeg kunne sidde på en af de der bolde, eller hvad der nu skulle til, for at jeg kunne arbejde, fortæller hun til TV 2 Kosmopol.
- Og jeg arbejdede faktisk også til dagen før, jeg fødte min søn.
Det engagement fortæller meget om politikeren, der har formået at forene både familieliv med en stor politisk karriere.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
1 ud af 70
I vores serie "1 ud af 70" går vi tæt på nogle af de folketingspolitikere, der er valgt i TV 2 Kosmopols sendeområde
Ammede i ministerbilen
Kun ti uger efter fødslen kom Astrid Krag tilbage på arbejdet.
Danmark havde i 2012 EU-formandskabet, så Astrid Krag ville hurtigt i gang igen.
- Jeg fik jo min søn som sundhedsminister, mens vi også havde EU-formandskabet. Så det var om at komme tilbage igen på posten.
Det betød, at Astrid Krags mand, rapperen Andreas Seebach, måtte træde til som primær forælder, og at han måtte følge med sin hustru rundt i ministerbilen medbringende deres lille søn.
- Det var min mand, der var med sammen med baby, og som tog ham med ind i ministeriet, så jeg kunne amme. Han tog også med, når vi havde møder rundt omkring i Europa, fordi vi havde EU-formandskabet. Så der var baby og far med rundt, siger hun:
- Så jeg har ammet i ministerbilen og på kontoret og i flyvemaskiner, fortæller Astrid Krag om den travle tid:
- Det er jo også en måde at vise, at det kan lade sig gøre. At insistere på, at hvis vores folketing skal afspejle befolkningen, så skal der også være yngre kvinder, som har børn.
TV 2 Kosmopol har besøgt Astrid Krag i hjemmet, hvor hun fortæller om sit politiske engagement. Se indslaget i videoen herunder.
Har altid været optaget af uretfærdighed
Allerede som lille pige var Astrid Krag optaget af drømmen om at gøre verden til et bedre sted. Når hun ledte efter firkløvere i Tørring, hvor hun voksede op, var der store ønsker på dagsordenen.
- Når jeg fandt firkløver med min bedste ven, ønskede vi os altid, at man skulle stoppe med at fælde regnskoven, og at der ikke skulle være krig, fortæller Astrid Krag, da TV 2 Kosmopol besøger hende i huset på Amager.
De to børn tilføjede også et ekstra ønske, nemlig at de helst ikke skulle have ordnet noget hos tandlægen lige foreløbig.
- Vi ønskede også, at vi ikke ville få huller i tænderne, så den del handlede lidt mere om os selv, fortsætter den socialdemokratiske folketingspolitiker med et smil.
- Men jeg var optaget af, at der er nogle ting, der er uretfærdige i verden.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Fixerum redder liv
Ønsket om at gøre en forskel har fulgt den nu 41-årige politiker.
Allerede som 24-årig blev hun valgt ind i Folketinget for SF, og fire år efter blev hun sundhedsminister.
På den post er hun stolt af at have reddet menneskeliv ved at have stået bag oprettelsen af fixerum til mennesker, der er afhængige af stoffer.
- Der kan stofmisbrugere indtage deres stoffer, så de ikke skal tage stofferne i trappeopgange eller i parker, men kan gøre det under hygiejniske forhold. Man kan også sætte ind, hvis der er en, der får en overdosis, siger hun:
- Siden den lovgivning kom på plads, da jeg var sundhedsminister, har det reddet over 1000 menneskeliv, siger hun.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Minister igen? ja tak
Samlet set har Astrid Krag været minister i cirka seks år. Først som sagt for SF og senere for Socialdemokratiet, som hun skiftede til i 2014.
- Det har været et kæmpestort privilegie, og meget, meget spændende de gange, jeg har fået lov til at være minister. Det er også et kæmpestort arbejde. Man arbejder helt utrolig meget, og man har ikke så meget tid til sin hund og sine børn og sin mand, siger hun.
Men hvis der skulle komme endnu et opkald fra en statsminister, så er der vist ingen tvivl om at den socialdemokratiske politiker er klar på en omgang til.
- Det er jo en ære at få lov til at løfte den opgave for sit land. Så jeg vil helt klart tage telefonen, hvis den ringer, slutter Astrid Krag med et stort smil.
Blå Bog Astrid Krag
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet i Sjællands Storkreds fra 4. februar 2014.
Folketingsmedlem for Socialistisk Folkeparti i Sjællands Storkreds, 13. november 2007 – 3. februar 2014.
Parlamentarisk karriere
Børne- og undervisningsordfører fra 2022.
Social- og ældreminister, 21. januar 2021 – 15. december 2022.
Social- og indenrigsminister, 27. juni 2019 – 21. januar 2021.
Næstformand for Udlændinge- og Integrationsudvalget, 2016-2019.
Minister for sundhed og forebyggelse, 3. oktober 2011 – 3. februar 2014.
Tidligere skatteordfører, udlændingeordfører, integrationsordfører, indfødsretsordfører, velfærdsordfører og ældreordfører.
Uddannelse
Bachelorstuderende i statskundskab, Københavns Universitet, 2003-2007.