Andrea er vild med biler og drømmer om et grønt miljø: Nu får hendes skole særlig titel

Erhvervsskolen TEC skal fremover være en af landets tre klima-erhvervsskoler. Og skolen er allerede langt i arbejde med den grønne profil.

Engang var automekanikere ensbetydende med olie på hænderne og lyden af motorer, der blev afprøvet, mens benzindunsterne bølgede. 

Men sådan er det ikke mere. Elektriske kørertøjer afløser et efter et den konventionelle bilpark, og det sker nu i en hastighed, der medfører et stort behov for mennesker, der er uddannet til at arbejde med dem.

Og lige præcis sådan en uddannelse er 22-årige Andrea Mathilde Schaarup i gang med. Hun er fra Albertslund og går på erhvervskolen TECs afdeling i Hvidovre, hvor hun om fire år er færdig som elbiltekniker.

- Lige siden jeg var lille, har jeg interesseret mig for biler. I folkeskolen var jeg i praktik som mekaniker, og jeg så Formel 1 i fjernsynet med min morfar. Og så har jeg altid været interesseret i veteranbiler. Jeg følger flere tiltag, hvor man prøver at få gamle biler gjort mere miljøvenlige ved at ombygge dem, så de kan køre på miljørigtigt brændstof, fortæller hun og lægger ikke skjul på, at hun i høj grad interesserer sig for klimaet.

Og med den interesse - og en uddannelse som elbiltekniker - så er Andrea Mathilde Schaarup noget nær det perfekte billede på den status, hendes skole har fået fra og med mandag.

TEC bliver klimaerhvervsskole

Regeringen har nemlig udpeget tre erhvervsskoler, som fremover kan kalde sig klimaerhvervsskoler. For TECs (Technical Education Copenhagen) vedkommende handler det om grøn transport, hvor det nu er ambitionen at blive et nationalt kraftcenter.

Morten Emborg, der er direktør på TEC, fortæller, at de tre skoler tilsammen modtager 107 millioner kroner ekstra årligt frem til og med 2028, som de skal bruge på at styrke deres grønne profiler.

- Og sammen med navnet klimaerhvervsskole, så er det noget, der forpligter os enormt. Alle kommer jo til at kigge på, hvad vi laver, siger han til TV 2 Kosmopol.

For TECs vedkommende betyder det, at skolen skal skræddersy uddannelser, så den hele tiden er på højde med erhvervslivets behov - på samme måde som da skolen etablerede elbilteknikeruddannelsen.

- Det skete i samarbejde med branchen, og på den måde skal vi nu blive ved med at komme med nye tiltag, siger han.

Morten Emborg siger videre, at TEC også skal kunne hjælpe andre skoler med grønne tiltag, og det samme gælder, når man taler om kompetenceudvikling blandt medarbejdere.

- Det her betyder meget for os. Vi blev glædeligt overraskede over, at vi blev valgt, men vi er da stolte. Det er en anerkendelse af den måde, vi arbejder på, forklarer han.

Ud over uddannelsen som elbiltekniker har TEC åbnet "Center for Transportteknologi", som er et innovationscenter for grøn transport. I løbet af det sidste år har alle transportundervisere på skolen fået et kompetenceløft. TEC har netop købt en ny el-lastbil hos Volvo og købt en række nye simulatorer, som kommer til at spare eleverne mange timer på landevejen, hvilket ifølge en pressemeddelelse fra TEC også har en klimagavnlig effekt.

Spørg Os - Afstemning

_

Køb og smid væk

Og mens Andrea Mathilde Schaarup uddanner sig med elbiler som sit speciale, så lægger hun ikke skjul på, at klimaet fylder hos hende - også når det gælder biler.

- Vores samfund er jo indrettet sådan, at vi hele tiden smider væk for at få noget nyt. Levetiden på biler er desværre ikke så lang, og det gælder også elbiler. Det skader også klimaet at producere biler, så hvis man kan finde mere miljørigtige måder at gøre det på, så vil det være fint, påpeger hun.

Og hvem ved - når hun engang i fremtiden er på vej på arbejde - så bliver det måske i en ældre veteranbil, der indvendigt er udstyret med den mest moderne elektriske teknologi?


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik