Daniel ryster på hovedet af fordomme og valgte job med hjertet
Tidligt op om morgenen, en arbejdsdag i det fri og timer, der går hurtigt. Daniel Hagedorn ser mange fordele ved jobbet som renovationschauffør.
I snart et halvt år har 25-årige Daniel Hagedorn været i lære som renovationschauffør hos virksomheden Urbaser.
- Der er mange fine ord for det, men jeg kalder bare mig selv for en god, gammeldags skraldemand, smiler Daniel Hagedorn.
I øjeblikket kører han storskrald sammen med makkeren Niels. De henter alt fra sække med bøger til kasserede lamper eller legesager, der er stillet ud til storskrald i eksempelvis Herlev.
Det er et job, der passer ham rigtig godt.
- Jeg går efter at have et arbejde, jeg kan lide, og et arbejde jeg har lyst til at møde ind til. Så er det lige meget, hvad andre folk tænker, siger Daniel Hagedorn.
Selv det der med at stå tidligt op er ikke så slemt. Faktisk er det en fordel, når de kan komme tidligt i gang, for det betyder også tidligere fri.
I Herlev må de ikke køre tidligt ude i villakvartererne, så her møder de først 6.30, mens de andre steder kan starte en før.
- Når det er i Glostrup starter vi 5.30 ude i distriktet, så det er lige en times forskel. Man vænner sig til det, det er bare om at komme op og i gang og ikke snooze den, siger Daniel Hagedorn.
Den vej vi vælger
Som vejleder for unge i 8., 9. og 10. klasse møder Karina Meinecke de unge, når de skal beslutte sig for, hvilken uddannelse eller karrierevej de skal følge. Og der er mange ting, der spiller ind.
- Vi lader os påvirke af vores forældre, vi lader os påvirke af vores kammerater og andre voksne. Og så er det klart, at vi også lader os påvirke af, om der er nogle uddannelser, der er fordomme om, siger Karina Meinecke, formand, Danmarks Vejlederforening.
Hun oplever, at de unge har fokus på meget forskellige ting, når de skal vælge. Det kan både være løn, prestige eller også følger de bare deres hjerte.
Min egen vej
På denne tid af året starter mange unge på en ny uddannelse, og mange vælger de samme populære uddannelser. Men ikke alle.
I serien 'Min egen vej' har vi mødt tre unge, der har valgt en uddannelse og karriere uden at skele til andres valg eller fordomme.
Vi har mødt en præst, en plastmager og en renovationschauffør.
Du kan se hele serien her.
Mange fordomme
Daniel Hagedorn oplever, at mange har holdninger til eller fordomme over for skraldemænd. Han nævner nogle stykker: at det er et lugtende job, at skraldemænd er sure eller voldelige.
Men det har ikke hold i virkeligheden, som han siger:
- Vi er flinke folk.
Og i hans tjans med at køre storskrald er lugten ikke et problem.
I det hele taget tager han sig ikke af, hvad andre tænker om hans valg af job, for ham er det nemlig det rigtige.
- Jeg gør det her for min skyld, og fordi jeg kan lide det. Du står op tidligt, og du er ude i den friske luft hele dagen, og er det godt vejr som i dag, så er det dejligt at være skraldemand, siger Daniel Hagedorn.
Han indrømmer dog, at en dag med kulde og heldagsregn tager toppen af begejstringen.
De elever i 8. til 10. klasse, som Karina Meinecke taler med, har også bidt mærke i en del fordele ved jobbet.
Både at arbejdstiderne er gode, hvis man gerne vil have tid om eftermiddagen til eksempelvis en hobby, men også noget andet.
- De unge mennesker er ret bevidste om, at man tjener faktisk meget godt som skraldemand. Man har egentlig en ok løn. Det er det billede, de har, siger formand for Danmarks Vejlederforening, Karina Meinecke.
Du kan læse om løn, uddannelse og andre fakta om en renovationschauffør på Uddannelsesguidens hjemmeside.
Vi har tidligere mødt en bedemand, en buschauffør og en lokofører. Dem kan du finde via artiklen her.
_
_