Som barn frygtede Kecia turen ned til torvet
Vennerne måtte ikke se, hvem der sad på bænken.
Da Kecia Glud som barn skulle på skoleudflugt, håbede hun, at turen ikke tog dem forbi Køge Torv.
På torvet sad der ofte en gruppe alkoholikere og drak. Kecia Glud prøvede altid at gemme sig i mængden af børn, når hun gik forbi med sin klasse.
For en af alkoholikerne på torvet var hendes far.
- Jeg syntes, det var virkelig pinligt, siger Kecia Glud til TV 2 Kosmopol.
Hun voksede op med to forældre, der begge havde et alkoholmisbrug.
- Min far var inde og ude af behandling, og min mor, som jeg boede hos, havde også et rigtig stort misbrug dengang, siger hun.
- Det har fyldt rigtig, rigtig meget.
Alkolinjen har travlt
Omkring 109.000 børn i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer, og cirka 400.000 danskere har et problematisk alkoholforbrug.
Det fortæller Bjarne Stenger Elholm, konstitueret direktør og leder af Alkolinjen.
December er den måned, hvor danskere drikker allermest, og de mange sociale sammenkomster kan give udfordringer i familierne.
I år holder telefonrådgivningen Alkolinjen åbent i julen og frem til efter nytår for at hjælpe mennesker med alkoholproblemer og pårørende.
- Her i december måned kan vi allerede nu se, at vi kommer til at få flere henvendelser til Alkolinjen end sidste år, siger Bjarne Stenger Elholm.
Afreagerede i skolen
Som barn vidste Kecia Glud ikke, hvordan hun skulle tackle alkoholproblemerne i hjemmet. Hun vidste ikke, hvor hun skulle gå hen med det, og udfordringerne derhjemme kom derfor til udtryk som vrede i skolen.
- Jeg var udadreagerende og ledte efter situationer, hvor jeg kunne få lov til at afreagere, fortæller hun.
Hun har siden barndommen fået bearbejdet forældrenes misbrug i terapi, og det har hjulpet at få sat ord på følelserne, fortæller hun.
- Jeg har været meget vred på dem begge, men jeg har tilgivet dem. Jeg ved, at alkoholisme er lidt som en sygdom. De har gjort deres bedste, siger Kecia Glud.
Snakken med onkel Knud
Ifølge rådgiver i Alkolinjen Dorte Christensen er der mange, der lige nu ringer ind om familiedilemmaer i forbindelse med juletiden.
- Det kan eksempelvis være i forhold til, hvordan man får taget den snak med onkel Knud, der skal komme på besøg. Der hjælper vi med nogle redskaber til, hvordan man kan tage den her svære samtale, siger Dorte Christensen.
En af redskaberne er at blive på sin egen banehalvdel og give udtryk for sin bekymring i stedet for at pege fingre, fortæller hun.
- Det er svært at blive vred på én, der er bekymret, siger hun.
Alkolinjen har åbent alle hverdage og helligdage fra 9 til 17 og i weekender og nytårsaften fra 9 til 15. Alkolinjen kan kontaktes på nummeret 80 200 500 eller i chatten på alkolinjen.dk.