Minister afslører nyt nattelivstiltag under heftig debat - skuffende, lyder kritikken
Regeringen er klar til, at kommunerne kan lægge vægt på afgørelser om diskrimination, når barer skal have fornyet deres alkoholbevilling. Men det legaliserer diskriminationen og er alt for svagt, lyder kritikken.
Restauratører skal kunne få frataget deres alkoholbevilling, hvis de gentagende gange diskriminerer i nattelivet.
Sådan lød to beslutningsforslag fra Radikale Venstre og SF, der tirsdag blev behandlet i Folketinget.
Her stod det hurtigt klart, at det kun var de to partier samt Enhedslisten, der var klar til at indføre lovændringen, som var en genfremsættelse af et tidligere forslag, der senest blev debatteret i 2017.
S med holdningsændring
Dengang stemte Socialdemokratiet ja til forslaget, og det skabte en del kritik i salen tirsdag eftermiddag, at partiet nu ikke længere ønskede at støtte det.
- Hvorfor er socialdemokraterne nærmest over natten – i hvert fald oven på at være kommet i regering – pludselig imod det her forslag?, spurgte Enhedslistens Rosa Lund.
- Sådan ser jeg det ikke, svarede erhvervsminister Simon Kollerup (S), prompte.
Nyt forslag til at stoppe diskrimination
Han var til gengæld fra talerstolen klar med et helt nyt og konkret forslag til at stoppe diskrimination i nattelivet.
- Vi vil meget gerne være med til at lave en ændring af restaurationsloven til efteråret, og vi vil gerne være med til at se på, at kommuner kan lægge vægt på afgørelser om diskrimination fra Ligebehandlingsnævnet, når man skal have fornyet sin alkoholbevilling, men det er for vidtgående at kunne fratage den, sagde erhvervsministeren.
Det kunne Enhedslisten dog ikke forstå. Tværtimod mener Rosa Lund, at det er på grænsen til at legalisere, at nogle barer bevidst diskriminerer.
- Jeg kan ikke forstå forskellen. Så det er altså okay, at barer, der ikke skal have fornyet deres alkoholbevilling, diskriminerer, mens andre, der skal, ikke må, sagde hun.
Fakta: Så længe gælder en alkoholbevilling
En alkoholbevilling udstedes af bevillingsnævnet eller kommunalbestyrelsen. Bevilling gives til et bestemt forretningssted og gælder for et tidsrum af maksimum otte år. Oftest begrænses alkoholbevillingen til at gælde for to år. Anmodning om alkoholbevilling indgives til politimesteren på forretningsstedet.
Kilde: HORESTA
- Det er skuffende
Det gentog hun efterfølgende over for TV 2 Lorry.
- Jeg synes, det er så skuffende. Socialdemokratiet har jo tidligere stemt for det her forslag, og erhvervsministeren misser en chance for at gøre noget nu. Det her er jo ikke et vidtgående forslag. Det ville eksempelvis have været langt mere vidtgående, hvis vi havde foreslået at lukke de her barer, siger Rosa Lund til TV 2 Lorry.
Også SF kunne ikke skjule skuffelsen i salen.
- Jeg har meget svært ved at se, hvorfor socialdemokraterne har skiftet kurs, sagde Karina Lorentzen Dehnhardt (SF), der havde genfremsat forslaget.
Hun håber nu på, at regeringen frem mod efteråret kommer op med en række effektive redskaber, der kan dæmme op for diskrimination i nattelivet.
Menneskerettighedsordfører for Radikale Venstre, Anne Sophie Callesen, er glad for, at regeringen anerkender, at der er et problem med diskrimination i nattelivet.
- Indtil nu har de afvist, at de også vil se på en frakendelse af alkoholbevilling, men de startede ud med slet ikke at ville støtte forslaget overhovedet, og nu har de så alligevel sagt ja til at ville fremlægge et lovforslag, som indeholder meget af det, som vores forslag også gjorde, siger Anne Sophie Callesen.
Samlet og bred plan skal forhindre diskrimination fremadrettet
Det ønsker regeringen at gøre som en del af forhandlingerne i en kommende handleplan mod racisme, hvor regeringen ønsker at fremstille en samlet og bred plan for at forhindre diskrimination fremadrettet.
Fakta om diskrimination i nattelivet
Det er normalt at opleve at blive diskrimineret i nattelivet, når man har indvandrerbaggrund.
Henholdsvis 11 procent af alle indvandrere og 25 procent efterkommere har inden for det seneste år oplevet af blive nægtet adgang til steder, hvor andre måtte komme ind, som eksempelvis i nattelivet, ifølge Udlændinge- og Integrationsministeriets Integrationsbarometer.
En del af udspillet til den handleplan er altså erhvervsministerens nye og helt konkrete udmelding fra dagens debat.
Her kunne man også høre, hvordan både Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre var imod forslaget om at fratage alkoholbevillingen.
- Grundlæggende er det nogle gode og fornuftige forslag, men vi ønsker også regelændringer, der er så gennemtænkte og gennemgående som muligt. Derfor vil vi gerne se et samlet udspil fra regeringen, sagde Konservatives integrationsordfører og medlem af Retsudvalget, Marcus Knuth.
Diskrimination i nattelivet
I sidse uge havde Institut for Menneskerettigheder i et nyt notat ellers netop anbefalet politikerne at indføre muligheden for at fratage alkoholbevillingen fra restauratører, der bevidst diskriminerer.
Det skete på baggrund af positive erfaringer fra Norge, hvor der allerede er mulighed for, at en alkoholbevilling kan tilbagekaldes for en periode, hvis bevillingshaveren eller dennes ansatte dømmes for diskrimination.
Institut for Menneskerettigheder tilfredse efter debat
Alligevel er Institut for Menneskerettigheder positivt indstillede efter dagens debat i Folketinget positivt indstillede.
- Vi ser klart positivt på det og vil gerne kvittere for, der bliver lyttet, så vi ser frem til, at der kommer noget konkret til efteråret i handleplanen mod racisme, siger Rasmus Brygger, der er leder af etnicitetsteamet i Institut for Menneskerettigheder til TV 2 Lorry.
TV 2 Lorry ville gerne have spurgt erhvervsminister Simon Kollerup (S) mere ind til det nye forslag, han kom med fra talerstolen, ligesom vi gerne ville have spurgt ind til kritikken, han blev mødt af i Folketingssalen.
Erhvervsministeren havde dog ikke mulighed for at stille op til interview tirsdag aften.
En alkoholbevilling udstedes enten af et bevillingsnævn eller kommunalbestyrelsen. Den kan maksimalt gælde i otte år, men er som oftest begrænset til at gælde for to år ad gangen.