Anklager: "Noget af det mest usikre og upræcise, jeg har hørt"

Der øjnes nu en afslutning på retssagen om drabet på Louise Borglit. Tirsdag blev der taget hul på sagens afsluttende procedure.

"Man skal høre sandheden fra børn og fulde folk. Og folk, der ikke ved, de bliver aflyttet."

Med de ord indledte anklager Bo Bjerregaard tirsdag sin procedure i sagen om drabet på Louise Borglit.

Netop aflytning har spillet en afgørende rolle i den langstrakte retssagen om drabet, der fandt sted i november 2016. 

Undervejs har anklagemyndigheden og Bo Bjerregaard fremlagt 73 skjulte optagelser som beviser i sagen. 

Optagelserne er foretaget af en hemmelig PET-agent, der i 2020 under dæknavnet "Frank" var indsat i det fængsel, hvor den nu drabstiltalte afsonede en anden dom.

quote Han lyver hurtigere, end en hest kan rende

Bo Bjerregaard, anklager

De hemmelige optagelser har også udgjort en juridisk tvist, som har udskudt retssagen ad flere omgange.

Tirsdag blev retssagen så igen optaget, efter mere end seks måneders pause. Og her spillede optagelserne - ikke overraskende - en stor rolle i anklager Bo Bjerregaard procedure. 

Anklageren fastslog, at tiltalte ifølge ham flere gange - direkte og indirekte - har tilstået drabet overfor agenten "Frank".

- Han har erkendt det her fuldstændig meningsløse, umotiverede og bestialske drab. Ikke bare én gang, men mange gange.

Forstå sagen

4. november 2016 omkring klokken 19.00
32-årige Louise Borglit forlader sin søsters hjem for at lufte hendes hund i den nærliggende park Elverparken i Herlev. Kort efter bliver hun stukket ned med flere knivstik.

4. november klokken 19.14
En anden hundelufter finder Louise Borglit og kontakter alarmcentralen. Trods ihærdige forsøg på genoplivning bliver Louise Borglit erklæret død klokken 19.36.

5. november

Københavns Vestegns Politi oplyser, at Louise Borglit var højgravid og omtaler drabet som ”bestialsk”. Trods massiv efterforskning mangler politiet et afgørende gennembrud i drabssagen, men oplyser, at man leder efter en mørkklædt mand med kasket, som et vidne har set løbe ud fra Elverparken.

September 2018
Københavns Vestegns Politi nedsætter en gruppe af erfarne efterforskere fra andre politikredse, der skal lave et såkaldt ”peer review”. Med andre ord skal de se på sagen med friske øjne og finde ud af, om der er løse ender eller oversete detaljer, der kan lede opklaringsarbejdet videre.

2020
En såkaldt politiagent under dæknavnet ”Frank” bliver indsat i Enner Mark Fængsel sammen med en mand, der er mistænkt i sagen og allerede sidder fængslet. Politiagenten og den nu tiltalte bliver fortrolige, og den tiltalte kommer med flere detaljer om drabet i Herlev. Det kommer frem i forbindelse med et retsmøde i maj 2022.

6. maj 2022
Politiet oplyser, at en 28-årig mand er anholdt og sigtet for drabet. På et pressemøde oplyser politiet, at den sigtede allerede sidder i fængsel, fordi han afsoner en anden straf. Under et retsmøde kommer det ifølge TV 2 og Ritzau frem, at politiet har gjort brug af en såkaldt politiagent i efterforskningen. Det rejser kritik fra mandens forsvarer.

2. maj 2023
Retssagen mod den nu 30-årige mand indledes ved Retten i Glostrup den 2. maj. Der var i alt afsat 11 retsdage til at behandle sagen. Sidste retsdag skulle have været den 23. juni, den er dog udsat, indtil der er taget stilling til bevisførelse.

30. juni 2023
Byretten i Glostrup beslutter, at udvalgte samtaler mellem den tiltalte og agenten Frank ikke kan indgå som bevisførelse i sagen. Der er tale om lydoptagelser optaget den 18. og 21. november 2020 samt rumaflytningerne fra tiltaltes celle i Enner Mark Fængsel fra den 21. og 22. november 2020. Kendelsen bliver kæret til Østre Landsret.

25. september 2023
Østre Landsret afgør, at alle optagelser - både rumaflytninger og optagelser, som "Frank" har foretaget, kan bruges som beviser i sagen.

14. maj 2024
Højesteret tager stilling til brugen af agentoptagelser som bevisførelse i sagen.

Kilder: TV 2 Kosmopol, Københavns Vestegns Politi, Ritzau, TV 2

Lyver hurtigere, end en hest kan rende

Den erfarne anklager brugte en del af sin procedure på at tegne et billede af den tiltalte som utroværdig. 

Bo Bjerregaard lagde vægt på, at han mener den tiltalte "lyver hurtigere, end en hest kan rende" og har "ændret forklaring på flere centrale punkter".

Han fremhævede undervejs den forklaring, som den nu 30-årige mand afgav på retssagens første dag i maj sidste år.

- Det er noget af det mest upræcise og usikre, jeg har hørt, lød det fra anklageren.

Bo Bjerregaard fremhævede blandt andet, at den tiltalte i en afhøring, der varede omkring to timer, sagde sætningen "Det husker jeg ikke" mere end 100 gange. 

- Det er omkring en gang i minuttet, fastslog anklageren.

Anklageren mener også, at den tiltalte har ændret sine forklaringer flere gange undervejs. På den baggrund mener han, at hele den tiltaltes forklaring skal tilsidesættes.

Anklager: Tiltalte har unik viden, som kun drabsmanden kender

Det var tilbage i november 2016, at den højgravide Louise Borglit på bestialsk vis blev stukket ihjel en fredag aften i Elverparken i Herlev.

Trods massiv efterforskning manglede politiet et afgørende gennembrud i drabssagen.

For fem år senere blev en nu 30-årig mand sigtet i sagen på baggrund af de optagede samtaler, som han havde haft med agenten "Frank".

Bo Bjerregaard lagde tirsdag igen vægt på, at den tiltalte blandt andet fortæller "Frank" om, i hvilken rækkefølge Louise Borgligt bliver stukket hvor, og det faktum, at han har "unik kendskab til, at hun fik skåret næsen af". 

Det er udtalelser, der falder på en gårdtur i fængslet, som tiltalte og "Frank" var på sammen i november 2020. Tirsdag blev optagelsen igen afspillet i retten. 

- Jeg siger ikke, der er tale om en 1:1-gengivelse, men hans (tiltaltes, red.) udtalelser fremgår ikke som gætterier. Det er noget, han har oplevet, pointerede anklageren og fortsatte:

-  Han (tiltalte, red.) kommer til at afsløre, at han har et unik viden om drabet, som kun gerningsmanden kan have.

I retten har den drabstiltalte tidligere forklaret, at han har kendskab til de grusomme detaljer, fordi hans tidligere forsvarer og politiet under en afhøring har vist ham billeder af Louise Borglits lig.

Dette er dog en påstand, som Bo Bjerregaard afviste under sin procedure.

- Hvorfor i alverden gøre det? Når tiltalte nægter ethvert kendskab til drabet, er der ingen grund til at vise ham det, lød det.

Ingen DNA-beviser  

I sagen er der ingen fysiske eller biologiske beviser som DNA, fingeraftryk eller teledata, der sætter den tiltalte i forbindelse med drabet.

Ligeledes er sagens gerningsvåben heller aldrig blevet fundet.

Under sin procedure gjorde Bo Bjerregaard det klart, at der er andre beviser, som altså peger på, at tiltalte er gerningsmanden.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

Han påstod, at tiltalte har erkendt at have slået en kvinde eller "en Louise ihjel" over for andre, herunder en tidligere ekskæreste.

Bo Bjerregaard omtalte også den tiltaltes mentale tilstand omkring gerningstidspunktet. Ligesom det er kommet frem under et tidligere retsmøde beskrev anklageren også, hvordan den tiltalte blev beskrevet som værende i en psykotisk tilstand og som en potentiel fare for andre, da han tre dage efter drabet blev indlagt på Psykiatrisk Center Ballerup.

Afslutningsvis fremhævede han også sammenfaldet mellem signalementet af gerningsmanden og den måde, hvorpå tiltalte så ud på gerningstidspunktet. og det faktum, at tiltalte ikke har et alibi på gerningstidspunktet. 

Forsvareren vil have sagen skal gå om

Tirsdagens retsmøde var det første i retssagen siden 10. oktober sidste år. Det skyldes, at sagen har været udskudt, mens man har ventet på, at Højesteret tog stilling til spørgsmålet om de hemmelige agentoptagelser.

Under tirsdagens retsmøde kom det frem, at forsvarer Christina Schønsted netop på grund af retssagens lange forløb har bedt om, at den skal gå om. 

Det har byretten i Glostrup dog afvist.

Forsvarer Christina Schønstedt har kæret beslutningen til landsretten, men retsformanden oplyste på retsmødet, at byretten har besluttet ikke at afvente landsretten afgørelse, hvorfor retssagen altså fortsætter.

Torsdag skal forsvarer Christina Schønsted derfor procedere i sagen. Herefter er det op til dommere og nævninge at vurdere sagen og dens beviser.

Det forventes, at der falder dom i sagen den 10. juni. 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik