Hvis der var noget Egon Olsen var kendt for, så var det hans store, forbryderiske planer.
De gik dog aldrig helt som planlagt, og den notoriske, fiktive bandeleder endte derfor gentagne gange med at ruske tremmer i Vridsløselille Statsfængsel.
For mange er det gamle fængsel blevet synonym med Egon OIsen og hans utallige fejlslagne, kriminelle aktiviteter. Men også i virkelighedens verden har mange kriminelle gennem tiden måtte indlogere sig på det berømte Hotel Gitterly, når de kom i konflikt med loven.
I dag sidder der ikke længere kriminelle bag fængslets tykke mure. Fængslet blev således lukket tilbage i 2017, og fangerne blev overdraget til Storstrøms Statsfængsel.
Men der udtænkes stadig store planer. Dog ikke af den forbryderiske slags, men derimod idéer og tanker, som skal omdanne fængslet til noget radikalt andet og noget mere positivt.
Freja Ejendomme, der er statens ejendomsselskab, overtog for nylig fængslet fra Kriminalforsorgen, og ejendomsselskabet har i den forbindelse haft et tæt samarbejde med Albertslund Kommune, da de er meget interesseret i, hvordan byens vel nok mest kendte vartegn kan udvikles.
En integreret del af byen
Vridsløselille har nemlig med sin centrale placering i Albertslund utallige muligheder for at blive en aktiv og integreret del af byen. Det store spørgsmål er dog, hvordan fængslet kan udvikles, hvad bygningerne kan bruges til.
En særdeles spændende og vigtig epoke i udviklingen af Albertslund kan nu for alvor få fart under vingerne.
For at få en bred vifte af idéer til det, inviterede Freja Ejendomme i 2017 sammen med Albertslund Kommune fire arkitektfirmaer til at arbejde med fængslet og de mange muligheder og udfordringer.
De fire tegnestuer, som kom op med bud, er Nørrøn med deres ’Den Panoptiske Have’, ’Portbyen’ af Atelier Lorenzen Langkilde, ’En Mesterplan’ af Tredje Natur og ’Transformation af historien’ af Bertelsen of Scheving.
Mens den ’Panoptiske Haves’ forslag går på at omdanne fængslet til et spritnyt, moderne hotel- og konferencecenter med en grøn parkhave, koncentrerer de andre bud sig hovedsageligt om at omdanne fængslet til nye, moderne boliger, grønne gårdmiljøer og fælles dyrkningsarealer, som kan bindes sammen med resten af byen.
(Artiklen fortsætter under billederne - du kan se mange flere billeder øverst i artiklen)
Store muligheder
Freja Ejendomme vil nu snart mødes med Albertslund Kommune for at diskutere, hvordan processen med udviklingen af fængslet bedst gribes an. En proces som Carsten Rasmussen, direktør i Freja Ejendomme, ser frem til.
- Man skal huske på, at Vridsløselille har en meget central placering i byen og ligger tæt på blandt andet S-tog, gymnasium, rådhus og butikscenter. Nu har vi muligheden for at åbne det gamle fængsel op og lade det blive en integreret og aktiv del af bymiljøet.
- Men det er stadig alt for tidligt at spekulere i hvordan transformationen kommer til at udvikle sig. Boliger eller uddannelsesinstitutioner er da nærliggende tanker, som jeg sagtens kunne se for mig, siger Carsten Rasmussen i en pressemeddelelse udsendt af Albertslund Kommune.
Borgmester i Albertslund Kommune, Steen Christiansen (Soc.dem), er også glad for, at udviklingen af fængslet nu kan komme i gang.
- Det er utrolig glædeligt, at Vridsløselille Fængsel nu er overgået til statens ejendomsselskab Freja. Det er altså nu Freja, som ejer grunden. En særdeles spændende og vigtig epoke i udviklingen af Albertslund kan nu for alvor få fart under vingerne. Jeg ser frem til at samarbejde med Freja om retningen for den udvikling, der kan blive et nyt hjerte i byen, siger han i pressemeddelelsen.
Selvom Vridsløselille Fængsel fremover ikke længere tilhører kriminalforsorgen, vil dele af fængslet fortsat blive anvendt til uddannelse af transportbetjente indtil udgangen af maj måned 2019.
Vridsløselille Fængsel har i perioden januar 2016 til 1. februar 2018 fungeret som institution for blandt andet frihedsberøvede asylansøgere. Samtidig har fængslet været i beredskab til modtagekapacitet i tilfælde af en øget tilstrømning af migranter til Danmark.