Rusland lukker for gassen: Her er borgerne bekymrede
Energiselskabet Ørsted vil ikke længere betale i rubler til det russiske gasselskab Gazprom. Derfor har Rusland lukket for gassen - og det kan blive dyrt for dem med gasfyr.
Omkring 400.000 af landets husstande opvarmer deres bolig ved hjælp af et gasfyr. Og selvom priserne allerede er skudt heftigt i vejret, så kan lukningen af gas fra Rusland betyde yderligere prisstigninger.
Det er noget, som særligt vil gå ud over borgerne i Dragør, som er den kommune i landet med den største procentvise andel af boliger, der opvarmes med naturgas.
- Det kommer til at gå ud over hverdagen. Vi er ikke sikre på, hvad det kommer til at koste, så vi kommer nok til at skrue ned for forbruget på en masse ting, siger Tonny Jensen, der bor i Den Gamle By i Dragør og har gasfyr, til TV 2 Lorry.
Han er bekymret over, hvor stor en prisstigning der egentlig vil blive tale om som konsekvens af Ruslands stop af gasleverancer.
- Det kan da godt komme til at koste os 10, 15 eller 20.000 mere om året, det her. Og det er jo alligevel til at mærke, siger han.
Hos genboen Steen Nørby, der også varmer sit hus op med naturgas, er der også allerede tænkt over, hvad konsekvenserne bliver af den nyeste udvikling i gassituationen.
- Vi er allerede begyndt at skrue mere ned for varmen, men varme, mad og elektricitet skal man jo have. Så hvis vi ikke har råd til det, så må vi spare andre steder, fortæller han.
En lille stigning
At russiske Gazprom nu vil lukke for gassen til Ørsted kommer formentlig til at smitte negativt af på danskernes gasregninger.
Det siger Søren Kristensen, der er cheføkonom i Sydbank.
- Forbrugerne vil nok se, at gaspriserne stiger en lille smule og forbliver høje i et godt stykke tid endnu, siger han til Ritzau.
- Det er ikke, fordi jeg forventer dramatiske prisstigninger på grund af det her, fordi vi allerede har set priserne stige meget, men det trækker i retning af højere gaspriser.
Artiklen fortsætter efter billedet...
Foto: Morten Spuhr / TV 2 Lorry
Vi mangler ikke gas
Selvom det kan lyde ildevarslende for forbrugerne, at Rusland nu har valgt at stoppe med at levere gas til Ørsted, så er der ifølge Energistyrelsens direktør, Kristoffer Böttzauw, endnu ikke grund til bekymring.
- Som det er lige nu, ser det fornuftigt ud. Forsyningssikkerheden er umiddelbart god, siger han til TV 2 og fortsætter:
- Vi er i et meget usikkert marked, så hvad der kommer til at ske - også på den lidt kortere bane, er ikke til at sige lige nu.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Procentvis andel af boliger opvarmet med naturgas i hovedstadsområdets 34 kommuner:
Dragør (69,68 procent)
Allerød (61,24 procent)
Egedal (56,92 procent)
Rudersdal (53,61 procent)
Køge (53 procent)
Greve (48,20 procent)
Hørsholm (45,07 procent)
Lyngby-Taarbæk (44,50 procent)
Tårnby (42,30 procent)
Ballerup (40,99 procent)
Gladsaxe (40,35 procent)
Fredensborg (39,85 procent)
Stevns (39,10 procent)
Helsingør (37,06 procent)
Frederikssund (36,56 procent)
Furesø (36,03 procent)
Solrød (35,71 procent)
Herlev (33,41 procent)
Glostrup (32,68 procent)
Lejre (31,89 procent)
Vallensbæk (29,47 procent)
Rødovre (28,84 procent)
Gentofte (28,62 procent)
Hvidovre (27,74 procent)
Roskilde (22,27 procent)
Ishøj (19,94 procent)
Brøndby (10,63 procent)
Hillerød (10,37 procent)
Høje-Taastrup (9,33 procent)
Halsnæs (7,91 procent)
Gribskov (7,68 procent)
Albertslund (2,73 procent)
København (0 procent)
Frederiksberg (0 procent)
Tal fra Danmarks Statistik
Men selvom der lige nu er gas nok, så forbereder borgerne i Dragør sig på, at det i fremtiden bliver dyrere at opvarme deres hjem.
- Det (red. gassen) bliver bare dyrere og dyrere, men vi må jo bare følge med. Vi har heldigvis en brændeovn, og så må vi jo tænde op i den og ellers bare spare lidt på tingene, siger Tonny Jensen.
Og samme tilgang til prisstigningerne har genboen.
- Jeg ved endnu ikke helt, hvad konsekvenserne af de her prisstigninger har været endnu, for jeg har endnu ikke set vores varmeregning. Men vi er da begyndt at skrue lidt mere ned for temperaturen, fortæller Steen Nørby.
Selvom Energistyrelsen ikke kan udelukke, at den nuværende situation med gas i Danmark kan komme til at påvirke forbrugerne, så er særligt de private husstande nogle af dem, der prioriteres højest, når det kommer til fordelingen af gas.
- Husstandene er dem, som vi beskytter allermest. Det vil være dem, der får gassen først. Så jeg forventer klart, at der også vil være varme i stuerne til næste vinter, siger Kristoffer Böttzauw til TV 2.
Hverken Tonny Jensen eller Steen Nørby frygter da heller ikke, at de må gå fra hus og hjem på grund af prisstigninger på deres naturgas.
- Vi kan ikke gøre andet end at følge med. Der er jo ikke andre alternativer. Og her i husstanden skal vi nok klare den, siger Tonny Jensen.