Ikonisk pølsevogn runder skarpt hjørne: Vi er her også om 40 år

Bjarnes Pølser i Ballerup har været en institution i hovedstadsområdet gennem 40 år. Det skyldes blandt andet et stort udvalg i dressinger.

En dansk direktør i England ville have en pølsevogn til at servere natmad til sine gæster.

Pølserne blev sendt i forvejen, mens Mikkel Rome Bergsted fragtede en af Bjarnes Pølsers udlejningsvogne med færge til den engelske fest.

Andre gange er han blevet hyret til at servere til det, han selv kalder “celebre bryllupper”.

33-årige Mikkel Rome Bergsted er førstemand i Bjarnes Pølser, der har skabt sig et navn, der rækker langt ud over den store parkeringsplads foran Ballerup Rådhus på Hold-An vej, hvor pølsevognen holder til.

1. februar har den jubilæum - i 40 år har den fungeret som foderbræt for gæster, der er kommet til fra nær og fjern for at bestille et ‘kødsøm med kindrødt’ eller en ‘Henning i presenning’. Og siden er udlejningsdelen også kommet til.

- Det er en stor ting i forhold til, at vi er en lille pølsevogn, men okay, vi er også blevet kendte, siger Mikkel Rome Bergsted, der har arbejdet hos Bjarnes Pølser, siden han var 14 år gammel. 

Han står på spring til at blive pølsevognsejer. En titel, som færre og færre efterhånden har, i takt med at antallet af pølsevogne er skrumpet fra 700 i 1960’erne og 1970’erne til godt 100 i dag. 

Så hvordan skal forretningen bæres ind i en fremtid med mindre kød på menuen og større udbud af indbydende hurtigmad?

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Billede fra Bjarnes Pølser. Årstal ukendt.
Billede fra Bjarnes Pølser. Årstal ukendt.

Sent åbent og speciel dressing

Mikkel Rome Bergsted er søn af Michael A.D. Madsen, der overtog Bjarnes Pølser i 1996 fra Bjarne Block Jensen, der åbnede pølsevognen ved Mobil 1 i Ballerup i 1984. 

Bjarne kørte taxa og han synes, der manglede et aftensmads-sted til chaufførerne. Pølsevognen holdt derfor åbent til klokken 01.00.

De sene åbningstider har holdt ved - og det har ifølge Mikkel Rome Bergsted været med til at udbrede kendskabet til Bjarnes Pølser.

- Chauffører, der har kørt i de sene timer, har altid været blandt vores kunder. Og så har mange unge mennesker gjort det til en vane at komme forbi på vej hjem fra byen. Nogle tager en helt anden toglinje for så at besøge os og tage en taxa hjem. Det er blevet et samlingspunkt for unge, også inden de skal i byen, siger Mikkel Rome Bergsted.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

Der er et væld af dressinger at vælge imellem - blandt andet Pingo-dressingen, som har navn efter Danmarks nye konge.
Der er et væld af dressinger at vælge imellem - blandt andet Pingo-dressingen, som har navn efter Danmarks nye konge.

Og så er der dressingerne, som ifølge Mikkel Rome Bergsted også har gjort Bjarnes Pølser berømt - og berygtet.

Til din pølse kan du eksempelvis få en Laban, en Øb og Bøv eller en Brdr. Bisp.

Der er også en Pingo, som blev lavet særligt til Kong Frederik for snart 20 år siden.

- Han kom med sine livvagter og ville gerne have hvidløgsdressing til pølsen. Det havde vi ikke, så vores medarbejder skyndte sig om bagved for at røre noget sammen. Den har siden den dag heddet Pingo, siger Mikkel Rome Bergsted med henvisning til Kong Frederiks kælenavn fra tiden i Frømandskorpset.

En del af kommunens brand

Mikkel Rome Bergsted kan ikke huske, hvor mange dressinger der er i alt, og han beder TV 2 Kosmopol om at slå det op på hjemmesiden (der er 10, red.), for han har ikke lige tid til at tælle efter torsdag formiddag, hvor jubilæumsforberedelserne er i fuld gang. 

Eksempelvis har Ballerup Kommunes borgmester, Jesper Würtzen (S), til Mikkel Rome Bergsteds overraskelse meldt sin ankomst.

Borgmesteren siger til TV 2 Kosmopol, at han har “en hilsen fra kommunen med.”

quote Når kommunen har ministerbesøg hører det også med, at ministeren lige skal forbi Bjarnes Pølser

Jesper Würtzen (S), borgmester i Ballerup Kommune

Hvorfor bruger du en del af din arbejdsdag på at besøge en pølsevogn?

- Bjarnes Pølser er en af vores virksomheder - men det er også en slags kulturinstitution. Her mødes folk på kryds og tværs af alder og arbejde. Den er velrenommeret og en del af Ballerup Kommunes brand, siger Jesper Würtzen.

- Når kommunen har ministerbesøg, hører det også med, at ministeren lige skal forbi Bjarnes Pølser, uddyber borgmesteren.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

- Vores kunder er meget konservative, men det kan ikke udelukkes, at vi får en veganerpølse, siger Mikkel Rome Bergsted om fremtidsplanerne.
- Vores kunder er meget konservative, men det kan ikke udelukkes, at vi får en veganerpølse, siger Mikkel Rome Bergsted om fremtidsplanerne.

