Fra idyl til frustration: Københavnerfamilie ville finde ro på landet, men overvejer nu at flytte igen
Flere kommuner lægger op til store besparelser på skoleområdet. I Esrum i Nordsjælland kan det gå hårdt ud over den lokale skole.
Det var drømmen om natur og ro, der for fem år siden fik Jacob Wilson og hans familie til at rykke fra deres lejlighed på Islands Brygge i København til den lille by Esrum i Nordsjælland.
På trods af byens kun 517 indbyggere kunne lokalområdet byde på både daginstitutioner, skole og fritidsaktiviteter i nærmiljøet.
- Vi flyttede, fordi vi ville give vores børn et grønt og roligt sted at vokse op, og netop Esrum passede perfekt, fordi alle faciliteterne var der, siger han til TV 2 Kosmopol.
Det er nu fem år siden, og på mange måder har familien været glade for beslutningen. Men nu er der kommet en stor sten i skoen.
Den lokale folkeskole, Tingbakkeskolen, er truet af lukning. Gribskov Kommune står til at skulle spare 40 millioner kroner i 2024, og en lukning af den lille skole er blevet udpeget som et sted at spare.
Det har skabt røre blandt forældre og det omkringliggende lokalsamfund. Hvis skolen lukker, vil dens 134 elever fra 0.-6.klasse skulle flytte til skoler længere væk som Græsted, ni kilometer fra Esrum.
Og hvis det sker, så kan Jacob Wilson ikke se, hvordan familien skal kunne blive boende.
- Det vil betyde, vi ikke kan cykle med børnene i skole, og vi vil skulle købe en ekstra bil, der vil presse os på økonomien. Så det har fået os til at overveje, om vi skal flytte til andet område, hvor børnene kan gå i skole tættere på.
Men at der er lidt langt til skolen, er det ikke prisen for at flytte på landet?
- Jo, det kan man godt sige. Men vi har netop valgt det her område, fordi der var en skole. Vi vidste godt, at den kun gik til sjette klasse, men at den ville lukke, vidste vi ikke.
(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)
Besparelser går ud over skoleområdet:
Det er ikke kun i Gribskov, at forhandlingerne om de kommende budgetår ser ud til at gå hårdt ud over skoleområdet.
Frederikssund Kommune er der tale om at lukke Dalby Skole, hvor der går omkring 100 elever.
Rødovre Kommune har meddelt stop for brug af vikarer og nye ansættelser for resten af året. En beslutning, der går hårdt ud over daginstitutioner og skoleområdet.
Hillerød, København, Brøndby og Greve kommuner har også konkrete skolebesparelser til forhandling.
Lokalsamfundet vil visne
Gribskov Kommune har en strategi om at udvikle lokalsamfundet.
Netop derfor klinger det hult i Jacob Wilsons ører, hvis politikerne vælger at lukke skolen.
- Hvis skolen lukker, så vil det trække hele lokalsamfundet med sig. Hvis skolen rykker til Græsted, så vil børnene få fritidsaktiviteter, og det vil gå ud over spejderforening og idrætsklubber her i byen, som folk ellers er glade for, siger han.
Esrum er faktisk et af de få områder i kommunen, hvor antallet af børn er stigende. Men det frygter Jacob Wilson hurtigt vil ændre sig uden en lokal skole.
- Vi har vendt udviklingen, og det kæmper vi for at bevare. Det vil jo være med til at skræmme børnefamilier væk, inklusive min egen, så for hele vores område virker det mærkeligt, siger han.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Privatfoto
Men kommunen skal spare, og pengene skal jo tages et eller andet sted fra. Er det ikke et forståeligt argument?
- Fra politisk side bør man tænke på den længere bane. Det er vigtigt at kunne tiltrække unge familier, der kan bidrage, frem for kun at tiltrække ældre borgere, der flytter hertil for at nyde deres otium, siger han.
Som tilflytter er han blevet overrasket over, hvordan forhandlingen af de kommunale budgetter hvert år truer den lille bys samlingssteder:
- Vi er blevet lidt overraskede over, hvordan det på landet er en årlig kamp at bevare vores vuggestue, børnehave og nu skolen. Lykkes det at bevare dem, så er det som om, politikerne bare prøver igen året efter, siger han.
Politiker: Vi skal tænke os om
Indtil videre er skolelukningen blot et af flere bud på hvordan kommunen skal finde de manglende millioner frem til 2027.
Som det er nu, skal der findes besparelser på serviceområdet for 40 millioner kroner i 2024 stigende til 60 millioner kroner i 2027.
Gribskovs borgmester, Bent Hansen (V), vil ikke sige, om skolen skal lukkes, sådan som administrationens sparekatalog lægger op til.
- Det har jeg valgt ikke at kommentere på, mens det bliver behandlet, siger han og henviser til, at han offentliggør sit eget budgetforslag i næste uge.
En af de andre politikere, der skal beslutte, hvor livremmen skal spændes ind, er Pernille Søndergaard fra NytGribskov.
- Det berører os dybt, når man er ude og tale om skolelukninger, og det er fordi, det er forældre og børn, det handler om. Så det kræver, at vi tænker os grundigt om, når vi går i budgetforhandling, siger hun.
Men også hun er svær at få et direkte svar fra.
Men er du imod eller for en lukning?
- Jeg vil ikke sige noget, før vi går ind i en forhandling. Men det bekymrer os dybt.
Det er jo kommunens strategi at udvikle lokalsamfundene. Vil en lukning ikke være imod den strategi?
- Vi skal byudvikle vores lokalsamfund, så får man også flere mennesker til. Det er heldigvis også sket i Esrum. Så vores opgave er at se på, hvor kan vi finde de omprioriteringer.