Forsvarsadvokat afviser tilståelse: "Min klient har fyldt ham med løgn fra ende til anden"

Den langstrakte retssag om drabet på Louise Borglit nærmer sig sin afslutning. Nu venter kun skyldsspørgsmålet.

Efterforskningen af drabet på Louise Borglit er ikke gået rigtigt til, og siden 2018 har den ensidigt været rettet mod den nu 30-årige mand, der er tiltalt for drabet. 

Det var de overordnede pointer som hans forsvarer, Christina Schønsted, torsdag præsenterede i sin procedure i sagen.

- Der kan ikke være to meninger om, at drabet på Louise Borglit er ulykkeligt, makabert og meningsløst. Derfor er det også naturligt, at det har vakt stærke følelser. Ikke kun hos de efterladte, men også hos befolkningen og politiet. 

Sådan indledte forsvarsadvokaten sin procedure i den langstrakte retssag, inden hun præsenterede sin første pointe:

- Men det skal gå rigtigt til, så man ved, at det er den rigtige gerningsmand, der bliver dømt for det meningsløse drab.

- Når man vender blikket mod efterforskningen i sagen her, så har jeg flere eksempler på, at den ikke er gået rigtigt til, påpegede hun. 

Hun fremhævede først brugen af vidner og sagens manglende objektive beviser, inden hun kom ind på sagens helt store tema: De hemmelige agentoptagelser.

Forstå sagen

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 30-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse.

30. juni 2023
Byretten i Glostrup beslutter, at udvalgte samtaler mellem den tiltalte og agenten Frank ikke kan indgå som bevisførelse i sagen. Der er tale om lydoptagelser optaget den 18. og 21. november 2020 samt rumaflytningerne fra tiltaltes celle i Enner Mark Fængsel fra den 21. og 22. november 2020. Kendelsen bliver kæret til Østre Landsret.

25. september 2023
Østre Landsret afgør, at alle optagelser - både rumaflytninger og optagelser, som "Frank" har foretaget, kan bruges som beviser i sagen.

14. maj 2024
Højesteret tager stilling til brugen af agentoptagelser som bevisførelse i sagen.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

Opsigtsvækkende efterforskningsmetode  

Det var i november 2016, at den højgravide Louise Borglit blev dræbt med knivstik i Elverparken i Herlev.

I mange år stod drabet uopklaret hen, og trods massiv efterforskning manglede politiet et afgørende gennembrud i drabssagen.

Først fem og et halvt år senere lykkedes det politiet, at sigte en mand for drabet.

Det vel at mærke efter en yderst opsigtsvækkende efterforskningsmetode - faktisk en metode, der ikke tidligere var set fra dansk politis side.

Undervejs havde politiet nemlig indsat en hemmelig PET-agent med dæknavnet "Frank" i det fængsel, hvor den nu tiltalte allerede afsonede en anden dom.

Alt sammen i et forsøg på, at få den nu tiltalte til at tilstå drabet på Louise Borglit.

I alt indgår der 73 lydklip i retssagen - og undervejs har både Østre Landsret og Højesteret givet grønt lys til, at de må indgå som bevis.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Har fyldt Frank med løgn

Det er anklagemyndigheden og anklager Bo Bjerregaards opfattelse, at den tiltalte på flere af lydoptagelserne - direkte og indirekte - fortæller, at det var ham, der slog Louise Borglit ihjel.

En påstand, som Christina Schønsted ikke er enig i. 

- Min opfattelse er, at retten på ingen måde kan ligge til grund, at han har tilstået overfor Frank. Tiltalte (navn udeladt, red.) har fyldt ham (Frank, red.) med løgn fra ende til anden og krydret det med de detaljer, han kendte til.

Ifølge Schønsted skete dette, fordi hendes klient forsøgte at gøre sig interessant og spændende overfor "Frank". 

Agentoptagelserne startede i Enner Mark Fængsel, hvor "Frank" var indsat med den tiltalte. 

Senere fortsatte optagelserne i Nørre Snede Fængsel, hvor "Frank" besøgte den tiltalte, der var flyttet hertil. 

Og det er et faktum, der undrer Christina Schønsted.

- Hvis anklagemyndigheden mente, han (tiltalte, red.) havde tilstået i Enner Mark, så havde man ikke haft noget behov for at bruge "Frank" i Nørre Snede. Derfor indeholder optagelserne i Enner Mark ikke en tilståelse fra min klient, der kan give en domsfældelse, argumenterede Christina Schønsted.

Kendskab til "makaber og bizar" detalje

Anklager Bo Bjerregaard fremhævede tirsdag, at tiltalte havde fortalt den hemmelige agent "Frank" om, i hvilken rækkefølge Louise Borgligt var blevet stukket hvor, og det faktum, at han havde en "unik kendskab til, at hun fik skåret næsen af".

- Jeg siger ikke, der er tale om en 1:1-gengivelse, men hans (tiltaltes, red.) udtalelser fremgår ikke som gætterier. Det er noget, han har oplevet, pointerede anklageren om en video, hvor tiltalte fortalte og viste, hvordan "gerningsmanden" havde ramt Louise Borglit.

I retten har den drabstiltalte under sin afhøring forklaret, at han har kendskab til de grusomme detaljer, fordi hans tidligere forsvarer og politiet under en afhøring har vist ham billeder af Louise Borglits lig.

quote Alle der har set billeder fra obduktionen kan huske den detalje, fordi det er makabert og bizart.

Christina Schønsted, forsvarer

Under sin procedure gentog Christina Schønsted torsdag denne pointe samtidig med, at hun sammenholdt de informationer, hendes klient havde givet med de faktuelle oplysninger, der står i obduktionsrapporten. 

- Det tiltalte (navn udeladt, red.) fortæller på videoen om Louise Borglit er faktuelt forkert. Han er ikke gerningsmanden, lød det fra forsvareren, der senere i sin procedure tilføjede:

- Han ved ikke, hvordan drabet er foregået. Det eneste rigtige, han siger, er, at hendes næse er skåret af. Alle der har set billeder fra obduktionen kan huske den detalje, fordi det er makabert og bizart.

Anklagemyndigheden går efter livstid

Forsvarer Christina Schønsted går efter at få sin klient frifundet, mens anklagemyndigheden og Bo Bjerregaard kræver, at den 30-årige bliver idømt fængsel på livstid, hvis han bliver kendt skyldig.

Med den afsluttede procedure er det nu op til dommere og nævninge at vurdere sagen og dens beviser - herunder indholdet af de meget omtalte agentoptagelser. 

Det forventes, at der falder dom i sagen den 10. juni. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik