Naturstyrelsen vil sætte elge ud i nordsjællandsk skov

Elge, kvæg og flere hundrede krondyr skal efter planerne sættes løs i den kommende park, der skal bære præg af vild og utæmmet natur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel.
20 elge fra Sverige forslås at blive sat fri i den kommende naturnationalpark i Gribskov. (Arkivfoto)
Foto: Fata Morgana af Desilence, og Bragt & Galmez

Gribskov i Nordsjælland kan fremover blive hjemsted for vilde elge.

Naturstyrelsen planlægger nemlig at sætte 20 elge fri i den kommende naturnationalpark i hjertet af den nordsjællandske skov.

Det fremgår af Naturstyrelsens udkast til et projektforslag for det 1.300 hektar store område med vild og utæmmet natur, som TV 2 Lorry har set.

Udkastet indeholder også planer om at slippe 50 stude og kvier samt flere hundrede krondyr løs på det store om område, som med hegn holder dyrene inde.

I Naturstyrelsen Nordsjælland, som står bag udkastet, ønsker chef Jens Bjerregaard Christensen ikke at kommentere på projektforslagets indhold, da der endnu er tale om et udkast.

Han udtrykker dog begejstring for udsigten til i 2022 at kunne åbne en naturpark, hvor besøgende kan opleve vild natur og store dyr som elge og kvæg.

- Det vil give nogle helt fantastiske oplevelser på natursiden. Vi får 1300 hektar skov med naturlig dynamik og dyr, der kan holde en naturbalance fremadrettet. Så jeg glæder mig på naturens og de mange besøgendes vegne, som vil få en attraktion uden sidestykke herhjemme, siger han.

Naturnationalpark Gribskov er af de to første naturnationalparker, som regeringen med støttepartierne i sommeren 2020 besluttede at etablere i Danmark. Her skal naturen have lov at være vild og utæmmet og så at sige passe sig selv og udvikle sig på egne præmisser.

Naturorganisationer jubler

Projektforslaget er sendt ud til ekspertgrupper og interesseorganisationer, som har været med til at komme med inputs til planerne for den kommende naturnationalpark.

Blandt dem er WWF Verdensnaturfonden, der som en del af projektets arbejdsgruppe har fulgt udviklingen af naturnationalparken tæt. Her er seniorbiolog Thor Hjarsen begejstret over udsigten til elge i Gribskov.

- Vi bakker op om det, og vi synes, at det ser meget positivt ud. Elgene er som store pattedyr gode til at nippe og spise af træer og sikre lysåbne områder, som er godt for eksempelvis vilde sommerfugle. For os er det vigtigt, at området emmer af liv og biodiversitet i en skov, der er en mosaik af forskellige naturtyper, siger han.

Fem elgkalve ankom i 2016 til naturområdet Lille Vildmose i Nordjylland. Siden er flere kommet til, og i dag er elgebestanden på 25 i det 21 kvadratkilometer store område.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En lignende melding kommer fra Danmarks Naturfredningsforening.

- Det vil være en rigtig god beslutning. Man kalder jo elgen for nordens giraf, for når den står på bagben, kan den spise kviste og blade i tre meters højde. Så den kan noget i naturen og kan påvirke økosystemet positivt, og det bifalder vi, siger Rune Engelbreth Larsen.

Han er hovedbestyrelsesmedlem i foreningen og idémanden bag begrebet naturnationalpark, som han i to bøger om muligheden for vild natur i Danmark har foreslået.

Han påpeger dog, at 1.300 hektar ifølge ham og foreningen er forholdsvis lidt plads til elge. Derfor ser Danmarks Naturfredningsforening gerne, at naturnationalparkens areal udvides.

Eksperter uenige: Er elgen det bedste valg?

Men er 20 fritgående elge nu også det bedste valg for Gribskov? Det er der uenighed om blandt de eksperter, der sidder i Naturstyrelsens videnskabelige arbejdsgruppe.

Seniorforsker i biodiversitet Rasmus Ejrnæs fra Aarhus Universitet er sammen med Jens-Christian Svenning, der er professor samme sted, er positivt stemte over for Naturstyrelsens valg af elge som store græsningsdyr i naturparken.

Elgen er et godt valg, forklarer Rasmus Ejrnæs, fordi den holder buske og træer tilbage på steder, hvor andre græssende dyr ikke kan nå – for eksempel i vådområder og ved at spise kviste og grene, som sidder højere end det, andre dyr kan nå.

- Det skaber lysninger i skoven og er med til at skabe en varieret mosaikstruktur i skoven, som sandsynligvis er mere i tråd med, hvordan skoven oprindeligt har set ud. Det er godt for andre artsgrupper og er med til at forbedre biodiversiteten, siger han.

Derudover, påpeger han, er elgen et godt valg, fordi er en del af den nordvesteuropæiske fauna. Den er altså ikke bare et funktionsdyr, men også et hjemmehørende dyr.

Der er dog uenighed blandt forskere om, hvilke dyr der bedst skaber naturlige de græsninger.

Professor i biodiversitet ved Københavns Universitet Carsten Rahbek, der også er med i ekspertgruppen, har i stedet anbefalet ikke at vælge elg. Blandt andet med argumentet, at den forsvandt naturligt fra Sjælland for 8.000 år siden.

Han har i stedet anbefalet Naturstyrelsen at fokusere på det, der ifølge ham hører naturligt hjemme på Sjælland i form af vildsvin og kvæg, som erstatning for den nu uddøde urokse, som havde hjemme i blandt andet Gribskov – samt indførelse af flere kronhjorte i hele området omkring Gribskov.

- Rigtig meget omkring naturnationalparken handler naturligvis også om at skabe interesse. Her er elgen måske mere spændende end andre dyr. Men den er næppe essentiel og kræver store hegn med de udfordringer, som det kræver.

- Og man kan diskutere, hvor meget biodiversitet man får for investering i et område med elge bag store hegn. Her ville en investering i mere plads med urørt skov og med græsning af andre mere naturligt forekommende arter formentlig give mere biodiversitet for pengene, siger Carsten Rahbek.

Naturområdet Lille Vildmose i Nordjylland har siden 2015 været det eneste sted i Danmark, hvor man har kunnet opleve elge i naturen.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Skal åbne næste år

Udkastet til planerne for naturnationalparken bliver efter inputs fra eksperter og interesseparter revideret til et endeligt projektforslag, som senere sendes i høring og herefter skal vedtages politisk på Christiansborg.

Naturnationalparkerne blev sat i søen, da regeringen med støttepartierne Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet øremærkede i en aftale fra juni sidste år øremærkede 105 millioner kroner til at etablere to parker – en i Gribskov i Nordsjælland og en ved Fussingø nær Randers i Østjylland.

Med en naturnationalpark forstås et sted, hvor "naturen kan passe sig selv", som miljøminister Lea Wermelin (S) udtrykte det ved lanceringen af tiltaget i sommeren 2020.

De to kommende naturnationalparker adskiller sig således fra landets allerede eksisterende fem nationalparker ved at lade naturen stå vildt og kunne brede sig.

Der sigtes efter åbning af de to naturnationalparker i starten af 2022.

Og sker åbningen med en bestand af elge i parken, vil det ikke være en eneste af slagsen herhjemme. 

I naturområdet Lille Vildmose i Nordjylland rummer således også en bestand på 25 elge.

Link kopieret!

Seneste nyt

Vej ryddet efter uheld - men køen har vokset sig enorm

Isterødvejen var spærret i begge retninger som følge af et uheld på strækningen.

Der er nu ryddet op efter uheldet, men køen er fortsat massiv, beretter DR.

Link kopieret!

Fængselsdom til mand med LTF-tatovering i ansigtet

En 28-årig mand er fredag idømt 60 dages ubetinget fængsel for at have fået tatoveret "LTF" under sit ene øje, efter at banden var blevet opløst ved dom, oplyser specialanklager Andreas Christensen fra Københavns Politi til Ritzau.

Link kopieret!
Lige nu

Flere meldinger om havarerede biler på isglat motorvej

Arkivfoto.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Ifølge Vejdirektoratet er der fredag eftermiddag ganske glat på de nordsjællandske motorveje.

Således fremgår det, at flere biler i øjeblikket er havareret på Helsingørmotorvejen i retning mod København.

Uheldene skal særligt være sket mellem afkørsel 7 Kokkedal og Rasteplads Isterød Vest.

Også på hovedvejen Isterødvejen i Hillerød er det sket et uheld som har spærret hele vejen.

"Vintervejret har især ramt vejene på Nordsjælland. På statsvejsnettet, herunder Helsingørmotorvejen, kører vintertjenesten og fjerner sneen og glatførebekæmper. Trafikanter bør væbne sig med tålmodighed og være forberedt på forsinkelser i området", skriver Vejdirektoratet på X.

Link kopieret!

Tidligere badmintondronning sætter millionvilla til salg

Den tidligere danske badmintonstjerne Camilla Martin har sat sin villa i Holte til salg.

Det skriver Boliga.

For intet mindre end 11.995.000 kroner får du en bolig på 230 kvadratmeter, der er fordelt på syv værelser over to plan.

Camilla Martin købte villaen i Holte tilbage i 2017 for 7.800.000 kroner. Hvis salgsprisen holder, står hun til en imponerende boliggevinst på 4.195.000 kroner.

Link kopieret!

Uheld spærrer central hovedvej ved Hillerød

Et uheld på Isterødvejen mellem Hillerød Nord og Hillerød Øst spærrer fredag eftermiddag vejen i sydgående retning.

Det beretter P4 Trafik.

Både politi og redning er ankommet til stedet, men selvom uheldet er sket i ét spor, er der praktisk talt spærret i begge retninger, da så få kan komme forbi.

Se opdatering her.

Link kopieret!

40-årig tilstår besiddelse af 68 kilo amfetamin

En 40-årig mand fra Amager er fredag blevet idømt ti års fængsel for besiddelse af en større mængde amfetamin samt ecstasy.

Det skriver National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i en pressemeddelelse.

Dommen er faldet ved Retten i Holbæk, hvor den 40-årige tilstod, at han 11. april 2024 modtog 68 kilo amfetamin og 5,4 kilo ecstasy på en parkeringsplads i Ringsted.

Herefter transporterede han efter aftale med andre narkotikaen til først Tårnby Torv i én bil, hvorefter han i en anden bil sammen med en anden sigtet i sagskomplekset fragtede den ulovlige last til Svallerup Kirke ved Kalundborg.

Her mødtes den dømte ifølge sin tilståelse med en tredje person, hvorefter narkotikaen blev kørt til en landejendom syd for Kalundborg.

Den dømte har udbedt sig betænkningstid i forhold til eventuel anke af dommen. Han blev varetægtsfængslet efter dom.

Link kopieret!

Paludan er skyldig i at komme med racistisk udtalelse i 2019

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Partistifter Rasmus Paludan er skyldig i at have overtrådt racismeparagraffen på baggrund af en udtalelse i en video fra 2019.

Videoen blev offentliggjort på hans parti Stram Kurs' YouTube-kanal i sommeren 2019 og er filmet under en demonstration på Nørrebrogade i København.

Her siger partistifteren, at den gennemsnitlige IQ i Somalia er 68, og at det for en orangutang "vist nok" er 69.

Det er Københavns Byret, der fredag har fundet stifteren af Stram Kurs skyldig i forhold til videoen.

I fredagens dom frifindes Paludan for en anden anklage, som drejede sig om en video, som blev offentliggjort på YouTube-kanalen kort før jul i 2018. Retten mener, at der er "rimelig tvivl" om, hvorvidt det er Paludan, som er lagt videoen op på YouTube.

Paludan modtager dommen og vil altså ikke anke til landsretten. Anklagemyndigheden har mulighed for at anke inden for 14 dage.

Link kopieret!

Dit digitale aftryk

Vi indsamler information for at huske indstillinger, forbedre sikkerheden, analysere statistik samt vise dig funktioner fra sociale medier. Vi sporer dig ikke systematisk på vores hjemmeside eller på tværs af andre hjemmesider og apps. Vi bruger både egne og tredjepart cookies. Tredjepart kan anvende cookiedata til markedsføring på egne eller andres platforme.

Du kan altid ændre dine præferencer senere.

Her kan du finde en oversigt over hvilke cookies vi potentielt sætter.
Du kan se flere detaljer om vores cookies her

Funktionelle cookies

Funktionelle cookies giver os mulighed for at huske dine præferencer og forbedre din brugeroplevelse. Disse cookies er ikke strengt nødvendige, men de gør din oplevelse mere personlig og problemfri.

Navn Udbyder
__cf_bm Vimeo
_cfuvid Vimeo
AWSALB Amazon Web Services
AWSALBAPP-0 Amazon Web Services
AWSALBAPP-1 Amazon Web Services
AWSALBAPP-2 Amazon Web Services
AWSALBAPP-3 Amazon Web Services
csrftoken Instagram
csrftoken Openstreetmap
jwplayer.bandwidthEstimate no-domain
jwplayerLocalId no-domain

Nødvendige cookies

Disse cookies er essentielle for at vores hjemmeside fungerer korrekt. De sikrer grundlæggende funktioner. Uden disse cookies ville siden ikke kunne fungere optimalt.

Navn Udbyder
__whseenVerticalVideosCrate tv2kosmopol.dk
-test-amp-cookie-tmp tv2kosmopol.dk
frequencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
kosmopol_ovp_session kosmopol.tv2reg.stream
recencyCategoryV2 tv2kosmopol.dk
recencyLastVisitV2 tv2kosmopol.dk
SRVNAME kosmopol.tv2reg.stream
tv2reg_cookie_consent tv2kosmopol.dk
visitedPagesV2 tv2kosmopol.dk
visitHistoryFrequencyV2 tv2kosmopol.dk
XSRF-TOKEN kosmopol.tv2reg.stream

Statistikcookies

Statistikcookies hjælper os med at forstå, hvordan vores hjemmeside bliver brugt, så vi kan forbedre den. Vi forsøger at minimere brugen af eksterne tjenester og sikrer, at dine data anonymiseres så vidt muligt.

Navn Udbyder
_cb Chartbeat
_cb Chartbeat
_cb_expires Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref Chartbeat
_cb_svref_expires Chartbeat
_cbt Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2 Chartbeat
_chartbeat2_expires Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests Chartbeat
_t_tests_expires Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3 Chartbeat
_v__chartbeat3_expires Chartbeat
userId tv2kosmopol.dk

Markedsføringscookies

Vi anvender ikke selv markedsføringscookies, men vi har valgt at kategorisere en række cookies, som eksterne partnere sætter, som netop markedsføringscookies for at gøre dig som bruger opmærksomme på dem. Vi anvender kun eksternt indhold når det er vores vurdering, at det løfter kvaliteten af vores journalistik eller at det er bydende nødvendigt.

Navn Udbyder
_ga Google
ct0 X
guest_id X
iutk issuu.com
LAST_RESULT_ENTRY_KEY YouTube
remote_sid YouTube
TESTCOOKIESENABLED YouTube
VISITOR_INFO1_LIVE YouTube
VISITOR_PRIVACY_METADATA YouTube
YSC YouTube

Præference-cookies

Præference-cookies husker dine valg, så vi kan tilpasse hjemmesiden efter dine behov. Disse cookies sikrer, at du får en mere personlig oplevelse ved hvert besøg.

Navn Udbyder
NID Google