Nye planer

Men kan det fortsætte sådan? Med ministerbesøg, bryllupsopgaver og samlingssted for unge i en tid, hvor konkurrenterne ikke kun hedder Burger King og McDonalds, men også Wolt og kødlede.

Mikkel Rome Bergsted, skal I bare fortsætte med at være Bjarnes Pølser, eller skal I forny jer for at følge med tiden?

- Vi står over for et generationsskifte, hvor jeg gerne skulle købe forretningen af min far. Jeg har da planer, men vi beholder konceptet for pølsevognen. Det kommer ikke til at blive en grillbar med pommes frites.

Hvorfor ikke - det vil da sikkert være et hit?

- At være en pølsevogn, og ikke en grillbar, er en del af charmen og en del af dansk kulturhistorie. Der kommer ikke friture herind.

Hvilke planer har du for fremtiden?

- Vi forsøger at følge lidt med på udbringningsområdet. Det kunne være, vi skulle prøve Just Eat af som et pilotprojekt. Bare en lille smule fornyelse - det kunne også være med en månedens pølse. Vores kunder er dog meget konservative, men det kan ikke udelukkes, at vi får en veganerpølse. Ej det må du ikke citere mig for, jeg risikerer at få tæsk, lyder det fra Mikkel Rome Bergsted.

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

(Arkivbillede) Det klassiske pølsevognsskur.
(Arkivbillede) Det klassiske pølsevognsskur.
Foto: Bjarnes Pølser

Han forklarer, at der er forskel på efterspørgslen, afhængig af, om han står disken på Hold-An Vej, eller når han er ude til et arrangement med pølsevognen.

- Så kan der komme en til et bryllup og sige: "Jeg har et meget anti Bjarnes Pølser-spørgsmål: Har I vegansk eller halalpølse?” Og det har vi - men kun når vi er ude til arrangementer. Vi er også gået så langt som at have glutenfri brød med.

- Der skal bygges lidt bro, før det bliver en del af pølsevognen. Jeg har prøvet med fuldkornsbrød, og det var ikke en succes, siger Mikkel Rome Bergsted.

Hvor stor en del af forretningen er udlejning af pølsevogne?

- På rene tal kunne man godt udelade det, men det er en god rullende reklame for os i hele landet, siger Mikkel Rome Bergsted.

(Artiklen fortsætter efter boksen.)

Du går glip af noget her! 😊

Afstemningen kræver et ja til cookies.
Så man kun kan stemme én gang om ugen.
Vær med ved at klikke på boksen her:
Tillad alle cookies


Pølsevognen vil overleve

Selvom antallet af pølsevogne på landsplan er dykket kraftigt siden storhedstiden i 1960’erne og 1970’erne, kan en forandring muligvis være på vej.

Hos Danish Crown, der står bag Steff Houlberg, GØL og Tulip, har man således registreret en lille stigning i antallet af pølsevogne. Det skrev tv2.dk i 2021. 

Og alene det seneste år - 2022- har antallet af pølsevogne været stabilt på de 100, oplyser Danish Crown, der leverer til omkring halvdelen, til TV 2 Kosmopol.

Til gengæld oplever de en vækst i forhold til pølsevogne der bliver brugt til udlejning til arrangementer. 

(Artiklen fortsætter efter billedet.)

En ristet med det hele fra Bjarnes Pølser.
En ristet med det hele fra Bjarnes Pølser.

Villigheden til at drive pølsevogn kom blandt andet til udtryk, da den kendte Nørrebro-pølsevogn Harry’s Place fik nye unge ejere - og siden udvidede til Lyngby.

Bettina Buhl, der er madhistoriker ved Det Grønne Museum, har tidligere udtalt, at den nye tendens kan hænge sammen med den enkelte vogns evne til at løfte kvaliteten.

Hun tror også på, at pølsevognen vil overleve trods det stigende fokus på sundhed og klimavenlig mad i samfundet, som blandt andet kom til udtryk i nye kostråd fra Sundhedsstyrelsen for nogle år siden. 

quote Der kommer forældre, der lærer deres børn, hvordan det er at være i en pølsevogn.

Mikkel Rome Bergsted

- Noget, man glemmer i de her kostråd, er jo, at maden smager bedst i fællesskab. Der er en udbredt singlekultur og meget ensomhed i Danmark, og om nogen skal vi jo hylde den lokale pølsemand for at lægge øre til rigtig mange historier, sagde hun til TV 2.

I Ballerup glæder Mikkel Rome Bergsted sig over, at kunderne repræsenterer en bred del af befolkningen.

- Der kommer forældre, der lærer deres børn, hvordan det er at være i en pølsevogn. Det er jo et stykke dansk kulturhistorie.

Er I her også om 40 år i 2064?

- Det går jeg stærkt ud fra, men nu begynder vi lige med 50 års-jubilæet. Jeg har jo også fået en søn, men det kan være, han bliver civilingeniør, siger Mikkel Rome Bergsted.

TV 2 Kosmopol har tidligere besøgt Bjarnes Pølser i en serie om retromad. Du kan se mere til herunder eller læse artiklen her.

Tredje afsnit i ugens serie om retromad

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik