TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Sofie vil bryde tabu, som mange kvinder kæmper med

Sofie de Bretteville lægger billeder af sin menstruation på sociale medier. Menstruation er nemlig hverken privat eller ulækkert, mener hun.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
På trods af, at Sofie de Bretteville bruger alskens forskellige hygiejneprodukter for at undgå at bløde igennem, sker det alligevel næsten hver gang, hun har menstruation. Af og til kan menstruationen også være uregelmæssig og komme på tidspunkter, hvor hun ikke havde regnet med det.

Synet af menstruationsblod kan – afhængigt af øjnene, der ser – både være glædeligt, ubekvemt, sorgfuldt eller ulækkert … og så kan det måske ligefrem være aktivistisk.

I hvert fald er det efterhånden mere og mere almindeligt at støde på billeder af menstruationsblod og gennemblødninger på sociale medier.

Både hos Flow Intimates, der producerer menstruationstrusser, og som for nyligt søgte menstruerende kvinder eller opsamlet blod til en reklame med ægte menstruationsblod.

Jeg synes, menstruation er så almindeligt, at det er et livsvilkår, at man ser det.

— Sofie de Bretteville Olsen

Eller hos Emma Libner, der – under navnet Kh_underlivet – poster billeder af menstruationsblod på Instagram. Og opfordrer andre til at gøre det samme.

Og så er der politiker fra Socialdemokratiet og jordemoderstuderende Sofie de Bretteville Olsen, der ofte bløder igennem, når hun har menstruation. Og deler billeder af det gennemblødte tøj på sociale medier.

Som en form for opgør med den skam og det tabu, hun mener, menstruation længe har været ensbetydende med.

(Artiklen fortsætter efter opslaget)

Det er nemlig et problem, når kvinder måned efter måned skjuler bind og tamponer i ærmet, tænker over deres tøjvalg, når de har menstruation eller hyppigt går på toilettet for at tjekke, om de er blødt igennem, forklarer hun.

- Jeg tror, mange synes, menstruation er sådan lidt ulækkert, hvis jeg skal være helt ærlig. Selvom jeg synes, det er forfærdeligt og ærgerligt, understreger hun.

- For de fleste kvinder i den fødedygtige alder har jo menstruation, hvilket gør det relativt normalt. Men når vi ikke taler om det, skaber vi en afstand til det. Og den afstand, tror jeg, er rigtig vigtig at nedbryde.

Det er billeder som dette, Sofie de Bretteville lægger op på sociale medier. For at vise andre, hvor normalt det er - og at de ikke er alene, hvis de står i samme situation.

Turde pludselig tale højt om menstruation

For Sofie de Bretteville Olsen var det forbundet med stor skam, da hun som 13-årig fik menstruation.

Hun skammede sig over at bløde og vise andre, at hun gjorde det. Ligesom hun frygtede at bløde igennem.

Hun gemte sit bind i en lille pung i skoletasken eller skjulte det oppe under ærmet, når hun gik på toilettet.

Men samtidig med, at skammen prægede størstedelen af hendes teenageår, modnedes det, hun kalder et ”indre opgør”.

- I takt med at jeg bliver mere bevidst om min egen krop, og hvad jeg vil acceptere, begynder jeg langsomt at synes, det er vanvittig uretfærdigt. At jeg, bare fordi jeg er født som kvinde, hver måned skal gå og have det dårligt med mig selv og min krop. Over noget der er meget naturligt, forklarer hun.

Sofie de Bretteville er jordemoderstuderende på Herlev Hospital. En profession hvor der ikke altid er tid til at gå på toiletter for at tjekke, om hun er blødt igennem den hvide uniform.

Alligevel var det først, da hun som 18-årig fik konstateret den kroniske underlivssygdom endometriose, at skammen for alvor forsvandt. Faktisk gav diagnosen anledning til at ”kramme” og ”forsone” sig med de månedlige blødninger, forklarer hun.

- Jeg tror, at hele den rejse, jeg har været på, har gjort mig mere bevidst om mit forhold til min menstruation. Jeg turde lige pludselig tale højt om den. Det er ikke, fordi man skal være syg for at kunne gøre det, men for mig faldt der nogle brikker på plads.

Piger og kvinder er flove over menstruation

En helt ny dansk undersøgelse fra 2024, der er lavet på vegne af hygiejnevirksomheden Essity, viser, at hver tredje elev føler sig utryg ved at tale om menstruation i skolen. Mest udtalt er det blandt elever i alderen 13 til 14 år, hvor seks ud af ti angiver, at de ikke er trygge ved at tale om menstruation.

En engelsk undersøgelse fra 2017 viste desuden, at 48 procent af 14 til 21-årige piger og kvinder er flove over deres menstruation.

Kan politikere vise deres menstruationsblod?

I dag er Sofie de Bretteville 23 år gammel og regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden.

