Berygtet milliardær stod bag centralt shoppingcenter, der stadig ligger øde hen
Et centralt storcenter på Vestegnen har været tomt i årevis. Centret gemmer på en kulørt historie om en milliardær ejendomsmatador, finanskrisens ofre, stædighed og store planer.
Artiklen blev oprindeligt udgivet i juni, men vi mener stadig, den er værd af læse. God fornøjelse.
I Glostrup er den primære vej ned til S-toget gennem en stor glasbygning med tonede vinduer.
Indgangspartiet er skydedøre, der ikke lukker. Bygningen er stort set tom. Bag glaspartier kan man kigge ind i det ene forladte butikslokale efter det andet.
I ét lokale står en blå gulvspand og nogle rengøringsartikler efterladt. I et andet lokale har nogen glemt en to go-kop.
"Frisør" står der på glasvæggen et sted, mens et andet sted reklamerer med alt fra eyelash extensions og fiskespa. Men lyset er slukket, lokalerne er øde, og sådan har det været i et godt stykke tid.
Engang var det et ambitiøst shoppingcenter ejet af en milliardær ejendomsmatador med et blakket ry. Nu har centret har stået tomt i årevis.
Foto: Google Street View
Kun to butikker står tilbage. En af dem er Ecigz, der sælger e-cigaretter. De er blevet i centret, fordi de er stædige, fortæller butiksassistenten Alexander Vocheci.
- Du vil ikke have min holdning til det her sted. Tro mig. Den kommer ikke til at være positiv, siger han.
Butikken har ligget i centret i 13 år. Da de åbnede, var stedet fuld af butikker. Men én efter én har de forladt det, fortæller han.
- Huslejen er stille og roligt blevet hævet, og der bliver ikke fixet noget her i centret, siger Alexander Vocheci.
Butikkens glasdør gik i stykker for et halvt år siden og er stadig udskiftet med en træplade, fortæller han, og rulletrapperne, der er den eneste nedgang til S-togene gennem centret, har tidligere været ude af drift i månedsvis.
- En dag, da jeg mødte ind på arbejde, så jeg, at det regnede ned gennem taget. Da jeg gik hen for at se nærmere på det, faldt taget ned i hovedet på mig, siger han.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Alexander Vocheci har på fornemmelsen, at det ejendomsfirma, der i dag ejer centret, gerne vil have dem og bazaren, der er den eneste anden butik tilbage, til at flytte ud.
Men det kommer ikke til at ske, hvis det står til ham, fortæller han.
- Vi har været her i meget lang tid. Da vi åbnede, var vi en af de første e-cigaretbutikker i Danmark. Derfor kommer kunderne stadig, siger han:
- Ejerne har hentydet, at de gerne vil flytte os et andet sted hen. Men det vil vi ikke.
Et kraftcenter for detailhandel
Da shoppingcentret, der har navnet 2G Shopping, slog dørene op tilbage i 2008, var ambitionerne store.
- Kommunen ønskede en mere attraktiv forbindelse mellem stationen og Glostrup Shoppingcenter (centret over for stationen, red.), og derfor ville man lave det, der endte med at hedde 2G Shopping som et supplement til det eksisterende center, siger Stig Holmboe Thorsen, stifter af Scandinavian Property Development, der var bygherre på projektet i sin tid.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Hvad der helt præcist gik galt, ved Stig Holmboe Thorsen ikke.
- I starten gik det fint. Alle butikker var udlejet. Der lå en Esprit og andre tøjmærker, en MaxiZoo, en frisørsalon. Om det så var den oprindelige ejers manglende opbakning, eller hvad der var årsagen til, at det endte som det gjorde, ved jeg simpelthen ikke, siger han:
- Jeg kunne bare konstatere, at hver gang man kom forbi, var der én butik mere, der var lukket.
I en artikel fra åbningen bliver centret beskrevet som et lyst, venligt og moderne shoppingcenter, der med sin placering i forlængelse af Glostrup Station er et attraktivt sted at handle ind på vej til eller fra arbejde.
Stig Holmboe Thorsen udtalte dengang, at der med 2G Shopping var "etableret et kraftcenter for detailhandel i Glostrup".
At kommunens indbyggere kunne se frem til "25 nye, førende kædebutikker og spændende specialbutikker i nye, indbydende omgivelser".
Men sådan gik det altså ikke.
Tomme bygninger
Undrer du dig over en tom bygning i din by, som du mener har betydning for bybilledet? Så hører jeg gerne fra dig på mail: clle@tv2kosmopol.dk.
Halvandet år efter indvielsen gik shoppingcentret konkurs.
Nyheden om konkursen nåede angiveligt ikke frem til de butikker, der havde lejet sig ind i centret.
Britta Rolsting, der sammen med sin søster drev tøjforretningen BriSu i centrets stueplan, hørte først om konkursen, da hun kontaktede et elevatorfirma for at få en elevator repareret, og firmaet ikke kunne hjælpe hende.
Det fortalte hun tilbage i 2009 til Folkebladet for Glostrup og Brøndby.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
- Det er en kedelig sag. Vi ved ikke, hvor vi står. Vi går rundt og fryser. Der er kun 14 grader her. Varmen virker ikke. Salget går ad Pommern til. Hvem vil prøve tøj, når det er hundehamrende koldt, sagde Britta Rolsting dengang til lokalmediet:
- Samtidig flyder affaldet, og der bliver ikke saltet udenfor. I går kunne folk ikke komme op på taget og parkere, fordi det var glat. Og folk gled ned. Der er ingen, man kan tage kontakt til for at få ordnet tingene.
Berygtet milliardær
Centerejeren var dengang forretningsmanden Steen Larsen, der efterfølgende skiftede navn til Steen Patrick Vela, og som i dag hedder Patrick De Vela. Vi omtaler ham for forståelsens skyld som sidstnævnte.
Patrick De Vela fik i løbet af 00'erne opbygget en milliardforretning i sit ejendomsimperium, der blandt andet bestod af en lang række shoppingcentre i Humlebæk, Skovlunde, Frederikssund, Stenløse, Helsingør og Glostrup.
Han kom i mediernes søgelys, da han i 2005 - tre år inden byggeriet af centret i Glostrup - købte en femtedel af aktierne i Parken Sport & Entertainment, der står bag fodboldholdet F.C. København.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Han blev i flere artikler beskrevet som "Don Ø's pengemand", og den mangeårige Parken-boss med det borgerlige navn Flemming Østergaard var da også toastmaster ved Patrick De Velas meget omtalte bryllup i 2008.
Her kom Stig Rossen også og gav en sang i kirken, og på gæstelisten var blandt andet Anni Fønsby og Erik Damgaard, der ifølge Ekstra Bladet stjal opmærksomheden, da de løb hen til deres store firehjulstrækker efter vielsen i frygt for at blive fotograferet og nær havde væltet Parken-direktør Jørgen Glistrup omkuld.
Men mellem de kulørte historier begyndte alvorlige sager om centerejeren at pible frem i medierne.
Ifølge TV 2 beskrev gratisavisen 24timer, hvordan Patrick De Vela havde "fiflet sig til sine første millioner" ved at tjene penge på hushandler bag om ryggen på sin arbejdsgiver, da han engang arbejdede som ejendomsmægler.
Samme gratisavis afslørede ifølge B.T., at fem dømte kriminelle har haft adresse hos Patrick De Vela i perioder i 90'erne. Det viste en gennemgang af Folkeregistrets oplysninger og aktindsigter i de fem personers domme.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Patrick De Vela blev desuden beskyldt for at tjene penge på at leje lokaler ud til bordeldrift i Herlev, Glostrup og Brønshøj. Det skrev fagforbundet 3F i sit nyhedsbrev ifølge TV 2.
Senest blev Patrick De Vela nævnt af forretningssvindleren Martin Malm i TV 2-dokumentaren "Den sorte svane" som en mangemillionær, han mødte tilbage i 10'erne, og at det møde var et af dem, der gjorde det klart for ham, hvordan svindlen i overklassen fungerer.
- Det er lidt ligesom, hvis man sidder og spiller et computerspil, der skal man finde ud af, hvad snydekoden er for at komme hurtigere op, og når du gør det, så ved du, hvordan tingene hænger sammen, siger Martin Malm i TV 2-dokumentaren:
- Jeg mødte de der Anni Fønsby-typer, Patricia Vela og Steen Patrick Vela. Alle de der mangemillionærer tilbage i 10'erne. Så derfor vidste jeg jo, at tingene hang sammen. Det var åbenlyst for mig.
Sunset oulevard
Shoppingcentret i Glostrup bærer stadig præg af Patrick De Velas storhedstid.
"Sunset Boulevard" står der stadig på et skilt over et øde butikslokale, selvom fastfood-kæden ikke har været i centret i årevis.
Bogstaverne i skiltet er blevet smadret, B'et er helt væk.
Overfor den forladte restaurant ligger centrets anden butik, som fortsat har åbent: DK desi bazar, der sælger madvarer primært fra Asien. Ved indgangen til butikken ligger store sække med jasminris og kasser med kokosnødder, bananer og ingefær.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Bazaren åbnede i 2009 et halvt års tid inden konkursen. Dengang var alle butikkerne fyldt med liv.
- Butikkerne forsvandt dag for dag, fortæller Mudasar Iqbal, der arbejder i bazaren.
Hvorfor er I blevet i centret, når her er så tomt?
- Vi har gode kunder. Der kommer mennesker fra Thailand, Afrika, Pakistan, Indien, Nepal og Bangladesh for at købe vores specialvarer. Så vores butik løber rundt, og vores placering er central, tæt på S-toget, supermarkeder og Glostrupcentret, siger Mudasar Iqbal.
Luksusvilla i Sydspanien
Blot få år efter Patrick De Velas storhedstid, gik det helt galt.
Stærkt presset af finanskrisen solgte han i 2009 alle sine aktier i Parken Sport & Entertainment, og blandt andet 2G Shopping i Glostrup gik konkurs.
Året efter blev Patrick De Vela erklæret personlig konkurs og måtte opgive sin luksusvilla på Vedbæk Strandvej til kreditorerne.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Ifølge Ekstra Bladet havde kreditorerne dog "ekstremt svært" ved at få fat i ham. I 2012 afslørede mediet, at han og konen skjulte sig i en "kæmpe luksusvilla" i Sydspanien, som han året forinden havde købt for knap fem millioner kroner.
Mange år efter konkursen, i 2017, solgte han centret 2G Shopping videre. Dengang havde centret en værdi på 188 millioner kroner og en gæld på 214 millioner kroner.
Tre år senere, i 2020, blev Patrick De Vela dømt i Københavns Byret til at betale 87 millioner kroner til det statslige selskab Finansiel Stabilitet, som han skylder efter finanskrisen. Siden da har man ikke hørt noget fra forretningsmanden.
Kommunens dilemma
I dag er det det europæiske ejendomsfirma Park Street, der ejer shoppingcentret i Glostrup.
Borgmesteren i Glostrup Kommune, Kasper Damsgaard (S), fortæller, at kommunen gerne vil i dialog med centrets ejere for at høre, hvad deres planer med stedet er, men at de ikke har så meget at skulle have sagt, så længe ejerne overholder lokalplanen, da centret er privatejet.
Kun adgangen til S-toget kan kommunen blande sig i.
- For ikke så lang tid siden var der en større problematik omkring deres rulletrappe ned til stationen, som ikke fungerede i et godt stykke tid. Der sagde vi, at den var nødt til at virke, da det er en ret kritisk infrastruktur, siger borgmesteren.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Hvad betyder det for Glostrup, at man har et tomt center i forlængelse af togstationen, som jo derfor for mange er det første af byen, de møder?
- I Glostrup Kommune vil vi rigtig gerne have en levende og attraktiv bymidte med masser af liv og aktivitet. Derfor går vi også allerede til næste år i gang med et udbud af en større renovering af hele banegårdspladsen. I den forbindelse har vi selvfølgelig en stor interesse i at få alle de aktører, der ligger omkring banegårdspladsen, med til at få skabt den bedste banegårdsplads og centrum for Glostrups borgere og pendlere, siger Kasper Damsgaard:
- Jeg håber derfor også, at 2G-centret snart vil deltage i den fælles udvikling omkring bymidten. Vi er i hvert fald parate til dialog.
Store planer
Ejeren af centret i dag hedder Park Street. De oplyser til TV 2 Kosmopol, at de netop nu arbejder på ændre centret og forhåbentlig tiltrække nye lejere til de tomme lokaler.
- Bygningen har aldrig fungeret særlig godt. Man har lavet et center med glasvinduer, som man ikke kan se igennem. Det er meget lukket, siger Dorthe Kragh, udlejningschef i Park Street:
- Vi vil derfor gerne åbne mere op ud mod gaden, så man kan gå direkte ind i vores butikker fra gaden. Vi fastholder adgang til S-toget, men det kan godt være, at den laves lidt om.
Hvordan adgangen til S-toget i stedet skal være, er endnu for tidligt at sige, fortæller Dorthe Kragh.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Ejendomsfirmaet har indgået et samarbejde med en arkitekt og er nu i en proces med at få idéerne til fornyelsen konkretiseret.
- Det er nok derfor, at mange tænker, at centret ligger stille, og at der ikke sker noget. Det er fordi, at vi arbejder hårdt på udviklingen på de indre linjer, siger Dorthe Kragh.
Samtidig arbejder de på at få flere lejere i centret - og gerne store navne , som kan tiltrække andre lejere med tiden.
Men det behøver ikke nødvendigvis alt sammen at være butikker, fortæller Dorthe Kragh.
- Det kan lige så vel være butikker i kombination med læger, kiropraktorer eller andre behandlere, siger hun.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
"Vi tager hånd om lejerne"
Hvorfor tror du, at så mange butikker har forladt centret gennem årene?
- Jeg tror simpelthen, at indretningen af centret har været forkert. Det har aldrig fungeret. Og når man først er kommet ned ad den vej, og der er nogle af lejerne, der går, så er der gennem årene kommet lidt dårlig stemning, siger hun:
- Så nu trækker vi stikket og udvikler på det. For vi ser et fantastisk potentiale.
De tilbageværende butikker nævner, at de ikke mener, at centret bliver vedligeholdt. Hvordan forholder du dig til det?
- Der er selvfølgelig altid ting, som lejerne bliver lidt kede af. Det er rigtigt, at der har været hul i taget, og det tager vi os også af. Rulletrappen har også været svær at få repareret, fordi den efterhånden er nogle år gammel. Men den er ordnet nu, siger Dorthe Kragh.
Foto: Clara Leck Bachmann / TV 2 Kosmopol
Hun anerkender, at der løbende har været huslejestigninger. Det har skyldtes inflation og har været i overensstemmelse med den pågældende lejers kontrakt, fortæller udlejningschefen.
Butikkerne har en teori om, at I gerne vil have dem til at flytte. Har de ret i det?
- Nej, vi har ikke lyst til at smide nogen på porten. Jeg kan ikke sige præcis, hvad der kommer til at ske inde i centret i forbindelse med nyudviklingen, men vi tager hånd om vores lejere, siger hun.
TV 2 Kosmopol har kontaktet Patrick De Vela med henblik på et interview, men han er ikke vendt tilbage på henvendelserne.