Kommune havde Danmarksrekorden i indbrud: Nu er kurven knækket
I 2013 var Albertslund Kommune indehaver af Danmarksrekorden i indbrud, men sidenhen er kurven i den grad knækket. I Greve Kommune oplever man også markant færre indbrud, mens det går frem i København.
Tre indbrud på tre måneder.
Så sjældent har borgerne i Albertslund Kommune fået ubudne gæster på besøg i deres beboelser i andet kvartal i år.
Det gør Albertslund Kommune til den kommune i TV 2 Kosmopols sendeområde, der har haft færrest indbrud.
I virkeligheden svarer tre indbrud til ti indbrud per 100.000 indbyggere, hvis man forsøger at gøre kommunetallene sammenlignelige.
Her er den kommune, der kommer tættest på Albertslund, Vallensbæk Kommune med 17 indbrud per 100.000 indbyggere.
Det lå dog ikke i kortene for år tilbage, at vestegnskommunen skulle præsentere den slags tal inden for en overskuelig fremtid.
De tre indbrud i løbet af andet kvartal står nemlig i skærende kontrast til, hvor kommunen befandt sig henne på samme tid for ti år siden.
Danmarksrekord i indbrud
Dengang havde Albertslund Kommune ifølge Nordjyske den tvivlsomme ære af Danmarksrekorden i indbrud med hele 104 indbrud i andet kvartal af 2013. Det svarede til 374 indbrud per 100.000 indbyggere.
Dermed kan man roligt konkludere, at indbrudskurven er godt og grundigt knækket i Albertslund Kommune, og det er noget, som glæder borgmester Steen Christiansen (S).
- Jeg er selvfølgelig meget tilfreds med at se tallene, for vi er meget optagede af, at Albertslund skal være et trygt sted at leve, siger Steen Christiansen til TV 2 Kosmopol.
Antallet af indbrud har over årene udgjort en del af en stigende utryghed i Albertslund, og derfor besluttede kommunen for omkring en håndfuld år siden at øge fokusset på utrygheden.
Siden har fem medarbejdere arbejdet med at øge trygheden gennem opsøgende indsatser, synlighed i gadebilledet, borgermøder og fysisk indretning i byrummet.
Folkeskoler og fritidsklubber er ligeledes blevet inddraget i den kriminalpræventive indsats, hvor man har skabt en fælles linje for, hvordan kommunens institutioner arbejder med det kriminalpræventivt.
- Det er tydeligt for mig, at de ressourcer, som vi har brugt de seneste år på det kriminalpræventive område, rent faktisk også har en effekt, når jeg ser de her indbrudstal. Det har været et langt, sejt træk, og jeg tror, at det betyder noget for borgerne, siger borgmesteren.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix
Nabohjælp er vejen frem
Albertlund Kommune er langt fra den eneste kommune i TV 2 Kosmopols sendeområde, som oplever en positiv udvikling.
I Greve Kommune er antallet af indbrud mere end halveret fra 66 indbrud i andet kvartal af 2022 til 27 i andet kvartal i år.
Og for Jesper F. Kuhre, der er formand for kommunens største grundejerforening, Grundejerforeningen Eriksminde, er der ingen tvivl om, hvorfor tyvene har været mere mådeholdende i år end tidligere.
- Jeg er ikke i tvivl om, at nabohjælp kan gøre en forskel. Vi passer på hinanden, både her i grundejerforeningen og i Greve, og vi er opmærksomme på mystisk adfærd, siger han.
Jesper F. Kuhre fortæller, at nabohjælpen består af alt fra at gå en tur rundt om naboejendommene, når naboerne er bortrejst, til at dele information om mystiske biler og personer på en Facebook-gruppe for kommunens borgere.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Camilla Bresemann/TV 2 Kosmopol
Grund til glæde
Nabohjælpen er en af de bedste måder at holde tyvene væk, fortæller Thomas Tarpgaard, der er politiinspektør i Midt- og Vestsjællands Politi.
- Jeg kan se, at der er en øget aktivitet blandt nabohjælpere i vores politikreds, og det, mener vi, er en del af forklaringen på et generelt faldende antal indbrud, siger han.
Nabohjælpen er dog ikke den eneste forklaring. Her spiller også it-kriminalitet end væsentlig rolle.
- Vi skal ikke være blinde for, at der er en del kriminalitet, der langsomt flytter sig væk fra den fysiske verden og over i den digitale verden. Det, tror jeg, også kommer til udtryk, når vi ser, at der er færre indbrud end tidligere, for det er mindre risikofyldt at sætte sig bag computeren end at bryde ind i et hus, siger Thomas Tarpgaard.
(Artiklen fortsætter efter tabellen.)
Politiinspektøren fortæller, at det i sidste ende er ret tilfældigt, hvilke kommuner der oplever mange indbrud, da indbrudstyve ikke nødvendigvis tager højde for kommunegrænser.
- Vi skal huske at se det i det store billede og glæde os over de steder, hvor det går godt. Det kan jo godt være, at tallene er anderledes til næste år, men det er stadig min overbevisning, at det samlede antal indbrud er nedadgående - også i fremtiden, siger Thomas Tarpgaard.
Flere indbrud i København
Selvom antallet af indbrud er faldende i størstedelen af kommunerne uden for hovedstaden, så er billedet noget anderledes i København.
Her viser statistikken, at antallet af indbrud er steget fra 143 i andet kvartal af 2022 til 236 i andet kvartal i år.
Stigningen skal dog ikke få alle alarmklokker til at ringe, for antallet af indbrud har også her været faldende over årene, lyder det fra Københavns Politi i et skriftligt svar til TV 2 Kosmopol.
- Når der er så få indbrud, så skal der ikke mange indbrud til, før det giver udsving. Vi har indimellem udfordringer med omrejsende kriminelle, som målrettet går efter mange adresser i ét område. Det så vi blandt andet i foråret, og den slags giver udsving i tabellerne. Vi satte en intens efterforskning ind og fandt frem til gerningsmændene, siger vicepolitiinspektør Peter Reisz.