Så lav er prisen: Også helt unge danskere hyres af kriminelle som lejesoldater

Tirsdag blev en svensk teenager sigtet for drabsforsøg efter et skyderi på Falkoner Allé mandag aften. Det sker efter en stribe helt unge svenskere er grebet i alvorlig kriminalitet i Danmark, angiveligt hyret af voksne kriminelle. Også unge danskere bliver købt til kriminalitet, lyder fra kilder med nært kendskab til miljøet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.

Svenske teenagere bliver hyret som lejemordere til at begå drab eller anden form for grov kriminalitet i Danmark. Mandag aften skete det for 12. gang på bare et år.

En bare 17-årig svensk dreng blev i dag fremstillet i grundlovsforhør sigtet for drabsforsøg på en  18-årig teenager i en smykkebutik på Falkoner Allé på Frederiksberg. Et drabsforsøg, der skete klokken 17.50 mandag aften.

Men det er ikke kun svenske unge, der bliver betalt for at udføre grov kriminalitet. Også danske unge bliver betalt af ældre kriminelle for at tage kriminelle opgaver.

Ifølge en tidligere aktiv i bandemiljøet er brugen af danske børn og unge i bandekonflikter ikke unormal herhjemme.

- Jeg vil helt sikkert mene, at det også findes i Danmark med de her unge mennesker, som bliver brugt til det beskidte arbejde som drab, kidnapninger og drabsforsøg, siger Ali Najei, der har en fortid i bandemiljøet og i dag arbejder med udsatte unge, til TV 2 Kosmopol.

De blærer sig med at føre sig frem med, hvor voldsparate de er

— David Sausdal, kriminolog, Lund Universitet

Den virkelighed bliver bekræftet af den danske kriminolog David Sausdal, som forsker på Lunds Universitet i Sverige.

Han ser en tendens, hvor det danske bandemiljø lader sig inspirere af det svenske og importerer deres metoder:

- De kigger mod dem, der er bedst. Og lige nu, der er man nødt til at være ærlig og sige, at inden for bandekulturen er de svenske bander helt i "toppen", siger forskeren fra Lund Universitet.

- De unge er billig arbejdskraft for de ældre, der dermed også selv slipper for at udføre de beskidte opgaver., siger kriminolog David Sausdal.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

- Når vi taler om, hvad Sverige gør ved den danske bandekriminalitet, så er Sverige blevet et epicenter og en inspiration. Og volden og den voldsparathed, der er i Sverige, er jo eskaleret til et niveau, som ikke normalt at se i Danmark, siger David Sausdal.

Spørg Os

Vær med i vores journalistiske fællesskab.  Du spørger. Vi undersøger.

100.000 kroner for et drab

Brugen af teenagere som lejesoldater er et velkendt fænomen i det svenske bandemiljø, konstaterer han.

- Den svenske bandekriminalitet har jo mange grimme ansigter, og det her er jo et af de aller aller grimmeste. Der er mange eksempler på i Sverige, at helt unge er gået fra at være stik-i rend-drenge til at være i frontlinjen af den svenske bandekriminalitet, udtaler kriminologen.

- De melder sig under fanerne med lovning om penge. 100.000 kroner eksempelvis for at begå et drab.

Også Ali Najei taler om tal i samme størrelsesorden:

- Kan du betale 50.000 kroner, og du vil kunne få et drab udført? Mellem 50.000 og 100.000, siger han til TV 2 Kosmopol.

Ifølge David Sausdal giver de unges udførsel af kriminelle opgaver både penge og social status i bandemiljøet.

- De unge har også noget med, at de skifter deres tagline på eksempelvis Instagram, hvor de så går fra at hedde, lad os sige, du hedder Søren, til Søren med en pistol eller så står "shooter" ved deres navn.

- Så de blærer sig med at føre sig frem med, hvor voldsparate de er, tilføjer Sausdal.

Og netop anerkendelse og social status kan være en stor motivation, for at de unge bliver bandernes lejesoldater, uddyber Ali Najei, som kender bandemiljøet indefra:

- Følelsen af at man er en del af et fællesskab og faktisk er med til at skabe noget, der er større.

- Det er følelsen, de giver dig. Og netop følelsen, de giver dig, er giftig. Fordi følelser kan du fucke med, pointerer Ali Najei.

- Jeg vil helt sikkert mene, at det også findes i Danmark med de her unge mennesker, som bliver brugt til det beskidte arbejde,. Drab, kidnapninger og drabsforsøg. siger Ali Najei, der har en fortid som aktiv i bandemiljøet.
Foto: Niels Knuth/TV2 Kosmopol

Ældre bandekriminelle udfylder et behov hos unge udsatte, som derved socialiseres ind i kriminalitet.

- Følelsen af at blive anerkendt og set og hørt som den, de er, får den unge ikke dækket i erhvervslivet eller skolelivet. Men vi har et parallelt samfund, som vi kalder det, som er rocker- og bandemiljøet, og de miljøer dækker de unges behov. Og så giver de unge mennesker den her billige arbejdskraft til gengæld. Altså, at du går ud og nakker én, uddyber Ali Najei. 

David Sausdal er enig i:

- De unge er billig arbejdskraft for de ældre, der dermed også selv slipper for at udføre de beskidte opgaver. Det er en bedre løsning, som fjerner de ældre fra problemet, hvis de kan overlade det til andre. Eksempelvis en 14- eller 15-årig svensker, der er villig til at tage til København for en mindre mønt, forklarer han.

Den 17-årige, som tirsdag blev fremstillet i grundlovsforhør i sagen om skyderiet på Frederiksberg mandag aften nægter sig skyldig i sigtelsen på drabsforsøg.

Han er nu fængslet i surrogat, da han er mindreårig. Derfor kommer han nu i de sociale myndigheders varetægt.

Link kopieret!

Seneste nyt

Beredskab rykkede ud til røg fra kælder: Viste sig at være noget helt andet

Foto: Presse-fotos.dk

Hovedstadens Beredskab rykkede søndag morgen ud til melding om røg fra en kælder. Anmeldelsen kom fra Kalkbrænderihavnsgade på Østerbro.

Af billeder fra stedet fremgår det, at både politi, ambulance og brandvæsen var hurtigt fremme på stedet.

Det blev dog ikke behov for hverken livreddende førstehjælp eller en større brandslukning. Det skriver beredskabet på X.

- Det viste sig at være damp fra utæt damprør. Vi har forlade skadestedet.

Link kopieret!

Københavnsk bro spærres igen i dag - søg andre veje

Nyhavnsbroen er fra 1912.
Foto: Martin Frøland/Ritzau Scanpix

Mellem kl. 8 og 12 søndag bliver Nyhavnsbroen i København spærret i begge retninger.

Det skriver Københavns Kommune på X.

Den 112 år gamle Nyhavnsbro skal nemlig have et eftersyn. Det skulle den også tilbage i september. Men man er åbenbart ikke helt færdig.

Nyhavnsbroen forbinder Holbergsgade på Gammelholm med Toldbodgade i Frederiksstaden.

Og skulle man være historisk interesseret er den elektriske klapbro fra 1912. Den har været renoveret to gange. I 1960 og 1993. 

Foto: Københavns Kommune
Link kopieret!

Tusindvis af sager om flykompensation presser på Københavns byret

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Landets byretter bliver presset af sager om kompensation i forbindelse med flyrejser. Det skriver Politiken.

Sidste år fik byretterne i København, Kolding og Aalborg, hvor de største danske lufthavne hører under, 14.315 sager. I år har de foreløbigt modtaget 11.037 sager.

I Københavns Byret udgør flysagerne to tredjedele af de civile sager. I januar beskrev Danmarks Domstole i en artikel, at Københavns Byret har fem kontorfunktionærer ansat, som fast behandler sagerne.

Det stigende antal sager, som kompensationsfirmaer ofte hjælper passagerne med, medfører "et øget pres på disse byretters kapacitet", skriver Domstolsstyrelsen til Politiken.

Bag mange af sagerne står virksomheder, som tilbyder at hjælpe med at søge kompensation. Det gør de mod et gebyr, som ofte lyder på mindst 25 procent af kompensationen.

Et af dem er selskabet Flyhjælp, hvor Benedikte Bolvig Lund er juridisk direktør. Hun siger til Politiken, at deres hjælp ikke vil være nødvendig, hvis flyselskaberne selv udbetalte den rette kompensation.

Link kopieret!

Søndag byder på to-cifrede varmegrader

Det er slut med frost og sne i denne omgang. Vejret i dag bliver overskyet og perioder kommer der regn. Men i løbet af eftermiddagen bliver det mest tørt.

Det oplyser DMI til Ritzau.

Let til frisk vind omkring syd, ved kysterne op til hård vind.

Temperaturen stiger til op mellem 9 og 11 grader. I nat kan det tal stige til hele 13 grader.

Link kopieret!

Nu efterlyses de: To malerier af Grevinde Danner forsvandt for 100 år siden

Værket her er malet af Mogens Lorentzen, og det hedder Frederik 7. og Grevinde Danner.
Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg

Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg Slot efterlyser to malerier af Grevinde Danner. Det drejer sig om to kunstmalerier af grevinde Danner, der havde det borgerlige navn Louise Rasmussen.

Det ene værk hedder Jomfru Louise Rasmussen Drømmer og er malet af Jais Nielsen. Det blev sidst set ved en udstilling på Charlottenborg i 1919.

Det andet værk er malet af Mogens Lorentzen, og det hedder Frederik 7. og Grevinde Danner. Maleriet udsmykkede restauranten, der lå i Kinopalæet på Frederiksberg i København. Biografen blev revet ned i 1981, og maleriet er ikke set siden.

- Vi kan ikke spore, at de er blevet solgt på auktion, siger samlings- og udstillingschef på museet Mette Houlberg Rung.

- Den eneste grund til, at vi ved, at billederne har eksisteret, er fordi der har været sort/hvid gengivelser udstillet på Det Kongelige Bibliotek, lyder det.

Hænger værkerne ikke hjemme hos dig, har du måske alligevel oplysninger, der kan lede museet i retning af de to malerier.

- Nogle gange forsvinder kunstværker, hvis de går i stykker og bliver smidt ud, fordi man ikke ved, hvad man har mellem hænderne. Og det er også en brik, siger samlingschefen.

Foto: Det Nationalhistoriske Museum på Kronborg
Link kopieret!

Eksperter kommer med kraftig advarsel mod byggetendens

Det kan ikke nytte noget, at vi bliver ved med at bygge nyt langs kysterne rundt om i landet, når vi ved, at der kommer flere oversvømmelser.

Sådan lyder det nu i et markant opråb fra en række eksperter, der mener, det er på tide at hive i håndbremsen på de mange byggekraner i kystnære områder rundt i landet.

Meldingen kommer i kølvandet på en ny undersøgelse fra Arkitektskolen Aarhus, hvor forskere har nærstuderet 54 danske kystbyer.

Her kan de konstatere, at samtlige byer siden 2010 har bygget nyt på havnefronter og i andre områder, selvom stederne er i risiko for at blive oversvømmet ved en stormflod i fremtiden.

Og det er altså en tendens, som en række eksperter, TV 2 har talt med, nu advarer mod.

Link kopieret!

Færre DSB-kunder nåede frem til tiden

Oktober måned har været en træls en af slagsen for DSB's passagerer på de sjællandske regionalbaner.

Værst står det til på strækningen København-Ringsted, hvor blot 66,2 procent af DSB-kunderne nåede frem til tiden i oktober, hvilket er 4,7 procentpoint lavere end sidste år.

Det skriver TV 2 Øst.

Ifølge DSB's kontrakt med staten skal 75 procent af kunderne nå frem til tiden, hvilket vil sige inden for tre minutter af ankomsttiden i køreplanen.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google