Fra Olsen Banden til boliger og børnehaver: Snart bliver Vridsløselille Fængsel forvandlet
Der er nu udpeget fem hold af tegnestuer og arkitekter, der skal komme med deres bud på, hvordan området ved Vridsløselille Fængsel skal laves om.
Et fængslende tilbud.
Det er, hvad fem hold af tegnestuer og arkitekter nu skal bruge sommeren på at kreere for at sikre sig, at lige netop deres bud vinder konkurrencen om at transformere det nedlagte Vridsløselille Fængsel om til et helt nyt område med boliger, butiksliv, kontorer, liberalt erhverv og offentlige institutioner.
De fem hold fik mandag overdraget opgaven ved fængslet i Albertslund, der i den brede offentlighed er mest kendt for dets ikoniske port, hvorfra Egon Olsen spadserer ud til kompagnonerne Benny og Kjeld med en ny plan under armen.
Til stede var borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christensen (S) og Freja Ejendomme. Sidstnævnte er statens ejendomsselskab, der fik overdraget grunden og bygningerne, efter at den sidste fange forlod fængslet i 2016.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Leif Danielsen / TV 2 Lorry
Særlige benspænd
Freja Ejendomme skal nu sælge det hele videre, og det sker altså bedst ved at omdanne den 160.000 kvadratmeter store grund til et nyt byområde centralt i Albertslund Kommune, der længe har ønsket at udnytte det forladte fængsel.
Planen er, at de bedste elementer fra arkitektkonkurrencen skal indgå i den lokalplan og såkaldte masterplan, som skal være udgangspunkt for byggeriet på fængselsgrunden de næste fem til 10 år.
De fem hold
Holdene består af en bygningsorienteret tegnestue samt en landskabsarkitektonisk underrådgiver:
- Schmidt Hammer Lassen Architects med BOGL
- Cobe
- Vilhelm Lauritzen med STED
- Atelier Lorenzen og Langkilde med GHB
- Alex Poulsen med Schauman & Nordgren Architects samt MASU Planning
Kilde: Freja Ejendomme
De fem hold skal efter ønske fra Albertslund Kommune og drøftelser med mulige købere overholde særlige benspænd, oplyser udviklingschef i Freja Ejendomme, Lisbeth Nørskov Poulsen, til TV 2 Lorry.
Den berømte port og fængselskirken med det karakteristiske spir er en del af den bevaringsværdige del af de eksisterende bygninger, der skal indgå i projektet, siger udviklingschefen.
Artiklen fortsætter efter kortet...
Indkredset af røde streger er området, hvor der skal bygges. Funktionærbygningerne i øverste højre hjørne mellem Roskildevej og Albertlundvej er solgt fra.
Foto: Freja Ejendomme
- Det handler om at få genanvendt noget af det eksisterende til nye funktioner, så man ikke bare udvikler på en bar mark, men har nogle referencer tilbage til historien siger Lisbeth Nørskov Poulsen.
- Projektet skal derudover primært bestå af boliger og sekundært af detailhandel, kontorerhverv og liberalt erhverv. Dertil også offentlige institutioner - blandt andet vuggestuer og børnehaver, oplyser Lisbeth Nørskov Poulsen.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Kontraframe
Bæredygtigt byggeri
Derudover skal bæredygtighed spille en central rolle. Det betyder, at materialer fra bygninger, der rives ned, eksempelvis skal genbruges i det øvrige byggeri.
Samtidig skal der tages højde for områdets søer og træer - søerne er dog så dybe og deres bredder så stejle, at de skal udjævnes for at undgå eksempelvis drukneulykker.
Vridsløselille Fængsel
- Vridsløselille Fængsel er opført i 1859. Med senere tilbygninger omfatter anlægget ca. 24.000 etagemeter over terræn og cirka 3.000 etagementer kælder.
- Den let genkendelige hovedbygning fremstår med et centralt panoptikon, hvorfra fire fløje udgår og mod syd er en femte monumentalt ankomstfløj anlagt.
- Anlægget er opført i gule sten og med skifertage, stilmæssigt præget af periodens nybarok. Omkring hovedanlægget rejser sig en markant perimeter i form af en cirka fem meter høj mur, ligeleds i gule sten. En række senere bygningsanlæg, en del af dem i de karakteristiske gule tegl og skifer, er integreret i muren, og den ikoniske borgagtige indgang til selve anlægget udgør en integreret del af perimeteren.
- Udenfor perimeteren er ejendommen præget af åbne plæner brudt af lunde, alleer, læhegn i form af høje velgroede træer. Enkelte ældre bygningsanlæg i gul tegl og skifer befinder sig uden for perimeteren med tilhørende haver og solitære træer.
Kilde: Freja Ejendomme
Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christensen, ser frem til, at omdannelsen af fængselsgrunden lægger sig i halen af blandt andet nyt gymnasiebyggeri, letbane og nye bydele.
- Og nu begynder arbejdet for alvor med at udvikle og transformere det store fængselsområde. Det glæder jeg mig til, og jeg er sikker på, at det får stor betydning for Albertslund. Fængslet har en helt central fysisk placering i byen og en central betydning i byens historie, siger borgmesteren i en pressemeddelelse.
Nye boligformer på hylderne
Freja Ejendomme fik allerede for et par år siden fire forskellige arkitektfirmaer til give deres visuelle bud på, hvad fængselsgrunden kunne bruges til. Det blev sat i værk efter ønske fra Albertslund Kommune.
Dengang blev der blandt andet også lavet bud på, hvordan fængslet kunne laves om til konference- og hotelområde. Se mere her.
Siden da har kommunen og Freja Ejendomme brugt et års tid på at lægge sig fast på den nuværende plan. De har skævet en smule til de tidligere bud, men det handler altså nu først og fremmest om boliger.
Artiklen fortsætter efter videoen...
TV 2 Lorry fik i vores søndagsmagasin lov til at komme indenfor i Vridsløselille Fængsel med en tidligere indsat, Flemming Høyer Hansen. Se med her:
Lisbeth Nørskov Poulsen og Freja Ejendomme håber på “visionære og modige arkitektoniske løsninger og bud på nye boformer.”
- Albertslund har været frontrunner på deres måde at bygge rækkehuse på. Det var noget særligt. Nu er bofællesskaber meget oppe i tiden, og det er der mange, der efterspørger. Kan det være et sted, hvor flere generationer bor sammen eller boliger for seniorer?
- Vi skal se på, hvad der er af muligheder for at lave et blandet område. Vi vil også gerne være med til at starte en udvikling af et område op, som tilbyder nye boligprodukter, end dem, der i forvejen er på hylderne i Albertslund.
- Det kan gøre det attraktivt for dem, der bor i kommunen i forvejen, eller for unge fra København, der synes, at byen er blevet for dyr. Så kan de flytte derud med deres familier, siger Lisbeth Nørskov Poulsen.
De fem hold skal præsentere deres projekter 31. august og 1. september, og den 18. september skal de så bedømmes og offentliggøres.