To af disse tre politikere vil hjælpe kriminelle af med deres gæld
Politikere, eksperter og tidligere dømte står på samme side. Gæld skal ikke forhindre tidligere kriminelle i at blive lovlydige.
For mange dømte ender bag tremmer igen, fordi de har begået ny kriminalitet.
Ifølge Danmarks Statistik ryger over en tredjedel af alle løsladte tilbage i fængslet igen inden for blot to år.
En af årsagerne er, at de dømte kommer ud i virkeligheden med en stor gæld, som de ikke kan komme af med, og derfor tyr de til kriminalitet igen, forklarer kriminologer.
Det vil en række partier nu lave om på ved at reducere de dømtes gæld.
Christian har gæld i millionklassen
TV 2 Kosmopol bragte tirsdag historien om 39-årige Christian Breum, der er tidligere kriminel. Han skylder i dag over to millioner kroner til staten i sagsomkostninger.
For ham betyder det, at han og familien må vende hver en øre resten af livet, fordi han aldrig kommer til at blive gældsfri.
Og netop den økonomiske situation øger ifølge eksperter risikoen for, at dømte ender i kriminalitet igen.
_
En arbejdsgruppe, nedsat af justitsministeriet, har i en endnu ikke offentliggjort rapport anbefalet, at dømte mellem 15 og 24 år skal have fjernet deres gæld, hvis de ikke begår ny kriminalitet i fem år.
- Pålægning af sagsomkostninger i straffesager er dybt problematisk, for det går altid udover dem, der gerne vil det rigtige, siger Annette Olesen, der er lektor på Aalborg Universitet på Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på kriminologi uddannelsen og tilføjer:
- Vi straffer de forkerte.
Gælden skal fjernes
Tanken om at reducere dømtes gæld får opbakning fra flere sider i Folketinget.
Ifølge Rosa Lund, retsordfører for Enhedslisten, skal der indføres en form for trappemodel, så de kriminelles gæld eftergives, hvis de opfører sig ordentligt.
- Det er så svært for de kriminelle at betale gælden tilbage, at det fastholder dem i en gældsspiral. Det vigtige for Enhedslisten er, at vi får tidligere kriminelle til at blive ved med at være tidligere kriminelle, siger Rosa Lund og tilføjer:
- Grunden til, at vi overhovedet straffer, er, at vi gerne vil have, at folk holder op med at begå kriminalitet. Hvis vi skal sikre det, så skal vi eftergive gælden, siger hun.
TV 2 Kosmopol har talt med flere partier på begge fløje herunder De Konservative, SF, Socialdemokratiet og Alternativet, som bakker op om en model, der vil reducere gælden for de dømte.
Foto: Kristian Koed Hansen / TV 2 Kosmopol
De har selv købt billetten
Modsat mener retsordfører for Dansk Folkeparti, Mette Thiesen, at det er en del af straffen, at man skal betale af på sin gæld til sagsomkostningerne. Hun mener, at betalingen af gæld er en del af resocialiseringen.
- De her kriminelle, de har jo fået en straf, de har siddet i fængsel, og så har de fået en gæld, som de skal betale af på. Så må de jo vise samfundet, at det kan de faktisk godt finde ud af, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Er du ikke bange for, at det kommer til at fastholde dem i kriminalitet i stedet for at kunne komme ud på den anden side og se en chance for at få et arbejde?
- Det er deres eget ansvar. De har fået deres straf, og så må de jo vise samfundet, at de også kan betale af på den her gæld, svarer Mette Thiesen og tilføjer:
- Jeg køber simpelthen ikke, når de siger, at så kan det bare være lige meget, hvor er det synd for mig, nu begår jeg mere kriminalitet, siger hun.
Ny model vækker glæde
Rosa Lund (EL) synes, at rapportens anbefalinger om at eftergive tidligere dømtes gæld, hvis man holder sig kriminalitetsfri i fem år efter løsladelse, er en god model.
Men der er stadig noget, som undrer hende.
- Jeg kan ikke forstå, hvorfor den ikke er sat i gang endnu. Vi har jo vidst, at det her er et problem i årevis, siger hun.
TV 2 Kosmopol har i to uger forsøgt at få et interview med den socialdemokratiske justitsminister, Peter Hummelgaard, for at høre, hvad han mener, om modellen.
Han har dog afvist at stille op til interview.
Vi har dog talt med Socialdemokratiets medlem af retsudvalget Maria Durhuus, som er begejstret for modellen.
- Der er gode takter i modellen. Om gælden skal eftergives efter fem eller 10 år eller nedskrives gradvist, vil jeg ikke stå her at love, siger hun til TV 2 Kosmopol.
Hvorfor er der ikke gjort noget ved problemet før?
- Jeg ved ikke, hvorfor der ikke er gjort noget ved problemet før. Men jeg har mange gode snakke med justitsministeren, og han er helt med på, at vi skal kigge ind i det her, siger Maria Durhuus.
Foto: Kristian Koed Hansen / TV 2 Kosmopol
Renter kan også fjernes
Både Socialdemokratiet og Enhedslisten mener i modsætning til Dansk Folkeparti, ikke at pålægning af sagsomkostninger er en del af dømtes straf.
- Jeg vil da hellere have en nabo, som har fået en mulighed for en frisk start end en nabo, der fastholdes i kriminalitet, siger Maria Durhuus.
- De kriminelle har udstået deres straf, så retsfølelsen er tilfredsstillet, supplerer Rosa Lund.
Selvom Mette Thiesen ikke ser nogen fordel i, at de tidligere kriminelles gæld eftergives, udelukker hun ikke, at der skal ske forandringer på området.
- Jeg mener ikke, at det er en god ide at fjerne gælden, men man kan eventuelt begynde at kigge på renten, siger hun.