TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

I årtier har Brøndby været en kæmpe i dansk fodbold - på godt og ondt

Op gennem 1980'erne og 1990'erne var Brøndby IF dansk fodbolds ubestridte flagskib. Sådan er det ikke længere.

Det blev fejret i stor stil, da Brøndby IF i 2014 fyldte 50 år. Den store 60-års fejring er udskudt til foråret på grund af en tilskuerstraf.
Foto: Simon Læssøe/Ritzau Scanpix

Det er en af mastodonterne i dansk fodbold, der tirsdag runder et skarpt hjørne, når fodboldklubben Brøndby IF fylder 60 år.

Gennem de seneste mange årtier har Brøndby indtaget en hovedrolle i fortællingen om dansk klubfodbold. På godt og ondt.

I mange år var det klubben, der gik forrest, og som alle andre herhjemme stilede efter. I 1986 tog Brøndby et kvantespring for dansk klubfodbold, da daværende formand Per Bjerregaard indførte fuldtidsprofessionelle tilstande på førsteholdet. Det var den første klub i Danmark, der gjorde det.

Bjerregaard gjorde klubben til en forretning, og året efter blev Brøndby et børsnoteret aktieselskab som den første fodboldklub i Skandinavien og den anden i verden.

Per Bjerregaard er en af nøglepersonerne i Brøndbys historie. Her ses han med daværende cheftræner Michael Laudrup efter en europæisk kamp mod tyske Schalke 04 i 2003. (Arkivfoto).
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

Alene på toppen

Med det fulgte flere års stor sportslig succes, hvor Brøndby var alene på toppen i Danmark.

Efter årtusindskiftet har historien været en anden. Uro på tribunerne og ledelsesgangen har fyldt mere end titler på banen. Klubbens runde fødselsdag fejres i skyggen af sparsom sportslig succes og fans' utilfredshed med nye amerikanske ejere.

På kvindesiden har Brøndby i mange år også været en del af den danske top, og i november offentliggjorde klubben, at man tager samme skridt, som der blev taget i 1986 for herrerne. Førsteholdet bliver fra 1. januar fuldtidsprofessionelt som det første i dansk kvindefodbold.

11 danske mesterskaber er det i alt blevet til for herrernes førstehold. Otte af dem kom fra det første i 1985 frem til 1998, hvor koryfæer som Morten Olsen og Ebbe Skovdahl var på trænerbænken.

Ebbe Skovdahl var i flere omgange cheftræner i Brøndbys storhedstid i 80'erne og 90'erne.
Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix

I Europa repræsenterede Brøndby også dansk klubfodbold på fornem vis. Man leverede et af de bedste europæiske resultater i dansk klubfodbolds historie, da holdet i 1991 var få minutter fra en Uefa Cup-finale.

Det blev også til et Champions League-gruppespil i 1998, hvor de europæiske storklubber Manchester United, Bayern München og FC Barcelona var modstanderne.

Michael Laudrup førte som cheftræner med profiler som Thomas Kahlenberg og Daniel Agger i 2005 klubben til endnu et mesterskab, men siden har der været længere mellem de sportslige højdepunkter.

Michael Laudrup stod i spidsen som træner for Brøndby i 2005, da holdet blev danske mestre. Der skulle mange år, før Brøndby igen kunne kalde sig danske mestre.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Selv om fanscenen voksede, og fangruppen Alpha løftede Sydsiden op på niveau med de største stemningstribuner i Europa, kunne klubben ikke leve op til det på banen.

Rivalen overtog scenen

Rivalen FC København havde fået større økonomiske muskler, og københavnerne overtog positionen som dansk fodbolds flagskib.

Mens man på Østerbro spillede Champions League og vandt mesterskaber, kæmpede Brøndby med haltende præstationer og uro på ledelsesgangen.

Per Bjerregaard var stadig formand, men utilfredsheden med ham voksede med protestaktioner på lægterne. I sommeren 2012 sagde den mangeårige klubmand stop - måske, indrømmede han selv senere, et par år for sent.

Det skulle ikke være enden på nedturen. Den efterfølgende sæson var en af de værste i klubbens historie.

I sæsonen 2012/13 truede konkursen, mens spillet på banen var på et lavpunkt. Det var kun på et hængende hår, at Brøndby i sidste spillerunde med en sejr i Horsens akkurat undgik nedrykning.

Kort efter investerede pengemanden Jan Bech Andersen millioner i klubben, men det ændrede ikke på, at holdene i toppen var løbet fra klubben fra Vestegnen.

Jan Bechs investeringer hjalp godt nok på bundlinjen, men det gav ikke ro på bagsmækken. Tværtimod.

I foråret 2016 udspillede den såkaldte "Oscar-sag" sig med Jan Bech, der nu var bestyrelsesformand, som hovedrolleindehaver.

I 2013 lagde Jan Bech Andersen en millioninvestering i Brøndby. Han er stadig bestyrelsesformand i klubben.
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh/Ritzau Scanpix

Det blev afsløret, at han på et debatforum for fans havde afgivet fortrolige detaljer om Brøndbys økonomi og var kommet med skarp kritik af blandt andre den daværende cheftræner, Thomas Frank, som sagde sit job op på grund af sagen.

Jan Bech trådte tilbage som bestyrelsesformand. En post, han dog senere vendte tilbage til og stadig bestrider på klubbens 60-års fødselsdag.

Spørg Os

Klik og stem på ugens udvalgte spørgsmål her
+

_

Nye vinde på Vestegnen

Tyske Alexander Zorniger kom i sommeren 2016 til som ny cheftræner, og det gav medvind inden for kridtstregerne.

To år senere lå Brøndby til at tage det første danske mesterskab i 13 år, men i de sidste runder fes luften ud af ballonen. Igen dannede Horsens rammen om en nøglekamp, da Brøndby i næstsidste spillerunde smed en 2-0-føring i de sidste minutter og gled væk fra førstepladsen.

Der skulle gå yderligere tre år, før mesterskabstørsten blev slukket. Cheftræner Niels Frederiksen førte et hold ledt an af topscorer Mikael Uhre og klubbens eget talent Jesper Lindstrøm til det første danske mesterskab i 16 år.

Efter 16 års mesterskabstørke vandt Brøndby med Niels Frederiksen som cheftræner mesterskabet i 2021.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

De senere år er det dog igen sager uden for kridtstregerne, der har fyldt, selv om klubben i den forgangne sæson var uhyre tæt på mesterskabet, der blev smidt væk i sidste spillerunde mod AGF.

I slutningen af oktober 2022 kom klubben på amerikanske hænder. Investeringsgruppen Global Football Holdings (GFH) overtog aktiemajoriteten og dermed magten i den danske storklub.

Det blev ikke vel modtaget på tribunerne. Stemningsgruppen Alpha indstillede sine aktiviteter på Sydsiden med øjeblikkelig virkning.

Hvor Brøndby Stadion i mange år havde været præget af de blågule farver, var det nu orange protestfarver og dertilhørende sange, der satte stemningen.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

I sommeren 2023 blev en såkaldt værdiaftale forhandlet på plads mellem fodboldklubbens ejerskab og fansene, og stemningsboykotten blev indstillet.

Det har dog været uro og vold, der har præget tribunerne i de senere år. Alpha er stadig midtpunktet på tribunen, og de orange protestfarver er ikke forsvundet helt.

En tilskuerstraf efter en hjemmekamp mod FCK i oktober har tvunget Brøndby til at spille efterårets tre sidste hjemmekampe for halv tilskuerkapacitet.

Det førte til, at den store fødselsdagsfest, der skulle have fundet sted i fredagens kamp mod AaB, er rykket til foråret.

Fejringen er derfor i denne omgang reduceret til en fødselsdagsreception tirsdag, der afholdes af fodboldklubben i samarbejde med Brøndby Support, Fanafdelingen og Alpha.

Link kopieret!

Seneste nyt

play-circle play-circle Læs op

Hold afstand - kraftig brand i rækkehus

Foto: Steven Knap/Ritzau Scanpix

Politi og brandvæsen er 2. juledag til stede ved en brand på Hårlev Bygade i Hårlev på Stevns.

- Giv plads til udrykningskøretøjer og hold afstand til indsatsen, skriver Midt- og Vestsjællands Politi på X.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Journalisten Jens Olaf Jersild er død

Foto: Unger Anthon/Ritzau Scanpix

Den kendte journalist Jens Olaf Jersild er død. Han blev 65 år. Det oplyser familien til Ritzau.

Jens Olaf Jersild var kendt som en dygtig, debatskabende og markant journalist gennem årtier.

Jens Olaf Jersild, der var søn af reklamedirektør Morten Jersild og dennes hustru, Else Trein Dirchsen Jersild, blev født i 1959 i det indre København og blev med tiden storebroderen i en søskendeflok på tre.

Han gik på Krebs’ Skole, blev nysproglig student fra N. Zahles Gymnasium og vidste i en meget tidlig alder, inspireret af Watergate-affæren, at han ville være journalist.

Jersild blev uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 1982 som 23-årig og var derefter ansat på Berlingske Tidende. Herfra kom han i 1984 til DR som programmedarbejder på TV-Avisen og tv.

Senere kom han med i DR TV's Dokumentargruppe og blev vært for programmerne "Profilen" og "Rapporten" og i 2003 vært og redaktør på "Dilemma".

Siden skiftede han til "den kloge" lillebrorkanal DR2 med en række andre programmer, blandt andet "Jersild & Spin" fra 2005 og "Jersild Live" 2008-2012.

Jens Olaf Jersild stoppede efter 34 år i DR i 2018 i forbindelse med en omstruktureringsrunde, og i årene efter fordybede han sig i flere andre projekter.

Jens Olaf Jersild, der var hjertesyg, sov uventet ind kort før jul. Han efterlader sig sønnen August.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Rekordmange dage med strømpris under nul kroner i 2024

Grøn energi som sol- og vindenergi har betydet, at danske elkunder har kunnet glæde sig over et rekordhøjt antal dage, hvor strømprisen har været under nul kroner.

Det viser en opgørelse lavet af energiselskabet NRGi og forsikringsselskabet Gjensidige.

Begge elprisområder i Danmark - Vestdanmark og Østdanmark - oplevede flere timer med negative elpriser i 2024.

I Østdanmark har der været 275 timer, hvilket er 19 procent flere end de 231 timer i 2023.

I Vestdanmark har der været 371 timer, en stigning på 32 procent fra 281 timer i 2023.

Det er særligt kunder med en variabel elaftale, der har fordel af de negative elpriser.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Travl dag i vente på vejene

Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Der forventes julepres på vejene 2. juledag. Især fra Kolding mod København vil der være øget travlhed, oplyser Vejdirektoratet i følge Ritzau.

Især i tidsrummet mellem 11 og 15, vil der være ekstra pres på.

- Det er hovedsageligt på den fynske motorvej E20 og så hen over Vestmotorvejen, altså fra Koldingområdet mod København, at vi forventer flest trafikanter, siger Lasse Andersen, der er vagthavende i Vejdirektoratet.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Det lune vejr fortsætter

Dis over marker i Gurre i Nordsjælland.
Foto: Tine Uffelmann

Det er sjældent, at to dage er ens, men når det kommer til vejret, så vil 2. juledags vejr opføre sig præcis som i går, skriver DMI på X.

Temperaturerne når op omkring 8 grader, og der vil være en grå og tung dyne at skyer på himlen, dis eller tåge tilsat lidt småregn ind i mellem.

Med andre ord fint vejr til indendørs hygge, eller hvis du skal sidde bag rattet på vej hjem fra jul.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Kvindelig fodboldprofil var på flugt fra Iran. Nu er hun fængslet i København

Foto: Afp Photo/AFP/Ritzau Scanpix

Den kvindelige, iranske fodbolddommer Mahsa Ghorbani er blevet fængslet i København på sin flugt fra Iran. Det skriver Berlingske.

I 2018 iførte Mahsa Ghorbani sig shorts i stedet for lange bukser i protest mod det iranske præstestyre.

Efterfølgende blev hun angiveligt opsøgt af sikkerhedsstyrker, der truede hende med blandt andet syreangreb, tortur og forsætlig påkørsel, fordi hun nægtede at trække sig som fodbolddommer.

Mahsa Ghorbani har været på flugt fra Iran i knap et år og landede i december i København fra Tyskland på sin vej videre mod Storbritannien.

Men den 23. december, fem minutter inden hendes fly til Edinburgh havde afgang, blev hun anholdt og sigtet for at have forfalsket en tysk opholdstilladelse, skriver Berlingske. Juleaftensdag blev hun fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret og fængslet for dokumentfalsk.

- Jeg mener, at det er grotesk at varetægtsfængsle hende. Hun søgte ved det første møde med de danske myndigheder asyl og skulle selvfølgelig have været behandlet som asylsøger, siger hendes advokat, Daniel Rosenkilde, til Berlingske.

Sagen ligger nu hos Østre Landsret, der forventes at tage stilling til, om Mahsa Ghorbani kan løslades, inden for få dage.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

På nyt spisested i København koster den dyreste ret 125 kroner

Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix

Den 13. december åbnede Bistro Limone på Nørrebro i København - en italiensk-inspireret bistro, hvor den dyreste ret på kortet koster 125 kroner.

Det skriver KøbenhavnLIV.

- Mit mål er at give mine gæster en simpel og autentisk smagsoplevelse med mine italienske retter, hvor stort set alt er lavet fra bunden, siger Maria Solskov, indehaver af Bistro Limone, til mediet.

Menuen skifter løbende for at afspejle sæsonens råvarer og består lige nu af fire pastaretter, seks forskellige snacks og to typer dessert.

Link kopieret!
play-circle play-circle Læs op

Købmand har mistet 200.000 kroner på butikstyverier siden maj

Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Købmanden Ali Feili fra Søllerød har siden maj måned fået stjålet varer for omkring 200.000 kroner i sin Spar-butik, skriver Sjællandske Nyheder.

Købmanden har kunnet følge med på overvågningen, når tyvene er gået hætteklædte ind i hans forretning for at stjæle oksemørbrad, chokolade eller champagne, fortæller han.

Ifølge Ali Feili har en tyv i et enkelt tilfælde fyldt en indkøbsvogn og forladt hovedindgangen med varer for 20.000 kroner.

- Jeg er ikke modløs, men det er da surt, at der bliver stjålet for så store beløb, siger Ali Feili til mediet.

I 2023 modtog politiet på landsplan 25.000 anmeldelser om butikstyverier, hvilket er en stigning på knap 25 procent siden 2022.

I september sendte justitsministeren et nyt lovforslag i høring, der blandt andet skal hæve straffen for butikstyveri.

Link kopieret!

TV 2 Kosmopol app
Få de vigtigste nyheder fra metropolen
lige ved hånden.

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
beyondwords no-domain
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Ikke tildelte cookies

Disse cookies er endnu ikke blevet kategoriseret. Vi arbejder på at identificere deres formål og sikre, at de respekterer dine privatlivsindstillinger.

Navn Udbyder
app_banner_enabled no-domain
pusherTransportTLS no-domain
tv2_kosmopol_session tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN tv2kosmopol.dk

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google