Anna har besøgt 59 lande i sin kørestol: "For mig handler det om oplevelser og livskvalitet"
Anna le Dous er handicappet, men lader sig ikke standse af det. Men fremtiden for handicapområdet tegner dystert, og derfor kan hun og tusindvis af andre handicappede blive begrænset af økonomiske besparelser.
45-årige Anna le Dous fra Charlottenlund har muskelsvind. Hun sidder i kørestol og har hjælpere hele døgnet rundt.
Men hun er også globetrotter, har foreløbig besøgt 59 lande, og så er hun medlem af De Berejstes Klub.
- For mig handler det om oplevelser og livskvalitet. Måske er det bøvlet at rejse på den måde med hjælpere og reservedele. Men jeg har aldrig prøvet andet. Jeg forestiller mig, at det også er bøvlet at rejse med børn. Vi gør det jo alle på vores måde, forklarer Anna le Dous til TV 2 Kosmopol.
Som noget nyt kan hun også kalde sig forfatter. Om to dage udkommer hendes bog, "Hjulspor", der netop handler om hendes mange rejser og rejsen igennem livet som handicappet.
- Jeg er heldig at have den hjælp, som jeg skal have. Og derfor har jeg mulighed for at skabe det liv, som jeg ønsker. Lige som alle andre mennesker. Det handler jo egentlig om at have de samme rettigheder og muligheder, som andre mennesker har.
Bogen er tænkt som et positivt indspark i debatten omkring besparelserne på netop handicapområdet.
Et område der er under massivt økonomisk pres og som nu står over for yderligere nedskæringer. Det vækker bekymring og frygt for fremtiden.
Derfor er det onsdag aften indkaldt til stor demonstration på Christiansborg Slotsplads fra klokken 17-19. Og Anna le Dous skulle oprindeligt også have været med til demonstrationen, men på dagen har hun valgt at melde fra.
- Det handler om mennesker med handicaps rettigheder til at leve et liv på lige vilkår med alle andre. Jeg er selv så afhængig af hjælp, at jeg ikke kan klø mig selv på næsen. Den hjælp, jeg får, giver mig frihed til at studere, arbejde og rejse - det er en frihed, som alle andre mennesker også har, pointerer Anna le Dous.
(Artiklen fortsætter efter boksen)
Men den frihed er i alvorlig fare for at blive begrænset, lyder det fra Monica Lylloff, en af arrangørerne bag onsdagens store demonstration.
- Vi afholder demonstrationen for at gøre den danske befolkning bevidst om den måde, som mennesker med handicap lige nu bliver behandlet på i vores land. Altså hvor svært det er, at få den hjælp, man egentlig har behov for, så man rent faktisk kan leve et værdigt og et aktivt liv.
- Vi har desværre en samling af politikere inde på Christiansborg, hvor flertallet faktisk er ved at gøre situationen endnu sværere at være i, forklarer Monica Lylloff, der selv er mor til børn med handicap.
Arrangørerne forventer, at demonstrationen bliver omfattende.
Demonstrationen har opbakning fra følgende 55 organisationer:
LFS
Ligeværd
Autisme ungdom
Autismeforeningen
LEV
Hjernebarnet
LOS
DH
Enmillionstemmer
Borgernes Talerør
Genoptræning Danmark
Muskelsvindfonden
Dansk Handicap Forbund
Danske Døves Landsforbund
CP Danmark
SUMH
Landsforeningen for Down Syndrom
Hjerneskadeforeningen
For Lige Vilkår
Hvorerderenvoksen
Scleroseforeningen
Dansk Socialrådgiverforening
Epilepsiforeningen
FOLA
CP Ung
Sjældne Diagnoser
FDDB
SIND
Foreningen for børn med angst
Vaskeriet
Fonden IBE
Handicapaktivisterne
Mindsteps
Mindsteps aktiv
Rygmarvsskade.info
DissociationsNetværket
Handicapinitiativet
Det Usynlige
RIFT
UlykkesPatientForeningen
Polioforeningen
Ehlers-Danlos Foreningen
Ældre Sagen
LAVUK
RYK - Rygmarvsskadede i Danmark
Dansk Håndcykelklub
Socialpædagogerne Storkøbenhavn
Dyspraksiforeningen
Dansk Blindesamfund
Autisme- og Aspergerforeningen
LOBPA
A Priori
ME Foreningen
Foreningen Svær Autisme
ADHD Foreningen
I skrivende stund har 55 organisationer meldt deres støtte til demonstrationen. Derudover er der arrangeret bustransporter fra Aarhus, Horsens, Randers, Skanderborg, Middelbart og Nyborg.
2. maj landede en længeventet rammeaftale for handicapområdet. En politisk aftale, præsenteret af social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S), der skulle gøre op med det stigende udgiftspres, som kommunerne oplever, imens borgere med handicap samtidig oplever at kvaliteten falder.
Rammeaftalen får dog ikke hurra-råb med på vejen fra demonstrationens medarrangør.
- Vi ser ind i en situation, hvor der vil blive sparet på handicapområdet. Og vi er ret overbeviste om, at det ikke på papirklipsene på skrivebordet, men det bliver på den hjælp, som mennesker allerede lige nu kæmper ret hårdt for at få, siger Monica Lylloff, der kommer med en opsang til landets politikere:
- De er faret fuldstændig vildt. Ja, der er brug for en reform af handicapområdet. Men de har fuldstændig glemt, at det her handler om mennesker.
- Og ikke om kommunernes budgetter og systemer. Så det er en total ommer, slår Monica Lylloff fast.
Men samfundet skal jo også spare på andre områder i øjeblikket. Er det så ikke også i orden, at man skærer i pengene til handicapområde?
- Jo, hvis man gør det på den rigtige måde. Men vi har jo endnu ikke fundet ud af, hvordan de penge bliver brugt. Så hvis man bare siger, udgifterne er steget, vi indsætter bare nogle indgreb hist og her, så er det en meget, meget forkert måde at gøre det på. Og risikoen for at man skyder forbi, er rigtig stor, siger Monica Lylloff.
Foto: Privatfoto
En holdning som Anna le Dous bakker op om.
- Det her handler helt principielt om livskvalitet og om at kunne bestemme over sit eget liv - også selvom man har et handicap. Det handler om retten til et aktivt og værdigt liv, afrunder Anna le Dous.
Hvor Annas næste store rejse går hen, har hun ikke besluttet sig for - rejser som hun i øvrigt selv finansierer.
Onsdagens demonstration bliver afholdt på Christiansborgs Slotsplads mellem klokken 17 og 19.