Ny arbejdsform hitter: Længere arbejdsdage – og flere fridage
Frederiksberg Kommune går nu i gang med at se på mulighederne for at indføre firedages arbejdsuge for medarbejderne. I nabokommunen København starter et forsøg med samme ordning dette forår.
x
Der sker noget vildt på mange arbejdspladser i øjeblikket.
For kommune efter kommune indfører eller laver forsøg med at tilbyde medarbejderne en firedages arbejdsuge.
Det kan for eksempel være en model, hvor man har lidt længere arbejdsdage mandag til torsdag, hvorefter man har fri fredag - og dermed en lang weekend.
Københavns Kommune har vedtaget at gå i gang med forsøg, der starter dette forår, og nu går Frederiksberg Kommune også i gang med at undersøge mulighederne efter et forslag fra SF og Enhedslisten.
- Vi bliver nødt til at forholde os til den virkelighed, vi er i, og gøre os lækre over for arbejdstagerne. Det er et initiativ til bedre fastholdelse og rekruttering, og hvis det skal lykkes, er vi nødt til at vise mere fleksibilitet, siger Lotte Kofoed (SF), rådmand i Frederiksbergs kommunalbestyrelse.
Mange kommuner kæmper en hård kamp for at skaffe medarbejdere nok - særligt til de områder, hvor der er brug for såkaldte "varme hænder". Det vil for eksempel sige ældrepleje, botilbud og børneområdet.
Og på Frederiksberg er det tanken, at en arbejdsuge på kun fire dage netop kan gøre arbejdspladser her så attraktive, at det bliver lettere at finde medarbejdere - og at de medarbejdere, man har, gerne vil blive.
- Medarbejderne skal opleve en fleksibilitet, hvor de kan indrette deres hverdag, så det passer med familie, og hvad de nu ellers render og laver, siger Lotte Kofoed.
Frederiksberg Kommunalbestyrelse havde forslaget på dagsordenen mandag aften, og der skal nu arbejdes videre med det i forvaltningen, inden det så sendes til politisk behandling i Magistraten, der er Frederiksbergs økonomiudvalg.
Lotte Kofoed har ikke noget bud på, hvornår projektet kan være i mål.
- Der mange ting, der skal undersøges. Det er lettere at gennemføre for medarbejdere, der sidder på et kontor, end for mennesker, der for eksempel arbejde i borgernes hjem. Vi skal inddrage medarbejderne i det her, og så skal vi se på strukturer som vagtplanlægning for at finde ud af, hvordan det kan lade sig gøre. Men vi kan ikke blive ved med at snakke - vi må gøre noget, understreger hun.
Kort arbejdsuge vinder indpas herhjemme og i udlandet
I Danmark var det Odsherred Kommune, der startede forsøg med en arbejdsuge på fire dage. Og her var resultaterne så gode, at ordningen er blevet permanent. Nu er andre kommuner med. Det gælder for eksempel København, Esbjerg og Solrød.
Men det er ikke kun her i landet, private og offentlige arbejdsgivere ser den ekstra fridag som en god måde at tiltrække medarbejdere på.
Verden over gennemføres der forsøg med uger, hvor arbejdsdagene er længere, men som så også udløser flere fridage. Gevinsten er større tilfredshed - og øget produktion.
I Belgien har politikerne sidste år vedtaget en lov, der giver medarbejdere ret til at levere en uges arbejde på fire dage.
I Tyskland er man i gang med et forsøg, hvor 45 forskellige virksomheder tilbyder medarbejderne en firedages arbejdsuge, og i 2022 gennemførte et stort antal britiske arbejdspladser forsøg med ordningen. Her var det på de deltagende arbejdspladser så stor en succes, og også her vil man gøre muligheden permanent.
Kilde: Euronews.com
Giver ekstra tid til privatlivet
Frederiksbergs nabo - Københavns Kommune - er Danmarks største arbejdsplads. Og her var der fuld politisk enighed om at gennemføre forsøg med firedages arbejdsuge.
Dette forår starter et forsøg, der blandt andet omfatter medarbejdere som tandplejere, pædagoger, socialrådgivere, HK'ere, sygeplejersker og akademikere.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
De kommer fra alle kommunens syv forvaltninger, og forsøget strækker sig året ud - men med mulighed for forlængelse i 2025.
En af dem, der har sagt ja tak til at deltage er Sofie Dale, der arbejder på Botilbuddet Radisevej, som henvender sig til sårbare unge.
Sofie Dale er kontaktperson og socialpædagog og har arbejdet på botilbuddet i godt et år.
- Jeg tænker, at det her giver mig ekstra tid til privatliv. Jeg vil kunne nå nogle andre ting ved at have hverdagsfri - og så opnår jeg en længere weekend. Det giver mere tid i privaten, siger hun.
Til gengæld for den ekstra fridag skal hun så arbejde lidt længere på de øvrige dage.
- Men så kommer fridagen typisk til at ligge en fredag eller en mandag, så jeg får en lang weekend, siger hun.
Sofie Dales forsøg med en arbejdsuge på fire dage starter 1.april.
"Et opbrud i den klassiske forståelse af arbejdsugen"
Thomas Bredgaard, arbejdsmarkedsprofessor ved Aalborg Universitet, har tidligere sagt til TV 2 Kosmopol, at bevægelsen mod kortere arbejdsuger skal ses i lyset af en generel strømning inden for det, engelsktalende kalder for work-life-balance.
- Vi ser flere og flere eksempler på, at der sker et opbrud i den klassiske forståelse af arbejdsugen og en større vilje til at eksperimentere med den fra arbejdsgivernes side af, sagde Thomas Bredgaard til TV 2 Kosmopol i forbindelse med Københavns Kommunes beslutning om at eksperimentere med de kortere uger.
- Det handler ganske enkelt om, at medarbejdere i stigende grad har et ønske om at arbejde mindre og få bedre balance mellem arbejde og familielivet. Det er så den tendens, vi nu ser kommunerne respondere på.
Ifølge professoren var det især under coronapandemien med stigende grad af hjemmearbejde, at strømningen mod kortere arbejdsuger begyndte at vinde frem.
- Og vi har siden set flere og eksempler på de kortere arbejdsuger, både i private og offentlige virksomheder. De foreløbige erfaringer er positive. Der er indtil videre ikke noget, der tyder på, at produktiviteten eller at oplevelsen af service falder. Til gengæld tyder det på, at medarbejdernes trivsel øges, siger Thomas Bredgaard.
Skal man pege på en udfordring, så kan det ifølge arbejdsmarkedsprofessoren være, at børnefamilier kan opleve problemer med at hente og bringe, hvis forældrene skal arbejde længere i fire dage for at kunne holde fri en ekstra dag om ugen.
Forsker: Ingen garanti for lettet arbejdspres
Janne Gleerup, der er forsker i arbejdsliv på RUC, følger opmærksomt med i den stigende brug af firedages arbejdsuger,
Hun ser masser af fordele i at komprimere arbejdstiden men hun understreger også, at der kan være en bagside.
- Arbejdsgiverne antager, at man kan fremme trivsel og fritid til gengæld for fire mere intense arbejdsdage. Og det øgede pres kan man så modvirke ved at give medarbejderne større fleksibilitet, så samspillet mellem arbejde og fritid tilrettelægges mere smidigt. Der er bare ingen garanti for, at det letter på det pres, arbejdslivet udgør. For opgavemængden er jo den samme, og man skal sammenpresse opgaveløsningen på fire lange dage. For nogle kan det for eksempel være svært at hente børn på lange dage. Man må også se på arbejdets karakter, siger hun - og tilføjer:
- Man kan jo ikke intensivere ældreplejen om torsdagen for så at holde fri om fredagen.
Janne Gleerup påpeger, at der typisk er forskel på, om en firedages arbejdsuge indføres i privat eller offentligt regi.
Private virksomheder indfører typisk modeller hvor arbejdstiden reduceres mens løn og produktivitetskrav bevares. I det offentlige anvender man en komprimeret arbejdsuge hvor produktivitetskrav og timetal er det samme, men opgaverne skal løses på færre dage.
Men det pres kan modvirkes, lyder det fra forskeren.
- Hvis man inddrager medarbejderne mere åbent i diskussions- og beslutningsprocesserne, så kan man finde løsninger, der virker positivt på trivslen, og som reducerer sygefravær. Fordelen ved inddragelse er også at medarbejderne kender egne opgaver, og derfor kan komme med forslag til, hvordan de bedst tilrettelægges i en 4 dages arbejdsuge, forklarer hun.
Janne Gleerup understreger dog, at der ikke kommer flere medarbejdere ud af en firedages arbejdsuge. Og de kommuner, der går i gang med forsøget, konkurrer i sidste ende om de samme medarbejdere.