Danmarks ældste burgerbar får bøde efter klamt fund: "Vanvittigt," mener ejeren
Der var rod i rengøringen, da Fødevarestyrelsen besøgte et af Bakkens mest ikoniske spisesteder.
En af de mest velbesøgte spisesteder på Dyrehavsbakken er kommet i uføre hos fødevaremyndighederne.
Den 9. juli aflagde Fødevarestyrelsen et kontrolbesøg hos Oscars Bøf Bar og Fish & Chips, som har langet bøfsandwich og hamburgere over disken i 71 år og var det første spisested i Danmark, der introducerede danskerne for det amerikanske burgerkoncept.
Fødevarestyrelsens fødevarekontrollanter var dog ikke imponeret over rengøringen.
Ifølge kontrolrapporten var der ”sorte og brune belægninger” indvendigt i virksomhedens isterningemaskine, og der blev fundet ”sorte rander” på tætningslisten på isterningemaskinens låge.
Yderligere blev der fundet ”massivt sorte og grå belægninger” og ”gammel snavs” på gummilister i køleskuffer. Og ved skuffeudtaget var der ”gamle krummer” og ”sorte belægninger”.
På en gummifuge over en flisevæg i restaurantens bøfafdeling blev der desuden fundet ”sorte, brune og fedtede plamager.” Dertil fik Oscars Bøf Bar og Fish & Chips også kritik for måden, de opbevarede deres frost- og kølevarer på.
Som konsekvens har det mangeårige Bakken-spisested fået en sur smiley og en bøde på 10.000 kroner.
Ultilfreds med bøde
Frank Hartvig Andersen, som ejer Oscars Bøf Bar og Fish & Chips, mener, at det er en alt for hård straf.
- Det er sgu ikke fair. Jeg indrømmer, at der er nogle ting, der er gået galt, og at vi skal gøre det bedre. Men at man får en bøde på 10.000 kroner. Hvordan skal jeg kunne betale den i de her coronatider, siger han til TV 2 Lorry.
Frank Hartvig Andersen fortæller, at han har i sinde at anke bøden.
- Tingene kan jo ikke være i tip top, når man sælger tusinde burgere på en dag. Man vil altid kunne finde nogle fejl. Og jeg synes, de (fødevarekontrollanterne, red.) opfører sig som nogle små konger og har alt for meget magt. Det er min holdning, siger han.
Men når man læser kontrolrapporten, så tænker man jo, at de her ting er noget, som folk kan risikere at blive syge af. Anerkender du ikke det?
- Det er helt klart en fejl, at den isterningemaskine ikke er blevet gjort rent.
Men hvis du erkender, at I har begået fejl. Hvorfor synes du så ikke også, at en bøde er på sin plads?
- En bøde på 10.000 kroner er rigtigt mange penge i forhold til den omsætning, vi har. Det er jo fuldstændig vanvittigt. De kan give mig en bøde på måske 2.000 kroner og så komme igen om to måneder og se, om tingene er i orden. Det er de i hvert fald nu, siger Frank Hartvig Andersen.
Træt af myndighederne
Han fortæller, at han efterhånden ikke gider drive sit spisested længere på grund af fødevaremyndighedernes indblanding.
- Jeg sælger mit lort her om et par år, og så går jeg på pension, så jeg er fri for alle de der skide myndigheder, som er blevet værre og værre. Jeg har været her på Bakken i 45 år, og jeg synes simpelthen, at de kører på kanten af, hvad der er optimalt. Er du klar over, hvor meget jeg skal omsætte for, hvis jeg skal betale en bøde på 10.000 kroner, siger Frank Hartvig Andersen.
Men hvorfor har du så ikke sørget for at have styr på de her ting, så du kunne undgå sådan en bøde?
- Det er rigtigt. Men prøv at hør her. Vi arbejder nærmest i døgndrift herude. Tingene skal være i orden. Det er jeg helt enige med dem i. Og jeg synes også, det er i orden, de påpeger, at de her ting er forkerte. Men jeg synes bare, at 10.000 kroner for noget, som nu er bragt i orden, er unfair. Det er fandeme mange penge, siger Frank Hartvig Andersen.
Et ikon for forlystelsesparken
Den 5. maj i 1949 åbnede Oscars Bøf Bar og Fish & Chips på Bakken efter amerikansk forbillede.
Initiativtageren Oscar Pettersson fik idéen efter en vens tur til USA, og sammen med hustruen Anni gik han mange timer i køkkenet for at eksperimentere med, hvordan man laver en god bøfsandwich.
Det lykkedes ægteparret at ramme plet, og i dag bruger man stadig samme enkle opskrift: Bøf, bløde løg og dressing, dressing, dressing.
En enkelt ting er dog ændret. I gamle dage brugte man nemlig hestekød, fordi det er mindre tørt. I dag bruges der kun 100 procent oksekød.
Ophavsmanden til Oscars Bøf Bar, Oscar Pettersson, havde flere forretninger på Bakken før i tiden. Og i dag er det oldebørnene, som tager del i forretningen.
Oscar Pettersson gik under navnet 'Bakkekongen' og står også bag forlystelsesparkens ærespris, Bakkens Oscar, som uddeles én gang om året.
I 2009 var TV 2 Lorry forbi Oscars Bøf Bar, da man kunne fejre 60 års fødselsdag. Se indslaget her: