Lærerforeningen om besparelser på skoleområdet: "En bombe under arbejdsmiljøet"
Fagforening skoser Rødovre Kommunes store sparemanøvre, hvor skoleområdet bliver hårdt ramt. Borgmester erkender, at besparelserne vil ramme kvaliteten.
- Det er en bombe under det psykiske arbejdsmiljø.
Sådan beskriver Anders Liltorp, formand for Rødovre Lærerforening og medlem af hovedbestyrelsen i Danmarks Lærerforening - lærernes fagforbund - den seneste sparemanøvre, som politikerne i Rødovre Kommune har besluttet på skoleområdet.
Budgetoverskridelser får skylden for, at der indføres et totalt stop for ansættelser og brug af vikarer, og at aktiviteter som ture ud af huset vil blive sløjfet resten af året.
Det er "noget rigtig skidt", mener Anders Liltorp, for ifølge ham er vikarer strengt nødvendige for, at hverdagen kan hænge sammen på Rødovres folkeskoler.
Blandt andet i situationer, hvor en lærer bliver syg, og en vikar skal tilkaldes. Vikarstoppet kan derfor få lærere til at føle sig presset til at trodse sygdom for at møde op og sikre, at der kommer undervisning i klasselokalet.
- Det vil presse det psykiske arbejdsmiljø. Vores medlemmer (lærerne, red.) vil stå med et moralsk pres i forhold til, at de ønsker den bedste skoledag for alle eleverne, men bare ikke har rammerne eller mulighederne for at kunne sikre det, siger Anders Liltorp.
Forælder frygter for konsekvenserne
For eleverne i 6. til 9. klasse vil vikaren blive erstattet af onlineundervisning, mens det er mere uklart, hvordan det skal håndteres i de mindre klasser.
De strammende tiltag blev annonceret i et brev, som forældre til børn i Rødovre Kommunes seks folkeskoler har modtaget.
Kasper Møller har en søn i femte klasse og kunne forfærdet læse om besparelserne,
- Jeg er chokeret over, at man skal skære så dybt i velfærden, at man ikke længere kan bruge vikarer i skolerne. Jeg frygter for de konsekvenser, det kan få for børnene, hvis de skal sidde i klasserne uden lærere og vikarer. Jeg savner lidt forklaring på, hvad det egentlig kommer til at ske, siger han til TV 2 Kosmopol.
Og der kan være grund til bekymring. For selv hvis andre lærere på skolen forsøger at dække ind ved sygdom i de mindre klasser, så vil det betyde flere elever per lærer.
- Vi har allerede stigende klassekvotienter, så i de tilfælde vil det lægge et yderligere pres på den ansvarlige lærer, siger Bo Birk Nielsen, der er psykolog og lektor ved læreruddannelsen UCN, og som har speciale i børn og unges trivsel i skolen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Katrine Angel/TV 2 Kosmopol
Som at tisse i bukserne
Anders Liltorp fra lærerforeningen sammenligner besparelserne med at tisse i bukserne på en kold januarmorgen for at få varmen.
- Hvis ikke vi investerer i folkeskolen nu, så kommer regningen bare efterfølgende. Jeg kan simpelthen ikke forstå, når man har så stort et økonomisk råderum fra finansministeriet, at folkeskolerne ikke står langt højere på dagsorden, siger Anders Liltorp og fortsætter:
- Vi kan jo se, at udgifterne til de børn og unge, som allermest har brug for hjælp stiger. Det sker blandt andet på bekostning af den almindelige folkeskole, hvilket skaber en ond spiral, som vi står midt i nu.
Men når nu der skal spares i kommunen, giver det så ikke også mening, at man også ser på, om der er noget at spare i folkeskolen?
- Jo, selvfølgelig. Men den sparekniv, der kommer nu, er jo ikke bare et spørgsmål om at effektivisere nogle ting, eller måske at forebygge noget, der kan give besparelser på sigt. Det her er besparelser, der havner ude i klasseværelset hos lærerne og eleverne, siger Anders Liltorp.
Rødovre Kommunes sparetiltag
Ansættelsesstop ved ledige eller nye stillinger. Mulighed for begrænset fleksibilitet, som kun kan fraviges ved konkret vurdering på direktørniveau.
Stop for brug af vikarer. Også her mulighed for fravigelse efter konkret vurdering af behovet på direktørniveau.
Tilbageholdenhed ved større indkøb og dispositioner, som ligeledes kun kan fraviges efter konkret vurdering af behov på direktørniveau.
Generel tilbageholdenhed. Eksempelvis undlade kompetenceudviklingsforløb.
Fokus på at sikre en hurtig hjemtagelse af indtægter på områder med mellemkommunal afregning. Analyser af forbrugsmønsteret i 2023 tyder på, at der i forhold til tidligere år er sket en markant mindre hjemtagning af mellemkommunale betalinger. På samme tidspunkt i 2022 var der hjemtaget for 83 mio. kr., mens der i år er hjemtaget 23 millioner kroner.
Kilde: Rødovre Kommune
En nødbremse
Rødovre Kommunes drastiske tiltag iværksættes, fordi kommunen forventer at overskride budgettet for 2023 med 97 millioner kroner.
Derfor er det ikke kun på skoleområdet, at det økonomiske bælte skal strammes.
I hele kommunen er der ansættelsesstop, stop for brug af vikarer og generel økonomisk tilbageholdenhed resten af året. Det har økonomiudvalget vedtaget i sidste uge.
Det går ud over daginstitutioner, plejehjem og øvrige jobs i kommunen.
(Artiklen fortsætter efter billedet.)
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Borgmester Britt Jensen (S) siger til TV 2 Kosmopol, at hun godt kan forstå, at forældre, medarbejdere og borgerne generelt i kommunen mener, at beslutningen er drastisk.
- Men vi er nødt til det på grund af de rammer, kommunens økonomi befinder sig i. Der er vi nødt til at være ansvarlige, siger hun.
Er I ikke bange for, at det her vil kunne få en betydning for kvaliteten af undervisningen til eleverne?
- Jeg tror, det er rigtigt at sige, at det her vil kunne få en betydning for kvaliteten og kan få en betydning for dagligdagen. Men det er også rigtigt at sige, at vi har mange dygtige og engagerede medarbejdere og ledere, der gør alt, hvad de kan, for at skabe de bedste rammer på børneområdet, siger borgmesteren.
Rødovre Kommune har fremlagt spareforslag til budgetåret 2024.
Budgetforslaget indeholder forslag til besparelser for omkring 172 millioner kroner.