Kommuner ramt af budgetbombe: "Det er noget sjusk og amatøragtigt", siger S-borgmester

Grundskylden er faldet i ni ud af de 34 kommuner i hovedstadsområdet. Det hiver millioner ud af kommunekasserne midt i forhandlingerne om næste års budgetter.

Flere hovedstadskommuner kæmper i disse uger for at få budgetterne til at hænge sammen på grund af store besparelser.

Og flere steder er budgetforhandlingerne blevet endnu sværere end ventet.

Ni kommuner er nemlig blevet ramt af en regulær budgetbombe midt i forhandlingerne.

Det står klart, efter at Skatteministeriet i slutningen af august er kommet med nye skøn for kommunernes såkaldte grundskyld.

quote Det er noget sjusk og amatøragtigt

Michael Vindfeldt, socialdemokratisk borgmester på Frederiksberg

Ni ud af de 34 kommuner i TV 2 Kosmopols sendeområde har således fået at vide, at deres grundskyld er blevet ændret, og deres ejendomme ikke er lige så meget værd, som det tidligere er blevet vurderet.

Det viser tal, som mediet NB-Kommune er i besiddelse af.

Det betyder med andre ord, at de ni kommuners råderum er blevet mindre. 

"Fuldstændig sindssygt"

En af de kommuner, der er ramt af et stort fald i grundskylden, er Frederiksberg. Her er grundskylden i den nye opgørelse - man blev bekendt med i slutningen af august - faldet med lidt over 33 millioner kroner.

En udvikling og timing, som den socialdemokratiske borgmester Michael Vindfeldt mildest talt ikke er tilfreds med.

- Det er fuldstændig sindssygt. Man kan ikke styre en økonomi, når man lige skal samle 33 millioner kroner på grund af en teknisk fejl og lovgivning, der ikke taler sammen.

- Det er noget sjusk og amatøragtigt, at to lovgivninger ikke taler sammen, siger han.

På Frederiksberg skulle man ved årets budgetforhandlinger i forvejen spare 200 millioner kroner, og ændringen i skønnet gør ikke situationen lettere.

- Forhandlingerne så rigtigt svære ud, men nu ser de endnu sværere ud. Det er klart, at man ikke på en seriøs måde kan håndtere så stor en udfordring. Vi kan jo ikke bare finde så store og konkrete besparelser på tre dage, uddyber Michael Vindfeldt. 

Han understreger samtidig, at de 33 millioner har dannet "bagtæppet" for weekendens budgetforhandlinger på Frederiksberg. 

Hovedstaden særlig hårdt ramt 

Foruden Frederiksberg Kommune står Gladsaxe, Gentofte, København, Hvidovre, Albertslund, Høje-Taastrup, Solrød og Køge kommuner - ifølge NB-kommune - også til et tab i grundskylden.

Men også en lang række kommuner i hovedstadsområdet oplever en stor stigning i skønnet.

Det gælder blandt andet i Rødovre Kommune, hvor grundskylden er steget med knap 34 millioner kroner. Midler der er faldet på et tørt sted, eftersom kommunen i det oprindelige forslag lagde op til besparelser for 172 millioner kroner. 

- Siden da er der kommet opdaterede tal for indtægter på flere områder, blandt andet grundskyld, som betyder, at behovet for besparelser ikke blev helt lige så stort, skriver kommunen søndag i forbindelse med budgetaftaler er faldet på plads. 

Også Gribskov, Ballerup og Rudersdal kommuner har oplevet markante stigninger på henholdsvis 143 millioner kroner, 85 millioner kroner og 81 millioner kroner.

Spørger man Arne Ullum, der er chefredaktør på medierne NB Økonomi og NB Kommune, er det ikke tilfældigt, at det netop er i hovedstadsområdet, at flest kommuner oplever så store udsving i forhold til de tidligere skøn. 

Han vurderer, at det kan skyldes, at der i hovedstadskommunerne er store forskelle i boligpriserne. 

- Når nogle huse kan koste tyve millioner kroner og andre koste tre, så er det sværere at lave et korrekt og præcist skøn, forklarer Arne Ullum. 

Sender brev til ministre

Michael Vindfeldt forklarer, at han på baggrund af forløbet har sendt et brev stilet til indenrigsministeren og skatteministeren.

- Når staten laver sådan noget makværk, så er det klart, at de stiller kommunerne i en utrolig dårlig situation. Alle de borgmestre, jeg har talt med, og som er ramt af det her, har aldrig været udsat for noget lignende, lyder det fra S-borgmesteren.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) er ikke vendt tilbage på TV 2 Kosmopols interviewforespørgsel.

Men i et skriftligt citat skriver ministeren:

”Der må ikke herske tvivl om, at vi gerne ville have sendt de her skøn til kommunerne noget før. Det seneste stykke tid har vi været i fuld gang med at lave de foreløbige 22-vurderinger.

Vi skal huske på, at det er en enkeltstående situation, fordi vi for første gang i over 10 år sender nye ejendomsvurderinger på gaden.

I takt med at de er blevet udarbejdet, har vi fået mere præcise skøn. Det mere præcise skøn har vi valgt at sende til kommunerne, så de har det bedst mulige udgangspunkt for at lægge budget.

Jeg vil selvfølgelig lytte til den kritik, som der er, og så må vi se på, om vi kan gøre noget.”

Kommunerne skal have vedtaget deres budgetter senest den 15. oktober.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik