Borgmester slår julehjælps-alarm: Nu søger danskere i job også
Antallet af ansøgninger til Københavns Kommune er næsten fordoblet på kun tre år. "Flere og flere familier, hvor forældrene er i arbejde, søger om julehjælp, fordi kassen er tom".
- Det klinger lidt hult, når Folketingets partier firedobler julehjælpen, samtidig med at de gør de selv samme mennesker fattigere resten af året.
Så klar er meldingen fra Københavns Kommunes socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL), der over for TV 2 Kosmopol nu reagerer på den ildevarslende stigning i julehjælp til trængte familier og borgere i hovedstaden.
- Min opfordring til regeringen er derfor: Se nu at få indført en national fattigdomsgrænse, og forhold jer til konsekvenserne af, at kontanthjælpen bliver sat ned, siger borgmesteren.
Flere og flere søger
Organisationer som Mødrehjælpen, Røde Kors, Blå Kors og Frelsens Hær melder igen i år om rekordmange ansøgninger fra trængende familier og borgere, der søger en hjælpende hånd til at komme igennem julen.
Folketinget har i år øget støtten fra 5,7 millioner kroner til 25,7 millioner kroner til disse velgørende organisationer og foreninger. Også på Københavns Rådhus oplever man igen i år, at rekordmange foreninger og organisationer søger om støtte, så de kan gøre lokal gavn og nytte for flere og flere trængende københavnere ved juletid.
Således var der i år 70 lokale ansøgninger fra foreninger og organisationer for i alt 1,8 millioner kroner, hvoraf ansøgninger for en fjerdedel – i alt 462.500 kroner – er blevet imødekommet.
Til sammenligning var der for kun tre år siden 44 ansøgninger, og dengang blev der uddelt 439.100 kroner. Det fremgår af oplysninger fra Socialministeriet.
Dermed er antallet af ansøgninger om støtte til foreninger og organisationer i København næsten fordoblet på tre år.
Frygter flere hjemløse i København
På spørgsmålet om, hvorfor søgningen om hjælp stiger så massivt, når samfundsøkonomien er i top, og arbejdsløsheden er i bund, svarer borgmesteren, at et politisk flertal i Folketinget strammer tommelskruen på dem, der i forvejen har mindst.
- Når Folketingets partier firedobler julehjælpen, fordi de gerne vil give fattige familier en hjælpende hånd op mod jul, falder pengene uden tvivl på et tørt sted. Men det klinger lidt hult, hvis man samtidig gør de selv samme mennesker fattigere resten af året, siger socialborgmesteren og fortsætter:
- Der er behov for hjælp og støtte til udsatte københavnere hele året – ikke kun i julen. Desværre er virkeligheden den, at der fra Christiansborgs side konsekvent bliver skåret i ydelserne hos dem, der har allermest brug for dem – og med den nye kontanthjælpsreform bliver det kun sværere for mange at få enderne til at mødes. For udover at ydelserne bliver lavere, lægges der også op til, at muligheden for at tildele særlig støtte til kontanthjælpsmodtagere afskaffes. En støtte, der i dag sikrer, at rigtig mange på grænsen til hjemløshed kan blive i egen bolig. Jeg kan godt frygte, at det vil få antallet af hjemløse til at stige, og det vil vi lynhurtigt kunne se i København, siger Karina Vestergård Madsen til TV 2 Kosmopol.
Symptombehandling
Og det er ikke kun udsatte borgere, men også helt almindelige familier, der rammes hårdt i disse år, mener socialborgmesteren.
Hvordan i alverden kan det være, at behovet for julehjælp til fattige og udsatte i Danmark og i hovedstaden stiger år for år, og igen i år når nye højder, når økonomien i Danmark buldrer derudaf med lav arbejdsløshed og så videre?
- Tusindvis af familier i Danmark har brug for en økonomisk håndsrækning op mod jul. Det har de i december, men det har de også resten af året. Det gælder selvfølgelig især de mest udsatte mennesker i samfundet, men vi ser desværre, at flere og flere familier, hvor forældrene er i arbejde, nu også søger om julehjælp fra organisationer og foreninger, fordi kassen er tom. Vi risikerer at få "working poor" (folk i lavtlønnede job, som tjener mindre end fattigdomsgrænsen, red.) i Danmark. Det er virkelig bekymrende, siger hun.
- Samtidig viser de seneste tal fra Danmarks Statistik, at udviklingen i børnefattigdom går den forkerte vej, siger borgmesteren og fortsætter:
- I 2023 steg andelen af børn, der lever i relativ fattigdom, i fire ud af fem danske kommuner. Det er stærkt bekymrende, for det sætter spor for livet i et barn at vokse op i fattigdom. Vi har derfor brug for en national fattigdomsgrænse i Danmark. Det har vi indført i København, og det giver os et bedre grundlag for at handle.
Hvordan?
- Det gør vi ved at have fokus på at mindske elevfraværet på skoler i udsatte boligområder, for en god skolegang er altafgørende for børns fremtidsmuligheder. Og vi gør det ved at forebygge kriminalitet blandt udsatte unge, når vi får dem væk fra gaden og giver dem mulighed for at få et lommepengejob.
Hvad skal der ifølge borgmesteren til for at knække denne negative kurve i det hele taget, og året rundt, og ikke kun i julen? Konkrete tiltag i din bedste verden?
- Min opfordring til regeringen er: Se nu at få indført en national fattigdomsgrænse og forhold jer til konsekvenserne af, at kontanthjælpen bliver sat ned! siger Københavns Kommunes socialborgmester, Karina Vestergård Madsen (EL), til TV 2 Kosmopol.
Københavns egen fattigdomsgrænser
I 2021 vedtog Københavns Kommune en lokal fattigdomsgrænse.
Indkomst pr. måned efter skat eksklusiv pension:
Enlig: kr.11.456,-
Enlig + 1 barn:16.000,-
Enlig + 2 børn: 20.000,-
Par + 1 barn: 21.500,-
Par + 2 børn: 25.226,-
kilde: Københavns Kommune
Foreninger og organisationer, der får støtte til julearrangementer i 2024
Københavns Kommune modtager hvert forår ansøgninger fra foreninger og organisationer, der ønsker økonomisk støtte til julearrangementer samme år. Julearrangementer målrettet udsatte borgere, ung som gammel, børn og familier og ældre - borgere med handicap, med psykiske lidelser og andre udsatte-problematikker som fattigdom og sygdom.
Københavns Kommune giver støtte til frivillige, sociale foreninger og organisationer til at afholde julearrangementer for Socialforvaltningens målgrupper, hvor målgruppen af borgere berørt af udsatte-problematikker prioriteres. Tilskudsmidlerne fordeles med særligt øje for, at flest muligt får glæde af dem, og arrangementer, der afholdes juleaften, prioriteres.
Foreninger og organisationer, der får økonomisk støtte til julearrangementer i 2024:
”Linie 14”: 8.000 kr.
Askovfonden Socialpsykiatri: 15.000 kr.
C/o Frelsens Hær: 20.000 kr.
Café Dugnad v. Mændenes Hjem: 14.000 kr.
Café Exit: 9.000 kr.
Det Runde Bord: 15.000 kr.
Diversity Works: 12.000 kr.
Drys Ind: 5.000 kr.
Ejendomsfonden Mændenes Hjem: 5.000 kr.
Eventyrjul: 10.000 kr.
Fonden JunkFood: 25.000 kr.
Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 3.000 kr.
Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 6.000 kr.
Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 7.000 kr.
Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 8.000 kr.
Fonden Missionen Blandt Hjemløse: 8.000 kr.
Fonden Morgencafé for Hjemløse: 8.000 kr.
Fonden Settlementet på Vesterbro: 10.000 kr.
Foreningen Frederiksholms Kvarterhus (FFK): 3.000 kr.
Foreningen Outsideren: 8.000 kr.
Foreningshuset Sundholm/Maskinhallen: 7.000 kr.
Forældrenes Børneklub – Fonden for Socialt Ansvar: 5.000 kr.
Friends and Family: 5.000 kr.
Friends and Family: 8.000 kr.
Haab i Psykiatrien: 6.000 kr.
IM VALID: 5.000 kr.
Kalaallit Illuutaat Det Grønlandske Hus: 5.000 kr.
KFUK’S Sociale Arbejde: 7.000 kr.
Kirkelig Forening for Den Indre Mission i Danmark: 3.000 kr.
Kirkens Korshær Drejervej: 8.000 kr.
Kirkens Korshær Familietilbud: 6.500 kr.
Kirkens Korshær Kompasset: 8.000 kr.
Kirkens Korshær Mariatjenesten: 8.000 kr.
Kirkens Korshær morgencaféen: 5.000 kr.
Kirkens Korshær varmestue Fedtekælderen: 12.000 kr.
Kirkens Korshær: 10.000 kr.
Kirkens Korshær: 10.000 kr.
Kirkens Korshær: 5.000 kr.
Kofoeds Skole: 30.000 kr.
Lille skole for voksne: 5.000 kr.
Muhabet: 8.000 kr.
Multikulturel Kvindeklub: 5.000 kr.
Mændenes Hjem – Café Klare: 7.000 kr.
Netværkstedet Thorvaldsen: 4.000 kr.
Ombold: 12.000 kr.
Opzoomerne: 5.000 kr.
Postfunkt Andels-boligforening: 3.000 kr.
Reden København: 5.000 kr.
Reden København: 7.000 kr.
Reden København: 9.000 kr.
S/I Street Care: 6.000 kr.
SAB: 3.000 kr.
Sind København: 5.000 kr.
SV-Netværket ved søerne: 6.000 kr.
SydhavnsCompagniet, Settlementet I Kgs. Enghave: 15.000 kr.
Venner af Captum: 5.000 kr.
kilde: Københavns Kommune