Pensionskasse har købt Vridsløselille Fængsel: Skal omdannes til bæredygtig bydel
Statens ejendomsselskab har solgt det nedlagte fængsel til pensionsselskabet PKA og entreprenørvirksomheden A. Enggaard, som over de kommende år skal omdanne Vridsløselille Fængsel til en ny bydel i Albertslund.
Den fiktive serieforbryder Egon Olsens faste holdepunkt skal over de kommende år gennemgå en større forvandling fra statsfængsel til bæredygtig bydel.
Nu er der fundet en køber af den statslige grund, som fremover skal lede transformationen fra nedslidt fængsel til ny bydel.
Pensionskassen PKA oplyser til TV 2 Lorry, at de i fællesskab med den vante samarbejdspartner, entreprenørvirksomheden A. Enggaard, har indgået en købsaftale af Vridsløselille Fængsel og tilstødende grund med statens ejendomsselskab, Freja Ejendomme.
Den administrerende direktør i PKA, Jon Johnsen, udtaler, at de nye bygherrer ser frem til at byudvikle fængselsgrunden med fokus på fællesskab, bæredygtighed og foreningsliv.
- Den kommer til at rumme boliger til alle aldre, og den skal bidrage til den omkringliggende by, så naboerne og foreningslivet i Albertslund også får glæde af området, siger Jon Johnsen.
Visionen er, at der bydelen primært skal bestå af lejeboliger med et huslejeniveau, pensionskassens medlemmer som sygeplejersker og socialpædagoger ikke har problemer med at betale.
Ejerboliger kommer der også, mens almennyttige boliger også bliver en del af projektet. Samtidig er der visioner om seniorbofællesskaber, oplyser PKA.
- Jeg er rigtig glad for, at vi med købet her nu for alvor får sat skub i projektet. Nu har vi sikret en bygherre og investor, der gerne vil byudvikle på grunden her, og hvor vi er i sync i forhold til retning af, hvordan projektet skal udvikles, siger Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), til TV 2 Lorry.
Det fremgår ikke, hvor meget pensionskassen og entreprenørvirksomheden har betalt det statslige ejendomsselskab for retten til at byudvikle ved Vridsløselille Fængsel, som har stået tomt siden 2016, hvor den sidste fange gik ud af den af Erik Balling udødeliggjorte fængselsport.
Artiklen fortsætter efter billedet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Elementer fra fængslet skal bevares
Fast ligger det dog, at den 160.000 kvadratmeter store grund primært skal indeholde boliger, sekundært af detailhandel, kontorerhverv og liberalt erhverv samt offentlige institutioner som vuggestuer og børnehaver.
Derudover er det et krav, at fængslets vartegn i form af den berømte port og fængselskirken med det karakteristiske spir som en del af den bevaringsværdige del af de eksisterende bygninger bevares og indgår i projektet.
- Det handler om at få genanvendt noget af det eksisterende til nye funktioner, så man ikke bare udvikler på en bar mark, men har nogle referencer tilbage til historien, har udviklingschef i Freja Ejendomme, Lisbeth Nørskov Poulsen, tidligere udtalt til TV 2 Lorry.
Vridsløselille Fængsel
- Vridsløselille Fængsel er opført i 1859. Med senere tilbygninger omfatter anlægget cirka 24.000 etagemeter over terræn og cirka 3.000 etagementer kælder.
- Den let genkendelige hovedbygning fremstår med et centralt panoptikon, hvorfra fire fløje udgår og mod syd er en femte monumentalt ankomstfløj anlagt.
- Anlægget er opført i gule sten og med skifertage, stilmæssigt præget af periodens nybarok. Omkring hovedanlægget rejser sig en markant perimeter i form af en cirka fem meter høj mur, ligeleds i gule sten. En række senere bygningsanlæg, en del af dem i de karakteristiske gule tegl og skifer, er integreret i muren, og den ikoniske borgagtige indgang til selve anlægget udgør en integreret del af perimeteren.
- Udenfor perimeteren er ejendommen præget af åbne plæner brudt af lunde, alleer, læhegn i form af høje velgroede træer. Enkelte ældre bygningsanlæg i gul tegl og skifer befinder sig uden for perimeteren med tilhørende haver og solitære træer.
Kilde: Freja Ejendomme
Med fokus på bæredygtighed
Samtidig har det fra projektets spæde start stået klart, at bæredygtighed skal spille en central rolle.
Det betyder, at materialer fra bygninger, der rives ned, skal genbruges i det øvrige byggeri, mens landskabet omkring fængselsgrunden skal indgå i planlægningen.
Nu ser Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christensen, frem til, at omdannelsen af fængselsgrunden lægger sig i halen af blandt andet nyt gymnasiebyggeri, letbane og nye bydele som området ved Coop-hovedkvarteret.
- Det er vigtigt for os, at det bliver et aktrakt boligområde, som tiltrækker børnefamilier. Men det skal også være et bydelskvarter, som bliver en del af aktiv del af Albertslund, og ikke et appendiks til kommunen, siger Steen Christiansen (S) til TV 2 Lorry.
Med Vridsløselille-projekt og et andet stort byudviklingsprojekt ved supermarkedskæden Coops hovedkontor, forventer Albertslund Kommune en befolkningstilvækst på mellem 10.000 og 15.000 frem mod 2035. Det svarer til, at byen vil vokse med mellem 35 og 50 procent.
TV 2 Lorry har besøgt de nu tomme Vridsløselille Fængsel med en tidligere indsat, Flemming Høyer Hansen. Kom med bag facaden i Søndagsmagasinet herunder:
Arkitekter barsler med konkrete planer
Men selvom købet af den statslige grund nu er faldet på plads, vil der fortsat gå flere år, før spaderne kommer i jorden og byudviklingen udmøntes fysisk.
Lige nu er en arkitektkonkurrence for masterplan af området i fuld sving, hvor fem hold i slutningen af måneden præsenterer deres bud, hvorefter vinderfeltet snævres ind, inden en endelig og konkret vision for bydelen ved statsfængslet foreligger.
Arkitektholdene i konkurrencen
Holdene består af en bygningsorienteret tegnestue samt en landskabsarkitektonisk underrådgiver:
- Schmidt Hammer Lassen Architects med BOGL
- Cobe
- Vilhelm Lauritzen med STED
- Atelier Lorenzen og Langkilde med GHB
- Alex Poulsen med Schauman & Nordgren Architects samt MASU Planning
Kilde: Freja Ejendomme
Derefter venter en anden længere proces, hvor vigtige dokumenter som lokalplaner skal udarbejdes og siden vedtages af Albertslund Kommune.
Først når alle tilladelser og dispensationer er givet, kan gravemaskiner og kraner rykke ind på grunden og påbegynde transformationen af et af Danmarks mest kendte fængsler til et boligområde.
Foto: Freja Ejendomme