Bryllupsinvitationerne er sendt ud for anden gang: Der er rift om festdatoerne
Bryllupper blev sidste år aflyst og udskudt på stribe, og det betyder, at ekstra mange par i år kæmper om samme kirker og festlokaler. Branchen frygter, de ikke kan følge med efterspørgslen, hvis ikke snart forsamlingsforbuddet lempes.
Coronasituationen og dens restriktioner satte sidste år to års planlægning på pause for det kommende brudepar Ditte Drewer og Jacob Rothmann, da indbydelserne til deres store dag og bryllupsfest måtte trækkes tilbage.
I dag står de i deres loftlejlighed i Ølstykke og kigger ned i kasserne med bryllupspynt og service, der endnu ikke er taget i brug. Blandt servietter og bordkort ligger der et lille håb for fremtiden.
- Det er vores nye bryllupsinvitation, fortæller Ditte Drewer og vifter med et dekoreret kort, inden hendes kommende mand påpeger forsiden med et grin.
”Vi prøver igen” står der.
Men det er ikke bare sådan lige at udskyde en af livets helt store fester.
- Vi var heldigvis hurtigt ude i forhold til at rykke brylluppet sidste år, men der var jo ikke mange ledige datoer henover sommeren, som jo er det mest populære tidspunkt at blive gift, siger Ditte Drewer.
Jacob og Ditte havde oprindeligt planlagt, at bryllupsfesten med op mod 100 gæster skulle afholdes 1. august sidste år. En dato, der minder dem om tiden, hvor de mødte hinanden på efterskole for 13 år siden, og som nu er foreviget i deres vielsesringe.
Foto: Kamilla Kilias
Men en galoperende pandemi kom i vejen, og de forsøgte hurtigt at skyde brylluppet et år frem.
- Vi skrev til både kirke og feststed for at høre, hvad datoer, der var ledige, og der var den 31. juli den dato, vi kunne få det til at gå op. Da vi tog beslutningen sidste år, tænkte vi, at der var et helt år til, det bliver intet problem. Men vi ved så heller ikke, om det kommer til at ske denne gang, siger Ditte Drewer om den fortsatte uvisse fremtid for bryllupsplanerne.
Bryllupspukkel skal indhentes
Jacob og Ditte er ikke de eneste, der sidste år måtte aflyse kirkebrylluppet.I 2020 var der 26 procent færre kirkelige vielser end året forinden i Region Hovedstaden, mens der i Region Sjælland var 13 procent færre.
Samtidigt havde regionerne en stigning i borgerlige vielser; tre procent flere i Region Hovedstaden og 10 procent flere i Region Sjælland.
Ifølge bryllupsbranchen afledte det, at cirka hver anden af de planlagte bryllupsfester sidste år blev aflyst.
- Det betyder i virkeligheden, at der er en kæmpe pukkel, der halter fra sidste år, der er skudt til 21. Men nu vi allerede er i marts, er der en hvis bekymring for, om de alle kan nå at afholdes i år, fortæller Christel Winther, der er bryllupsplanlægger og medstifter af brancheforeningen Bryllupsbranchen.
Hun frygter, at branchen ikke har tid nok til at kunne følge med den forventelige pukkel.
- Det er jo desværre ikke sådan, at hvis vi åbner i næste uge, jamen så fra dag to er vi fuldstændig klar og færdig, for bryllupperne har jo været parkeret i et år til halvandet.
Hun tilføjer, at der vil være et tilløb, hvor meget af planlægningen skal vendes en gang mere.
- Måske leverandører, der har været booket, ikke eksisterer mere, fordi de ikke har overlevet. Det kan også være, der er leverandører, der er booket til anden side, så man er nødt til at træde et skridt tilbage og starte forfra med planlægningen.
Rift om datoerne
Den øget efterspørgsel kan allerede nu mærkes på Kokkedal slot, hvor 30 procent af omsætningen er store selskaber som bryllupper.- Det er jo nærmest to års bryllupper, vi skal afvikle på et år. Der er mange af de bryllupspar, som skulle være afholdt bryllup i efteråret, som måtte gå på kompromis, fordi vi ikke har haft ledig kapacitet på deres ønskedato. Enten så måtte de flytte til 2022 eller holde det en fredag, fortæller forpagter Kasper Heebøll Harboe.
Dertil kommer de andre af livets fester. Mange sogne har nemlig udskudt konfirmationerne, der skulle være holdt i april og maj, til nu at ligge i sensommeren. Nogen af konfirmationerne er endda placeret på de eftertragtede bryllupslørdage i august.
- Vi har haft mega meget rift. Vi har været ude i et kæmpe puslespil, hvor børn konfirmeres om lørdagen, men må holde fest om søndagen. Under sidste nedlukning kom mødre næsten op at slås om ombookingerne, fortæller Poul Nielsen, der er restauratør på Skomagerkroen i Kirke Såby.
Han er frustreret over, at konfirmationerne bliver lagt på lørdage i stedet for de normale søndage og helligdage. Resultatet er nemlig, at der bliver kamp om færre datoer, og det giver mindre omsætning til en allerede underdrejet restaurationsbranche.
Poul Nielsen deler video om sine frustrationer på Facebook.
I en video på Facebook forsøger han derfor at råbe præsterne op i håb om at starte en dialog, så alle kan få et sted at holde deres selskaber, og så branchen kan komme ordentligt i gang igen.
Et spørgsmål om tid
Datoerne, hvorpå bryllupper kan afholdes, bliver blot færre, jo længere tid der er uvished om forsamlingsforbuddet.- Vores helt store problem lige nu er, at vi har bryllupper booket ind. Maj er forsvundet, men dem i juni, ved vi ikke, om kan gennemføres. Vi er sågar blevet kontaktet af et bryllup i september, som er bange for, de ikke kan gennemføre deres bryllup, fortæller Kasper Heebøll Harboe.
Branchen har derfor brug for klarhed over de næste måneder, hvis nogle af bryllupperne skal lykkes.
- Vores helt store ønske er at få en klar og langsigtet plan for, hvad vi kan forvente. Det er klart, at vi og regeringen ikke ved, hvad der kommer til at ske, men lad os sætte scenarier op. Går det den ene vej, kan vi godt holde bryllup, går det den anden vej, så må vi tage forholdsregler, siger Christel Winther.
I den foreløbige genåbningsplan er der dog ingen meldinger om udsigterne til lempelse af forsamlingsforbuddet. Til gengæld fremgår det af aftalen, at regeringen i midten af april vil fremlægge en plan for udfasning af forsamlingsforbuddet.
Foto: Kamilla Kilias
Jacob og Ditte bliver til juli gift uanset hvad. Men de håber på, at de snart kan få en afklaring på, om gæsterne må komme med.
- Jeg ville ønske, jeg vidste det nu, men jeg håber, vi senest slut maj får en afklaring på, hvor mange mennesker vi må være, slutter Ditte.