Og så er hun for nyligt blevet folketingskandidat.

Netop derfor synes hun, det er vigtigt at lægge billeder af sin menstruation på de sociale medier.

Dem, der følger hende, forventer nemlig at høre om hendes holdninger til skat, klima og udlændinge – og bliver formentligt overraskede, når der pludselig dukker et blodigt billede op i deres feed.

- De følgere, der forventer noget helt andet, skal også blive bevidste om, hvor almindeligt og normalt det er at bløde. Selv hvis man er politiker, understreger hun.

Vi skal bryde med, at menstruation er en privatsag.

— Sofie de Bretteville

Sofie de Bretteville Olsen er dog samtidig meget bevidst om, at nogle måske mener, hun spiller sine kort dårligere som politiker ved at lægge billeder af sin menstruation til offentligt skue.

- Da jeg blev folketingskandidat, fik jeg at vide, at der havde været en samtale til et større selskab om, at det nok var slut med menstruationsbilleder, hvis jeg skulle vælges, fortæller hun.

For hende understreger episoden blot, hvor privat og tabubelagt, menstruation fortsat er.

- Hvis det er sandheden, udelukker man godt nok mange mennesker. Det er jo et helt køn, der har menstruation. Jeg kan ikke forstå, at man ikke må være menneskelig og vise det.

Men kan du forstå, hvis nogen synes, menstruation er en privatsag, som vi ikke behøver at se?

- Nej, det forstår jeg ikke. Lige netop det, at man i så mange år har fastholdt menstruation som noget privat, har også været med til at gøre det tabubelagt og skamfuldt. Og har gjort at vi har talt meget lidt om det. Vi skal bryde med, at menstruation er en privatsag.

Gør det for 13-årige Sofies skyld

Når Sofie de Bretteville Olsen viser sin menstruation på sociale medier, oplever hun hver gang, at hun både mister og får en portion følgere.

Og så får hun en hel del respons. Både i negativ og positiv retning.

Hun får blandt andet beskeder fra folk, der synes, hun bevæger sig ud over grænsen for privatsfæren, at hun burde blive dygtigere til at bruge hygiejneprodukter eller som ikke synes, menstruation hører til i deres feed.

Kan du forstå dem, der synes, at det her er grænseoverskridende og ikke har lyst til at følge dig på grund af det?

- Nej, det kan jeg faktisk ikke. Jeg synes, menstruation er så almindeligt, at det er et livsvilkår, at man ser det. Og det kan man også blive præsenteret for, når man åbner sin Instagram, understreger hun.

Det er ofte de løstsiddende kjoler, der ryger på, når Sofie de Bretteville har menstruation. Hun vælger ofte dem med et spraglet mønster i røde og brune nuancer, så det ikke er for tydeligt, hvis uheldet skulle være ude.

Der er da også stadig en hel del, der følger Sofie de Bretteville Olsens Instagramprofil. Og som sender hjerter og beskeder, når hun deler billeder, hvor hun er blødt igennem.

- Jeg får både beskeder fra kvinder, der også er blødt igennem og er glade for, at de ikke er alene. Eller fra mødre, der har døtre, der også bløder igennem, som de vil opfordre til at følge med på min profil, forklarer Sofie de Bretteville Olsen.

Og det er faktisk sidstnævnte, der er en af de tungtvejende grunde til, at hun ufortrødent fortsætter med at dele billeder af sin menstruation.

Det kunne hun nemlig godt selv have haft brug for, da hun var 13 år gammel.

- Når jeg som 23-årige Sofie lægger de her billeder op, gør jeg det langt hen ad vejen for 13-årige Sofies skyld. For at fortælle hende hvor almindeligt menstruation er. At det kan komme i mange former, farver og konsistens. Med eller uden smerter. Og at det alt sammen er helt normalt.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Så mange juleindbrud har der været i din politikreds

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix

Nordsjælland er den politikreds, der i år har haft flest indbrud i juletiden i TV 2 Kosmopols sendeområde.

Det viser tal fra Rigspolitiet.

Fra den 22. til den 26. december var der 27 indbrud i Nordsjælland. Det er et markant fald siden sidste år, hvor der var 41 indbrud i samme periode.

Ser man mod Midt- og Vestsjællands politikreds, var der i år 13 indbrud mellem den 22.-26. december. I Københavns Vestegns politikreds var der 11 indbrud, og i Københavns politikreds var der 7.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Julen er blevet højtid for særlig type kriminalitet

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mens mængden af indbrud i juledagene er faldende, stiger mængden af digital svindel.

Det fortæller datagidselforhandler Michael Andersen til TV 2.

Svindlerne udnytter juletidens stress og jag til deres fordel, fortæller han.

- Jo mere presset en person er, jo mindre skal der til, før vedkommende får tillid til det, der præsenteres - hvad enten det er et link i en mail eller et opkald fra "banken", siger Michael Andersen til TV 2.

Han råder til, at du selv tager kontakt til den person, du tror, du er i kontakt med. Det gælder både, hvis "din datter" sender en sms med behov for penge, eller hvis du får et opkald fra "banken". Så skal du lægge på og selv ringe op på det nummer, du kender.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Eksperter kritiserer ny hjemløsereform

Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Hjemløsereformen, der trådte i kraft for et år siden, skaber et A- og et B-hold af hjemløse og skubber de mennesker, som har det allersværest, længere væk fra hjælpen.

Det mener Charlotte Vange Løvstad, lektor ved VIA og forsker i hjemløshed, skriver DR. Hun bakkes op af flere andre eksperter på området.

500 ud af landets 6.000 hjemløse i Danmark sover hver dag på gaden, og de bliver overset i den nye reform, mener hun.

- Gadesoverne, som er nogle af de allermest udsatte mennesker, bliver ladt i stikken, fordi de ikke ønsker at komme ind på et herberg, siger hun til DR.

Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen (S) er enig i, at reformen primært fokuserer på de hjemløse, der bor på herberg. Hun peger på at det er kommunernes ansvar at hjælpe hjemløse mennesker, uanset hvor de bor.

Knap halvdelen af alle hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Københavns Politi efterlyser mand

Københavns Politi efterlyser Alvaro, der onsdag aften gik ukendt retning fra sin bopæl i Indre By i København.

Det skriver politiet på X.

Hvis du ser Alvaro, eller har kendskab til hans færden, kan du ringe til politiet på 114.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Politiet efterlyser Ole

Opdatering kl. 15.50

Ole er nu fundet i god behold. Politiet takker alle, der har delt deres opslag og hjulpet med at lede.

- Vi savner Ole, der i dag er gået fra et plejecenter på Bredebovej i Kgs. Lyngby, skriver Nordsjællands Politi på X.

- Ole har demens, og vi frygter, at han ikke kan finde hjem igen.

Ole er 175 centimeter høj, almindelig af bygning, har hvidt hår og fuldskæg og er formentlig iført sort mercedes kasket og sort vindjakke.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Tidligere cheftræner slutter sig til FCK

F.C. Københavns Kvindehold offentliggør torsdag på sin hjemmeside, at den 27-årige Freja Nielsen tiltræder som ny assistenttræner for kvinderne i 2025.

Klubben skriver, at Freja Nielsen, trods sin unge alder, allerede har sikret sig stor erfaring som tidligere cheftræner for Fremad Valby kvindeserie øst, talentchef for HB Køge pige ungdom samt assistenttræner for HB Køge U18. Ydermere skal Freja Nielsen i gang med tage sin træner A-licens efter nytår.

Kvindernes nuværende assistenttræner, Susanne Præst, får efter eget ønske en ny rolle som specifik- og individueltræner.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Harmonikasammenstød på motorvej

Foto: TV 2 Kosmopol

Et trafikuheld på E20 fra Køge mod Avedøre mellem afkørslerne Greve N og Ishøj betyder, at et spor er spærret.

Ifølge P4 Trafik er der tale om et harmonikasammenstød med flere biler involveret.

Uheldstedet ikke ikke sikret, men vejhjælp er på vej, skriver Vejdirektoratet.

Opdatering klokken 13.13: Redning er nu på stedet, og trafikken forventes at være normal ud på eftermiddagen.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Person omkommet i brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Midt- og Vestsjællands Politi har fundet en person brændt inde i et rækkehus på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

Det skriver de på X.

Politiet arbejder på at identificere personen og er i dialog med de pårørende.

En beboer i naboejendommen er evakueret og uskadt. Myndighederne arbejder fortsat på stedet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Indbrudstyve slog til mere end 60 gange juledag

Foto: TV 2 Kosmopol

Mindst 61 personer er blevet udsat for indbrud juledag, viser de seneste tal fra Rigspolitiet.

Tallene dækker over antallet af indbrud, der er anmeldt til politiet, på dagen.

Samlet set er der blevet anmeldt 153 indbrud fra 23. december til og med 25. december. Det er 50 færre anmeldelser end året før i samme periode.

Den 25. december sidste år var den klare højdespringer i juleperioden, som sædvanligvis er indbrudstyvenes højsæson, da mange er væk fra deres hjem.

Juledag 2023 blev der anmeldt 105 indbrud, sammenlignet med de 61 anmeldte indbrud i år på samme dag.

Men det er dog for tidligt at glæde sig over faldet af anmeldte indbrud, lyder det fra Christian Berthelsen, der politiassistent og talsperson i Rigspolitiet.

- Folk kommer hjem fra juleferie i dag og i morgen, og der kan de jo risikere at finde ud af, at de har haft indbrud, og så vil tallet stige i forhold til anmeldelser, siger han.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google